Een baby meenemen naar een rockfestival? Het zou verboden moeten worden

Bizar hoe ouders/verzorgers hun pas geboren baby kunnen meenemen naar Glastonbury Festival.

Ik genoot gisteren van de optredens van Fountains DC ,Olivia Dean, IDLES, LCD Soundsystem en Dua Lipa op de eerste festivaldag van Europa’s meest veelzijdige, grootste rockfestival Glastonbury.

Maar ik schrok van het bericht dat ouders alsnog besloten naar dit festival te komen met een baby van zo’n 10 weken oud. Over uitstelgedrag gesproken van volwassenen. Hoe kun je?

Ik verbaas me al jaren nadat ik jaren 80 op Rock Werchter ook ouders zag rondlopen met een baby op een festival waar drank, drugs, roekeloos gedrag, lichtflitsen, harde muziek,fysieke aandacht van anderen en nog zoveel meer prikkels voor een baby negatieve gevolgen kunnen hebben.

Denk daar eens over na in plaats van “de baby had het naar zijn zin” Ja dat wil je als ouders ook graag zien, maar ik zie non-verbaal iets anders in de drukte.

Als afgestudeerde opvoedingsdeskundige ben ik wellicht te traditioneel met de 3 R’s ?

Wat vinden jullie van grenzen trekken in deze?

Baby meenemen naar een festival: ‘Lopen we niet te hard van stapel?’

Een tien weken oude baby stal vrijdag de show op een groot Britse evenement: het Glastonbury Festival. Op beelden was te zien hoe hij trots door zijn ouders omhoog werd gehouden. Steeds vaker zie je ouders die hun (jonge) kind meenemen naar festivals. Maar hoe is dat eigenlijk voor de baby's? We spreken erover met een pedagoog. ,,Het valt mij op dat het allemaal steeds eerder en sneller moet, maar lopen we niet te hard van stapel?”

Eindhovens Dagblad PZC Davine Lambert 29-06-2024

Het was eigenlijk niet de bedoeling om de tien weken oude Finlay mee te nemen naar een van de grootste Britse festivals van het jaar. Maar nadat de ouders van Finlay kaartjes hadden gewonnen, besloten ze - ondanks zijn jonge leeftijd - toch naar het festival te gaan. Het kindje had het volgens de ouders prima naar zijn zin.

Toch kunnen de beelden van de kleine Finlay die hoog uittorent boven het publiek bij sommigen verbazing oproepen. Is zo'n festival vol prikkels en hard geluid eigenlijk wel goed voor een baby? Pedagoog Jeanine Mulder wil vooral niet met het vingertje wijzen. ,,Ouders kunnen uiteindelijk het beste zelf bepalen waar zij hun kind wel of geen plezier mee doen”, zegt ze. ,,Maar het valt mij wel op dat het allemaal steeds eerder en sneller moet. Lopen we niet te hard van stapel, vraag ik me soms af.”

Volgens Mulder, die werkt vanuit de Pikler Pedagogiek, is een baby in het begin echt gebaat bij een - in de ogen van een volwassene - saaie, prikkelarme omgeving waarin de baby alles zelf kan ervaren. Dat houdt in: een omgeving met zo min mogelijk afleiding en maar een beetje speelmateriaal, zodat de baby zich vooral kan richten op zichzelf en zijn eigen lichaam. ,,Bijvoorbeeld zoiets als het ontdekken van de handen, dat is echt van essentieel belang. Het is de basis voor de fijne motoriek.”

Als er heel veel prikkels zijn dan heeft een baby de tijd nodig om die te kunnen verwerken. Soms lukt dat niet en kan een baby overprikkeld raken. ,,Dat kan dan weer resulteren in extreem huilen of een heel onrustig kindje.”

Wat is de Pikler-pedagogiek?

De Pikler Pedagogiek is gebaseerd op de visie van kinderarts en pedagoog Emmi Pikler en gaat uit van de ontdekkingsdrang van kinderen die zij van nature hebben. Samen met hun aangeboren nieuwsgierigheid en sociale competenties kan de baby zich prima zelf ontwikkelen wanneer ouders hen daarvoor de ruimte geven.

Ruglig

Daarnaast is de Pikler-benadering geen voorstander van het verticaal houden van een jonge baby. ,,Baby's die bijvoorbeeld in een draagzak zitten, worden eigenlijk gedwongen in verticale toestand gehouden”, legt Mulder uit. ,,De basis van een baby is de ruglig, daarmee wordt hij overal ondersteund en heeft de baby genoeg bewegingsvrijheid om zichzelf te ontwikkelen.”

De koptelefoon die de kleine Finlay draagt kan goed zijn om gehoorbeschadiging tegen te gaan, maar kan volgens Mulder ook een belasting voor het hoofd van een tien weken oude baby zijn. Zeker in combinatie met de verticale houding waarin hij op de beelden wordt gehouden. ,,Dat hoofdje is al heel zwaar voor een baby. De spieren die ervoor zorgen dat het lichaam en hoofd rechtop blijven, worden daarmee al heel vroeg ingezet wat kan zorgen voor een gespannen lijfje. Een kind van tien weken moet eerst zelf langzaam leren om met de zwaartekracht om te gaan.”

Latere leeftijd

Volgens de pedagoog is het voor jonge ouders vooral van belang om de balans te vinden in wat passend is voor een baby en wat je beter op latere leeftijd kunt doen. ,,Het is natuurlijk hartstikke leuk dat je als jong gezin dingen onderneemt, maar vraag je dan wel af of het echt goed is voor het kind.”

Het blootstellen aan prikkels kun je volgens Mulder het beste langzaam opbouwen. ,,Kijk vooral goed naar je eigen kind en wat hij aankan. Een jong kind kan bijvoorbeeld al na een uur wakker zijn, gaan wrijven in de ogen omdat hij moe is, dan kan elke vijf minuten daarna al te veel zijn.”

Baby mee naar een festival

Baby meenemen naar het festival? Pedagoog Jeanine Mulder geeft een paar tips: 

- Neem een kleedje mee zodat je je baby kan neerleggen op zijn rug. Dat zorgt voor ontspanning. Geef je kind de ruimte, ga er lekker naast liggen en geniet van het samenzijn.

- Een kind dat nog niet zelf rechtop kan zitten, draag je bij voorkeur niet verticaal.

- Zorg voor bescherming tegen geluid.

- Kijk naar je kind en signaleer wanneer het teveel is

Baby steelt de show op Glastonbury Festival: “Ik won vlak na mijn bevalling kaartjes”

ShowbizzOp het grootste Britse festival van het jaar is een tien weken oude baby de opvallendste aanwezige. Bezoekers raken niet uitgepraat over het kleintje, dat vrolijk met zijn ouders meedoet.

AD Showredactie 29-06-2024

Op de eerste dag kreeg Finlay, zoals de baby heet, al een shout-out van een dj. Kort erna pikte een cameraman het beeld op waarmee de baby de show zou stelen: Finlay werd trots omhooggehouden door zijn ouders. Dit alles tijdens een dj-set om 11.30 uur.

Tegen het Britse persbureau PA vertellen zijn ouders dat het nooit de bedoeling was om hem mee te nemen. “We wonnen kaartjes via een wedstrijd in de krant", zegt zijn Schotse moeder Rosie Lewis (35). Het populaire festival was binnen een uur uitverkocht. “Je moest iemand nomineren die je de kaartjes gunde. Dus vulde ik mijn partner in."

Kort na de bevalling was Lewis de wedstrijd alweer vergeten. “Tot die kaartjes in onze mailbak verschenen.” Uiteraard moest ook hun 10-jarige dochter Sofia mee. Vooralsnog vermaakt het jonge gezin zich uitstekend. Volgens zijn vader vond Finlay zijn eerste dj-set ‘top’. “De filmpjes van Finlay op het grote scherm zullen we bewaren voor zijn bruiloft", aldus papa Tom.

Blijf op de hoogte

Krijg een melding bij belangrijke berichten over HLN Showbizz.

Het stel zegt geen spijt te hebben van het familie-uitje naar Glastonbury. “Je moet het gewoon doen”, stelt Lewis. ,,Anders ga je het alleen maar overdenken en komt het er niet van.” Bovendien wijst Sophia op het bestaan van Kidzfield. Een gebied speciaal voor jonge kindjes, waar ze geschminkt kunnen worden en muzieklesjes krijgen.

Finlays moeder raadt het jonge ouders ten slotte aan om genoeg laagjes mee te nemen. Het kan namelijk flink waaien op het Engelse platteland, waar komende dagen zo’n 200.000 mensen op afkomen. Dit weekend zijn onder andere Coldplay en SZA de headliners.