Hosanna, Heysanna, Sanna Sanna Ho Hey P.O. P.O. won't you fight for me, yo? Sanna ho sanna hey Superstar

Op deze Palmzondag is er een steunmars in Enschede voor P.O. beter bekend als Pieter Omtzigt

Het volk vereert hem nu net als Jezus 1988 jaar geleden

Hosanna, Heysanna, Sanna Sanna Ho Hey P.O. P.O. won't you fight for me yo? Sanna ho sanna hey Superstar

En zouden ze hem niet zo hard laten vallen als ook anderen om hen heen al eerder deden?

Wat zou Pieter Omtzigt vinden van een dergelijke “heldenstatus”

Wat vond J.C. (Jesus Christ Superstar) van zijn adorering een kleine week voordat hij door dat zelfde volk aan de schadpaal werd genageld?

Jeugdvriend en regisseur Paul Eenens gaf deze “heldenverering” een plek in zijn bewerkte versie van de klassieke rockopera/musical Jesus Christ Superstar in 2005

De postume verering van mensen als Pim Fortuyn of André Hazes is volgens musicalregisseur Paul Eenens een tijdloos gegeven. Zie de ’heldenverering’ van Jezus. Eenens’ Nederlandse versie van ’Jesus Christ Superstar’ gaat vanavond in première. ,,Ik geloof niet dat in elk van ons een Judas schuilt."


Paul Eenen’s versie ’Superstar’ gaat in wezen over ’heldenverering en massificatie’, zegt Eenens. „Mensen zoeken iemand die ze kunnen navolgen. Dat vinden we comfortabel, we zijn het zicht op onszelf kwijt. ’Pim zegt wat ik denk’, zeiden mensen. En als je vroeg wat ze dan dachten: ’Wat Pim zegt’. Dat is een tijdloos gegeven, het maakt de voorstelling anno 2005 inhoudelijk legitiem.”

Acteur Dieter Troubleyn als Jezus : „Eén persoon kan het verschil maken. Maar het gaat natuurlijk om de boodschap, niet om de persoon. Huilen bij een bloemengraf is mooi als gebaar, maar daar gáát het niet om. Dat is precies Judas’ aanklacht.”

Ik heb zelf moeite met een heldenstatus en zie Jezus ook meer als mens met zijn foute en goede kanten. Pieter Omtzigt kan het niet alleen; hij is geen held en vraagt wellicht om hulp “hoe kan ik het samendoen” ” Help me beter te communiceren in plaats dat ik alleen ageer en dat ik me blijf vastbijten” “Ik wil minder egogericht iets bereiken en samen met Renske lukte het ook niet anderen mee te krijgen” Help me zodat we samen de samenleving beter maken en begin in het klein….

We hebben allen last van bureaucratie maar het komt iedereen ook te pas als je er zelf voordeel van hebt.

Dit was “das Wort zum Sonntag” Doe er je voordeel mee

Steunmars voor Pieter Omtzigt: ‘Er is iets aan de hand in onze samenleving’
Als steuntje in de rug van Pieter Omtzigt worden er vandaag rond het middaguur rondjes gelopen bij het gemeentehuis in Enschede, de stad waar de CDA’er woont.

AD Binnenlandredactie 27 maart 2021


De steunmars die om 11.55 uur (vijf voor twaalf) begint is een idee van de Veenendaalse Harold van Garderen. Hij noemt het geen demonstratie of manifestatie. „Zonder spandoek en zonder leuzen. Gewoon wandelen en praten over wat er aan de hand is.”


Maar wat is er dan aan de hand? „Iedereen voelt volgens mij wel dat Pieter Omtzigt iets te pakken heeft”, zegt Van Garderen. De gebeurtenissen van afgelopen week zijn voor hem de druppel. Kajsa Ollongren, verkenner van de kabinetsformatie, werd op het Binnenhof gefotografeerd met aantekeningen waarop de zin ‘positie Omtzigt, functie elders’ te zien was.

En dat terwijl Omtzigt volgens Van Garderen juist zo betekenisvol is geweest. „Ik heb zelf het gevoel dat onze volksvertegenwoordigers er niet meer namens ons zitten. Kijk naar wat er gebeurt bij de Belastingdienst. Het lijkt of de overheid meer tegen je is dan voor.” Dus besloot de Veenendaler als signaal te gaan wandelen. „En waar kan je dat beter doen dan in Enschede, de stad van Omtzigt?”

Iedereen heeft een eigen reden om mee te lopen. Daar gaan we onderweg over praten. Maar er is iets aan de hand in onze samenle­ving Harold van Garderen


Wandelaars komen van ver
Van Garderen kondigde zijn wandeling aan via social media. Hij denkt op dit moment dat er zo’n dertig mensen mee gaan wandelen. „Zelfs uit de kop van Noord-Holland heb ik een reactie, ze komen overal vandaan. Er is iemand met een melkbus, waar mensen een brief aan Omtzigt in kunnen doen”, zegt de Veenendaler. „Iedereen heeft een eigen reden om mee te lopen. Daar gaan we onderweg over praten. Maar er is iets aan de hand in onze samenleving.”

Onder de hashtag #walkasilentmile worden via social media andere stiltewandelingen in andere steden gemeld. Van Garderen heeft onder meer vanuit Eindhoven en Lemmer als zulke signalen gekregen.

„Jezus, ik aanbid je, jij bent mijn idool”. Ogen dicht, armen in de lucht, klapklap. Jezus mijn superster. Ze zingen: „Van je hé, van je ho-sanna.”

hosanna omtzigt hpn.jpg

Hosanna, Heysanna, Sanna Sanna
Hosanna Heysanna Hosanna
Hey J.C., J.C,
Won't you smile at me
Sanna Hey Superstar

Tell the rabble to be quiet
We anticipate a riot
This common crowd is much too loud
Tell the mob who sing your song
That they are fools and they are wrong
They are a curse
They should disperse

Hosanna hey sanna sanna sanna hosanna
Hey sanna ho sanna
Hey J.C., J.C. You're alright
By me sanna ho sanna hey superstar.

Why waste your breath
Moaning at the crowd,
Nothing can be done to stop
The shouting,
If every tongue were still
The noise would still continue
The rocks and stones themselves
Would start to sing

Hosanna Hey sanna sanna sanna
Hosanna Hey sanna hosanna

Hey J.C., J.C. won't you fight for me
Sanna hosanna hey superstar

Sing me your song but not for me alone
Sing out for yourselves for you are blessed.
There is not one of you who can not win the kingdom
The slow the suffering
The quick the dead.

Hosanna Hey sanna sanna sanna
Hosanna Hey sanna hosanna

Hey J.C., J.C. won't you die for me
Sanna hosanna hey superstar.

Jesus Christ Superstar / Mensenkind los van het glas-in-lood

De postume verering van mensen als Pim Fortuyn of André Hazes is volgens musicalregisseur Paul Eenens een tijdloos gegeven. Zie de ’heldenverering’ van Jezus. Eenens’ Nederlandse versie van ’Jesus Christ Superstar’ gaat vanavond in première. ,,Ik geloof niet dat in elk van ons een Judas schuilt."

Trouw Leo van Essen 2 november 2005

Joop van den Ende draaide zich verbijsterd om, zo wil het verhaal, toen hij hoorde van de plannen voor het slot van ’Jesus Christ Superstar’: regisseur Paul Eenens had weinig trek in een al te letterlijke kruisiging aan het eind van de musical.

Zeker, meent de regisseur, is er bestaansrecht voor een 2000 jaar oud verhaal dat in musicalversie ook al vijfendertig jaar meegaat. „Eigenzinnigheid vind ik daarbij wel noodzakelijk”, zegt Eenens (39). „Buiten dat, ’Hamlet’ spelen we toch óók nog, vertaald naar deze tijd?”

De geseling was technisch te doen, maar emotioneel heel zwaar

Volgens Tim Rice, tekstschrijver van het Engelstalige origineel, is ’Jesus Christ Superstar’ meer een menselijk dan een godsdienstig of politiek verhaal. Rice en componist Andrew Lloyd Webber waren ’geïnteresseerd in Jezus als mens’. „We wilden hem afschilderen als een mens met twijfels. Hij was niet altijd even aardig. Soms werd hij wel eens boos – staat allemaal in het evangelie.”

Acteur Dieter Troubleyn (35) wil in de Van den Ende-productie ’een Jezus neerzetten die niet agressief is en niet provoceert’. „Volgens mij was Jezus geen naïeve, louter goede godszoon. Ik probeer hem uit te beelden als een man met randjes en kantjes. Dat maakt hem volgens mij geloofwaardiger en sympathieker. Mensen in de zaal vatten zelfs zoveel sympathie voor deze Jezus op dat ze hopen dat het anders met hem zal aflopen.”

Regisseur Eenens: „Deze benadering van Jezus, zo los van het glas-in- loodraam, was in de jaren zeventig nieuw. Maar nog steeds is ’Jesus Christ Superstar’ voor sommigen een opening naar een nieuwe manier van geloven.”

De voorstelling begint en eindigt met het onzevader. „Ik wil laten zien hoe die woorden kunnen vervluchtigen”, zegt Eenens. „Is dat gebed nog een waardevol ritueel? Zijn we hypocriet of geloofwaardig? En wat betekent geloof eigenlijk voor ons? Die vraag geldt ook voor mijzelf, als ik soms een kaarsje opsteek.”

Zijn ’Superstar’ gaat in wezen over ’heldenverering en massificatie’, zegt Eenens. „Mensen zoeken iemand die ze kunnen navolgen. Dat vinden we comfortabel, we zijn het zicht op onszelf kwijt. ’Pim zegt wat ik denk’, zeiden mensen. En als je vroeg wat ze dan dachten: ’Wat Pim zegt’. Dat is een tijdloos gegeven, het maakt de voorstelling anno 2005 inhoudelijk legitiem.”

Zoveel verschil is er op het toneel niet tussen Jezus en Fortuyn. Ook in Paul Eenens’ versie van ’Jesus Christ Superstar’ wordt de gestorvene herdacht met een bloemenzee, waxinelichtjes en knuffelbeesten.

Acteur Dieter Troubleyn: „Eén persoon kan het verschil maken. Maar het gaat natuurlijk om de boodschap, niet om de persoon. Huilen bij een bloemengraf is mooi als gebaar, maar daar gáát het niet om. Dat is precies Judas’ aanklacht.”

’Jezus! Die mythes over jou die stijgen naar je hoofd. Het lijkt de laatste tijd of jij ze zelf gelooft. De kern van wat je deed – geen mens die die nog kent’, zingt Judas (Martin van der Starre) in de vertaling van Daniël Cohen.

„De rol van Judas Iskariot heeft me altijd geïntrigeerd”, verklaarde auteur Tim Rice in verschillende interviews. Volgens Rice was Judas nogal an unlucky chap, en had hij als slachtoffer van de omstandigheden vooral pech. „Volgens mij hadden veel mensen in die situatie hetzelfde gedaan.”

Paul Eenens is het daar niet mee eens. „De eeuwige vraag is of Judas’ daad noodzakelijk was om de verlossing te bewerkstelligen of dat hij louter op eigen initiatief handelde. Ik geloof niet dat in elk van ons een Judas schuilt. Wél zit in iedereen: ’Vandaag hosanna, morgen kruisigt hem’. We kunnen ons tegen iemand keren zonder precies te weten waarom.”

„In elke meute schuilt een beest”, zijn ook de waarschuwende woorden van Judas aan Jezus.

Dieter Troubleyn: „Onze massale verering kan plotseling omslaan. Dat is angstaanjagend, zo krijg je fanatici en extremisten. Dat kan geen God zo bedoeld hebben.”

Regisseur Paul Eenens maakte ter voorbereiding een reis naar Israël met de hoofdrolspelers. „Soms moet je het intellect niet langer pijnigen, maar je gevoel de ruimte geven”, zegt hij.

Troubleyn: „In Jeruzalem komen de grote religies samen. Volgens mij geloven joden, moslims en christenen in dezelfde universele waarden en dezelfde god, of je die nu Jahweh, Allah of God noemt. Ik wil niet per se de Jezus van de christenen spelen. Ik probeer hem niet te liturgisch te maken, maar de symboliek open te houden. Als je als kind in de katholieke kerk voor het eerst een hostie krijgt, vraag je je af: welk stukje van Jezus heb ik nu? Dat soort symboliek moet je niet letterlijk maken.”

Zijn katholieke opvoeding kwam Troubleyn van pas bij het instuderen van zijn rol. Hetzelfde gold voor Casey Francisco, die Maria Magdalena speelt. Regisseur Eenens, opgegroeid in katholiek Zuid-Limburg, deelde bovendien de nodige documentatie uit. En dan was er natuurlijk nog de Bijbel als voorbeeld en inspiratie. Een enkeling ging dat wat ver. „Zo’n enorm boek, dat is niet te doen”, bekende Jamai Loman (apostel Simon) op televisie.

Regisseur en hoofdrolspelers schrokken in Jeruzalem van de invloed van het toerisme. Eenens: „In de Heilige Grafkerk kun je door een gat in een plaat van plexiglas de rots van het kruis aanraken. Met zijn honderden staan mensen daarvoor in de rij. Heeft die uitverkoop nog iets van doen met de essentie van religie?”

In Eenens’ musical verkopen de kooplui op het tempelplein het soort relikitsch dat aan te schaffen is op sommige evangelische festivals. Ze dragen shirts met teksten als ’My Jesus is stronger than nails’, plaatje erbij van twee grote spijkers. En het lied van Simon, eerder in de voorstelling, zou op eenzelfde festival evenmin misstaan: „Jezus, ik aanbid je, jij bent mijn idool”. Ogen dicht, armen in de lucht, klapklap. Jezus mijn superster. Ze zingen: „Van je hé, van je ho-sanna.”

Een van de meest prangende vragen uit ’Jesus Christ Superstar’ stelt koning Herodes. Als Jezus aan hem voorgeleid wordt, wil hij weten: „Ik stel dezelfde vraag aan elke superman: Ben jij wie je bent omdat je kan wat niemand kan?”

Paul Eenens: „Jezus vertaalde op menselijke wijze het woord van God, maakte het toegankelijk. Daarbij was hij ongetwijfeld charismatisch.” In een land dat bezet en gekneveld was, liet Jezus volgens Eenens ’een weg zien naar spirituele vrijheid’. De regisseur: „Politieke vrijheid ligt daarna in het verschiet. Jezus was wereldveranderend in zijn simpelheid; daar kunnen we nog altijd ons voordeel mee doen. We doen dat te weinig.”

De moeilijkste scène in de musical is volgens Dieter Troubleyn de geseling van Jezus. „Technisch wel te doen, maar emotioneel heel zwaar.” Het resultaat mag er zijn, volgens Troubleyn. „Het is tamelijk angstaanjagend geworden, maar niet onsubtiel zoals in ’The Passion of the Christ’.”

Ook regisseur Paul Eenens lag die verfilming door Mel Gibson van Christus’ lijden en sterven zwaar op de maag. „Ik ben aan de whiskey gegaan. Na twee uur film had ik wel buikpijn, maar geen idee wat Gibson nu wilde vertellen. Het verhaal van Jezus kan telkens opnieuw verteld worden, als je maar écht iets overbrengt. Nou en of het actueel is. Geloof kan het mooiste en het slechtste in mensen naar boven halen. Er gaan nog altijd bommen af in naam van God. Daar lig ik wakker van.”

Jesus Christ Superstar @(Joop van den Ende producties). Met o.a .Dieter Troubleyn, Martin van der Starre, Casey Francisco en Jamai Loman en Marcel Veenendaal (jaja nu Di-rect). Regie: Paul Eenens. Vertaald uit het Engels door Daniël Cohen. Première vanavond in Utrecht, tournee door Nederland t/m juli 2006.

John KistermannComment