Holidayflashback 17 : zo hou je je goede voornemens wél vol of ga je aan de slag met wat JIJ echt WILT en DOET
In kader van de feestdagen posten we geen actuele berichten, maar blikken we willekeurig terug naar posts geplaatst op dezelfde datum als vandaag maar dan tussen 2018 en 2022 als flashbacks
Flashback 07 januari 2019
Zie hier The Lab of Life niet eens in een wetenschappelijk artikel, maar afgelopen week in “de Elle” en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jezelf, familie, bekenden en/of collega’s.
Meer info over vitaliteitstraining The Lab of Life met bijv. start in maart te Maastricht klik op events
Zo hou je je goede voornemens wél vol
Begin dit jaar direct succesvol ELLE
DOOR RENEE PRENGER
01/01/2019
Welkom in 2019! Goede voornemens mislukken vaak, wat zonde is, vind Doeschka Anschütz, docent communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is ze eigenaar van het bedrijf The Lab for Life, waarmee ze mensen helpt hun gewoontes te veranderen en goede voornemens vol te houden. Vandaag helpt ze ons. Lees and learn!
Van tevoren
Als je wil dat je slaagt in je goede voornemen, denk er dan grondig over na. Bedenk bijvoorbeeld of de nieuwe gewoonte die je jezelf wilt aanleren wel bij je past én waarvoor je het doet. Stel, je wilt minder vaak op je telefoon kijken, omdat je hoopt dat je daardoor beter slaapt en minder stress hebt. Persoonlijke doelen met een goede motivatie hou je veel eerder vol dan andere. Helemaal als je het voornemen concreet maakt door met jezelf af te spreken dat je je telefoon elke avond om tien uur uitzet, en pas na het ontbijt weer aan.
Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren?
Dat is een goede vraag, want dat hangt af van hoe haalbaar, concreet en authentiek je voornemen is. Als je met jezelf afspreekt dat je voortaan maar vier sigaretten per dag rookt, heb je een grotere kans van slagen dan dat je op 1 januari wakker wordt en zegt: 'Vanaf nu ga ik minder roken.' Dan zou het binnen een maand een nieuwe gewoonte kunnen zijn.
No go
Een onhaalbaar doel stellen. Zeg niet: 'Ik eet nooit meer een zak chips,' maar liever: 'Voortaan trek ik alleen op vrijdagavond een zak chips open.' En als het onverhoopt mislukt, is het slim om je motivatie er weer even bij te halen. Waarom wilde je breken met die chips gewoonte? Bedenk ook alvast een plan voor als je een keer zwicht. Bijvoorbeeld de dag erna alle snacks laten staan.
Stok achter de deur
Vertel je goede voornemen én hoe je het gaat aanpakken aan anderen. Dat je je bijvoorbeeld gaat opgeven voor twee spinning lessen, en dat je daar meteen na je werk naartoe gaat. Mensen vinden het namelijk niet prettig om aan anderen toe te geven dat het goede voornemen is mislukt. Je voelt je dan haast verplicht om de lessen te volgen.
Meer info over vitaliteitstraining The Lab of Life met bijv. start in maart te Maastricht klik op events
Contact on over alle mogelijkheden voor jezelf, familie,bekenden en/of collega’s https://www.humanpowernow.com/contact-1/
Meer energie en motivatie door balans te vinden wat je wilt en doet door vitaliteitstraining The Lab of Life
Leendert Verweij HR manager Hogeschool Utrecht (HU) volgde de workshop werk-privé balans bij mij tijdens de HU Vitaliteitsdag. Mooi hoe hij reageert tijdens het interview “Het gaat om veranderen gedrag/gewoontes in kleine, concrete stappen die makkelijk haalbaar zijn voor eenieder” Dit is precies wat The Lab of Life vitaliteitstraining beoogt en wat voor velen realiseer blijkt
Zie onderstaande video vanaf 0.58 tot 1.21 minuten
Meer info over vitaliteitstraining The Lab of Life met bijvoorbeeld start in maart te Maastricht klik hier op events