Holidayflashback 16 : kids met hoge zelfbeheersing worden over het algemeen gezondere volwassenen

In kader van de feestdagen posten we geen actuele berichten, maar blikken we willekeurig terug naar posts geplaatst op dezelfde datum als vandaag maar dan tussen 2018 en 2022 als flashbacks

Flashback 06 januari 2021

Zelfbeheersende kinderen zijn over het algemeen gezondere volwassenen van middelbare leeftijd
Voordelen zijn onder meer jongere hersenen en lichamen, betere vooruitzichten voor de komende jaren

5 januari 2021 Karl Leif Bates Duke universiteit

Zelfbeheersing van iemands gedachten, gevoelens en gedrag is een van de persoonlijkheidskenmerken waardoor een kind klaar is voor school. En, zo blijkt, ook klaar voor het leven. Een grote studie waarbij 1.000 mensen werden gevolgd vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 45 jaar, heeft vastgesteld dat mensen die als kind een hogere mate van zelfbeheersing hadden, langzamer ouder werden dan hun leeftijdsgenoten op de leeftijd van 45. Hun lichaam en hersenen waren gezonder en biologisch jonger.



Zelfbeheersing, het vermogen om de eigen gedachten, gevoelens en gedragingen te beheersen en om met een plan naar doelen te werken, is een van de persoonlijkheidskenmerken die een kind klaar maken voor school. En, zo blijkt, ook klaar voor het leven.

In een grote studie die duizend mensen heeft gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 45 jaar in Nieuw-Zeeland, hebben onderzoekers vastgesteld dat mensen met een hogere mate van zelfbeheersing als kinderen langzamer ouder werden dan hun leeftijdsgenoten op de leeftijd van 45. Hun lichaam en hersenen werden gezonder en biologisch jonger.

In interviews liet de groep met hogere zelfcontrole ook zien dat ze wellicht beter uitgerust zijn om de gezondheids-, financiële en sociale uitdagingen van het latere leven aan te gaan. De onderzoekers gebruikten gestructureerde interviews en kredietcontroles om de financiële paraatheid te beoordelen. Deelnemers met een hoge mate van zelfcontrole in de kindertijd waren positiever over ouder worden en voelden zich meer tevreden met het leven op middelbare leeftijd.

"Onze bevolking wordt ouder en leeft langer met ouderdomsziekten", zegt Leah Richmond-Rakerd, een assistent-professor psychologie aan de Universiteit van Michigan, die de eerste auteur van het onderzoek is. "Het is belangrijk om manieren te vinden om mensen te helpen zich succesvol voor te bereiden op uitdagingen op latere leeftijd, en meer jaren zonder handicap te leven. We ontdekten dat zelfbeheersing in het vroege leven mensen kan helpen om gezond ouder te worden."

De kinderen met een betere zelfbeheersing kwamen meestal uit financieel zekerdere gezinnen en hebben een hoger IQ. De bevindingen van langzamer ouder worden op 45-jarige leeftijd met meer zelfbeheersing kunnen echter worden losgekoppeld van hun sociaaleconomische status en IQ in hun kinderjaren. Uit hun analyses bleek dat zelfbeheersing de factor was die het verschil maakte.

En de kindertijd is niet het lot, wijzen de onderzoekers er snel op. Sommige deelnemers aan de studie hadden hun zelfbeheersingsniveaus als volwassenen verschoven en hadden betere gezondheidsresultaten dan hun beoordelingen in de kindertijd hadden voorspeld.

Zelfbeheersing kan ook worden aangeleerd, en de onderzoekers suggereren dat een maatschappelijke investering in dergelijke training de levensduur en kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren, niet alleen in de kindertijd, maar misschien ook op middelbare leeftijd. Er is voldoende bewijs dat veranderend gedrag op middelbare leeftijd (stoppen met roken of beginnen met sporten) tot betere resultaten leidt.

"Iedereen is bang voor een ouderdom die ziek, arm en eenzaam is, dus goed ouder worden vereist dat we ons lichamelijk, financieel en sociaal voorbereiden", zegt Terrie Moffitt, de Nannerl O. Keohane Professor of Psychology & Neuroscience bij Duke, en als laatste auteur op het papier. "We ontdekten dat mensen die van kinds af aan zelfbeheersing hebben toegepast, veel beter voorbereid zijn op het ouder worden dan leeftijdsgenoten van dezelfde leeftijd."

De studie verschijnt in de week van 4 januari in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

De Dunedin Multidisciplinaire Gezondheids- en Ontwikkelingsstudie, gevestigd in Nieuw-Zeeland, heeft deze mensen gevolgd sinds ze werden geboren in 1972 en 73, waarbij ze met regelmatige tussenpozen een reeks psychologische en gezondheidsbeoordelingen doorliepen, waarvan de meest recente op de leeftijd van 45 was.

Zelfbeheersing bij kinderen werd beoordeeld door leerkrachten, ouders en de kinderen zelf op de leeftijd van 3, 5, 7, 9 en 11. De kinderen werden gemeten op impulsieve agressie en andere vormen van impulsiviteit, overactiviteit, doorzettingsvermogen en onoplettendheid.

Van 26 tot 45 jaar werden de deelnemers ook gemeten op fysiologische tekenen van veroudering in verschillende orgaansystemen, waaronder de hersenen. In alle maten correleerde een hogere zelfcontrole bij kinderen met een tragere veroudering.

De mensen met de hoogste zelfbeheersing bleken sneller te lopen en ook op de leeftijd van 45 jaar een jonger gezicht te hebben.

"Maar als je nog niet voorbereid bent op het ouder worden, is je jaren 50 nog niet te laat om je voor te bereiden", voegde Moffitt eraan toe.

Dit onderzoek werd ondersteund door het Amerikaanse National Institute on Aging (AG032282, AG049789) en het National Institute of Child Health and Human Development (T32-HD007376), de UK Medical Research Council (P005918), de Jacobs Foundation, de US National Science Foundation en de Lundbeck Foundation. De Dunedin Multidisciplinaire Gezondheids- en Ontwikkelingsstudie wordt ondersteund door de New Zealand Health Research Council en het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Business, Innovatie en Werkgelegenheid.


Journal Referentie:

Leah S. Richmond-Rakerd, Avsha

De kinderen werden gemeten op impulsieve agressie en andere vormen van impulsiviteit, overactiviteit, doorzettingsvermogen en onoplettendheid.

Van 26 tot 45 jaar werden de deelnemers ook gemeten op fysiologische tekenen van veroudering in verschillende orgaansystemen, waaronder de hersenen. In alle maten correleerde een hogere zelfcontrole bij kinderen met een tragere veroudering.

hpn%2Bzelfbeheersing.jpg
John KistermannComment