Kinderen zet je niet het land uit en verhuizen is ook niet gezond voor ieder kind
Waarom het niet goed is voor kinderen om te verhuizen
Scientias J. Kras 11 november 2024
Kinderen zijn flexibel hoor je vaak als een gezin twee mopperende pubers meesleept naar de andere kant van Europa. Dat is misschien zo, maar gelukkig worden ze er niet van. Volgens een nieuwe studie hebben mensen die voor hun 15de regelmatig verhuizen ruim 40 procent meer kans op een depressie.
Deense onderzoekers volgden ruim 1 miljoen inwoners van hun land die tussen 1981 en 2001 zijn geboren. Zeker 35.000 van hen kregen een depressie later in hun leven. Wie in zijn jeugd in een arme wijk woonde, liep 10 procent meer risico om depressief te worden. Dat is op zich niet zo verrassend, wat wel opmerkelijk is én voor het eerst aangetoond: verhuizen tijdens de jeugd blijkt een belangrijke risicofactor voor depressie. Daarbij maakt het niet uit of je in een arme of rijke wijk opgroeit en waar je naartoe verhuist.
Stabiele woonomgeving
Kinderen die tussen hun 10de en 15de één keer verhuizen hebben 41 procent meer kans om officieel de diagnose depressie te krijgen dan wie niet verhuist in die levensfase. Verhuis je twee of meer keer in die leeftijdscategorie dan stijgt het risico zelfs tot ruim 60 procent. Of je verhuist is dus veel belangrijker dan of je in een achterstandswijk opgroeit.
Een stabiele woonomgeving tijdens je jeugd is daarom erg belangrijk, stellen de onderzoekers. Het kan toekomstige psychische problemen voorkomen. Hoofdonderzoeker professor Clive Sabel van de University of Plymouth legt uit: “We weten dat er een aantal factoren zijn die van invloed zijn op het ontstaan van psychische problemen. Dit is echter pas het eerste bewijs dat verhuizen naar een nieuwe buurt tijdens je jeugd daar ook een rol in speelt. Wij denken dat de cijfers die we zien slechts het topje van de ijsberg zijn. Tijdens deze vormende jaren bouwen kinderen hun sociale netwerken op via school, sportclubs of andere activiteiten. Elke keer dat ze zich aan een nieuwe omgeving moeten aanpassen, kan dat ontwrichtend zijn, dus we moeten nieuwe manieren bedenken om deze jongeren te helpen die uitdagingen te overwinnen.”
Verslaving, criminaliteit en suïcide
Het is een groot probleem dat veel mensen raakt: naar schatting kampt 13 procent van alle mensen op de wereld met psychische problemen. De kosten daarvan lopen wereldwijd op tot 6 biljoen dollar tegen 2030. De oorzaken zijn natuurlijk complex. Je genen spelen een rol, maar ook je opvoeding, wat je meemaakt, de buurt waarin je opgroeit en de mensen die je tegenkomt. En nu blijkt dus ook verhuizen in je vroege tienerjaren van invloed te zijn.
Eerdere studies lieten al zien dat verhuizen voor jonge kinderen slecht is. Ze plegen later in hun leven vaker zelfmoord, belanden vaker in de criminaliteit, raken eerder verslaafd en krijgen meer psychische problemen. Verhuizen is dus zelden goed voor een kind.
Extra hulp nodig
Hoewel de nieuwe studie zich enkel richt op mensen uit Denemarken, denken de onderzoekers dat de uitkomsten in grote delen van de wereld vergelijkbaar zullen zijn. “Deze studie benadrukt het belang van maatregelen die de kans op een stabiele jeugd vergroten”, besluit professor Sabel. “Op basis van onze bevindingen denken we ook dat bepaalde groepen jongeren een verhoogd risico lopen. Jongeren in de jeugdzorg worden vaak geconfronteerd met meerdere verhuizingen en staan mogelijk onder extra druk. Dan zijn er de kinderen van militairen, die regelmatig verhuizen afhankelijk van waar hun ouders gestationeerd zijn. Dit onderzoek maakt duidelijk dat zij, en mogelijk nog vele andere groepen kinderen, mogelijk extra hulp nodig hebben om psychische aandoeningen op latere leeftijd te voorkomen.”
Mocht je dus overwegen om te verhuizen met je kinderen, denk daar dan goed over na en bedenk dat ze er over het algemeen niet gelukkiger van worden. Het maakt daarbij wel veel uit of ze hun vriendjes kwijtraken of niet. Blijf je dus in de buurt van je oude huis dan zal de impact veel kleiner zijn.
Bronmateriaal
"Changing neighborhood income deprivation over time, moving in childhood and adult risk of depression" - JAMA Psychiatry
Afbeelding bovenaan dit artikel: Cottonbro Studio / Pexels