Holidayflashback 15: hoe ervaren mensen over de hele wereld betekenis tijdens de pandemie?
In kader van de feestdagen posten we geen actuele berichten, maar blikken we willekeurig terug naar posts geplaatst op dezelfde datum als vandaag maar dan tussen 2018 en 2022 als flashbacks
Flashback 05 januari 2022
Waar mensen in 17 landen zin in het leven vinden
Een nieuw rapport vroeg mensen over de hele wereld wat hun leven zinvol maakte tijdens de pandemie.
Good Science Center Jeremy Adam Smith, Kira M. Newman | 4 januari 2022
In de eerste helft van 2021 ondervroeg het Pew Research Center bijna 20.000 mensen in 17 landen. Hun vraag was simpel: "Welke aspecten van je leven vind je op dit moment zinvol, bevredigend of bevredigend?"
Elk van deze geavanceerde economieën - waaronder Canada, Frankrijk, Griekenland, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Taiwan - had op dat moment een andere ervaring. Sommige werden geteisterd door COVID-19 en sommige hadden een zeer laag aantal gevallen; velen waren in economisch slop, terwijl anderen het goed deden. In sommige van deze landen reisden mensen vrij; in andere, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, werd de beweging ernstig beperkt. En natuurlijk heeft elk land een andere cultuur en geschiedenis, vaak met veel regionale of minderheidstradities, waarden en dialecten.
Codeurs analyseerden de open reacties van mensen voor thema's, die waren onderverdeeld in categorieën zoals familie, vrienden, instellingen, werk, hobby's en huisdieren. In sommige opzichten waren de algemene resultaten niet verrassend. "Familie is bij uitstek voor de meeste publieksgroepen, maar werk, materieel welzijn en gezondheid spelen ook een sleutelrol" in het gevoel van betekenis van mensen, schrijven de onderzoekers in hun rapport. Inderdaad, in 14 van de 17 landen rangschikten mensen familie als hun belangrijkste bron van betekenis.
Maar hoe zit het met die andere drie? Het rapport wordt interessant als we dieper ingaan op de resultaten, om te ontdekken hoe gevarieerd de betekenis tussen mensen lijkt te zijn. Hoewel de bevindingen suggereren dat er geen enkele 'waarheid' is voor alle mensen overal, onthullen ze wel wat we gemeen hebben - en hoe waar we wonen onze zoektocht naar zin in het leven zou kunnen beïnvloeden.
1. Sommige plaatsen bevatten veel bronnen van betekenis, maar andere niet
Omdat de vraag open was, konden mensen op veel verschillende manieren antwoorden.
Zo hadden mensen in sommige landen de neiging om slechts één of twee bronnen van betekenis te kiezen. In Zuid-Korea schreef maar liefst 63% betekenis aan slechts één ding - vaak materieel welzijn - en een meerderheid van de Japanners concentreerde zich ook op één ding, meestal familie- of materieel welzijn. Daarentegen noemde slechts een kwart van de Amerikanen en Australiërs slechts één bron van betekenis in hun leven. In de Verenigde Staten stonden familie, vrienden en materieel welzijn bovenaan de lijst.
Ondanks deze diversiteit is er echter een rode draad die door meerdere betekenisdomeinen loopt: verbinding met anderen. Mensen over de hele wereld zijn van mening dat familie, romantische partners, vrienden, gemeenschap en huisdieren het leven allemaal zinvoller kunnen maken - een inzicht dat tientallen jaren van wetenschappelijke onderzoeken naar de wortels van welzijn bevestigt.
2. Religie was bijna nooit een bron van betekenis, behalve in de Verenigde Staten
"Buiten de VS staat religie nooit in de top 10 van geciteerde bronnen van betekenis - en niet meer dan 5% van het niet-Amerikaanse publiek noemt het", schrijven de onderzoekers. "In de VS noemt 15% echter religie of God als een bron van betekenis, waardoor het het vijfde meest genoemde onderwerp is."
Evangelische protestanten waren de groep die het meest geneigd was naar religie te kijken om hun leven zinvol te maken - vaak, zo lijkt het, omdat de kerk een weg naar sociale verbinding biedt. "Mijn man is net overleden, dus het leven is momenteel niet erg bevredigend", schreef een respondent. "De steun van familie en vrienden, de kerk en zijn collega's hebben me geholpen betekenis te vinden en na te denken over de goede dingen die we deelden."
Niet meer dan 1% van de volwassenen in Frankrijk, Zweden, België, Zuid-Korea en Japan noemde religie als een bron van betekenis. In die en andere plaatsen wendden mensen zich veel meer tot de natuur als een bron van ontzag en betekenis.
"We leven in een land met natuurlijke schoonheid en veel respect voor de natuur, wat ons op zijn beurt helpt om een betere band met het land te krijgen", zegt een 18-jarige in Nieuw-Zeeland, het land waar de mensen de natuur het meest waarderen. . "Ik ga graag naar buiten, ga elke dag hardlopen en zie blauwe luchten, bossen en de geweldige mensen en het heeft een positieve invloed op mijn mentale gezondheid."
3. Banen waren nooit een belangrijke bron van betekenis, maar stonden meestal op de tweede of derde plaats
In geen enkel land beweerde een aanzienlijk aantal mensen dat hun betaalde werk de belangrijkste bron van betekenis in hun leven was, maar dat betekent niet dat banen zinloos waren. Ze behoorden tot de top drie van bronnen in 12 van de onderzochte landen. Werk was het meest zinvol in Italië, genoemd door 43% van de mensen, vergeleken met het dieptepunt van 6% in Zuid-Korea.
Gemiddeld genomen waren de mensen onder de 50 het meest geneigd om zin in werk te vinden, evenals mensen met een hoger inkomen en een hoger opleidingsniveau. "Het belangrijkste voor mij is werk", zei een 25-jarige in Nederland. "Ik denk dat het heel belangrijk is om aan mijn carrière te bouwen, om mijn leven op te bouwen, zodat het steeds beter met me gaat."
In veel landen legden mensen echter de nadruk op materieel welzijn in plaats van op werk - het was zelfs een van de vijf belangrijkste bronnen van betekenis in bijna elk land. Met andere woorden, mensen gaven er de voorkeur aan om te werken om te leven, niet andersom, en haalden voldoening uit het dagelijkse leven buiten het werk. Dit was het meest uitgesproken in Zuid-Korea, waar betaald werk zelden werd genoemd, maar materieel comfort werd gerangschikt als de belangrijkste bron van zingeving in het leven.
"Ik werk en leid een comfortabel leven in deze moeilijke tijden zonder grote zorgen", legde een Zuid-Koreaanse vrouw uit. Een vrouw in België verwoordde het zo: “Hoewel ik niet zoveel geld heb, is het genoeg om fatsoenlijk te leven. Ik hoef niet rijk te zijn om gelukkig te zijn. Ik weet dat je geld nodig hebt om te leven, maar je moet niet leven voor geld.”
Naast werk en materieel welzijn, vonden mensen vaak betekenis in dingen die ze deden, zoals hobby's, sport, reizen, leren en dienstverlening aan de gemeenschap.
4. Op veel plaatsen vonden mensen betekenis in de samenleving en instellingen, vooral als hun land goed reageerde op COVID-19
Samenleving en instellingen stonden allemaal in de top 10 van bronnen van betekenis in elk land. Mensen vonden betekenis en voldoening in de beschikbaarheid van sociale diensten en gezondheidszorg, een goede economie, openbare veiligheid, openbaar vervoer en een goed onderwijssysteem.
Dit leek vooral het geval te zijn in Azië, waar bijvoorbeeld 38% van de Taiwanezen en een kwart van de Singaporezen de samenleving en instituties noemden als bron van betekenis. Het was de belangrijkste bron van betekenis in Taiwan, boven familie, beroep en materieel welzijn.
Waarom? Taiwanezen benadrukten het gemak van het leven op het eiland: “Voedsel, kleding, huisvesting en vervoer zijn allemaal handig. Het leven is veilig en rustig”, zei een vrouw. "Er zijn veel handige winkels in Taiwan", zei een ander. “Het publieke ziektekostenverzekeringssysteem is goed; medische dienst is handig.” Ze waren ook blij met het politieke systeem van hun land. Een vrouw zei dat ze "gelukkig is om in Taiwan te wonen, vooral op het gebied van volksgezondheid, democratie en de rechtsstaat en mensenrechten, omdat het erg vrij is."
Over de hele wereld, op plaatsen met een effectieve reactie op de COVID-19-pandemie, leken mensen naar hun regeringen en medeburgers te kijken voor betekenis. In veel Aziatische landen en in Australië en Nieuw-Zeeland prezen de deelnemers aan het onderzoek hoe goed hun regeringen de crisis hebben aangepakt - in schril contrast met andere plaatsen, zoals de Verenigde Staten.
Op sommige plaatsen hielp de pandemie mensen gewoon om te zien hoe belangrijk de samenleving en sociale contacten voor hen waren. “Ik vind het opmerkelijk hoe de COVID-crisis ons gedrag heeft beïnvloed”, zei een Duitse man. “Ik stel persoonlijk contact met de mensen om me heen heel erg op prijs.”
5. Ontberingen zoals COVID-19 kunnen het leven zinvoller maken, maar slechts tot op zekere hoogte
Dingen die zinvol zijn, maken ons niet altijd gelukkig. Wanneer deelnemers aan de enquête spraken over familie, de samenleving of instellingen als bronnen van betekenis, waren ze niet altijd positief - en ontberingen zoals economische nood of de pandemie werden vaak genoemd als betekenisvolle gebeurtenissen. Maar uitdagingen en moeilijkheden kunnen ook onze zoektocht naar vervulling in de weg staan; een mediaan van 10% van de mensen in alle 17 samenlevingen noemde hiervan voorbeelden.
"Met name Amerikanen die iets negatiefs noemen in hun antwoord, hebben bijna 30 punten meer kans om de Amerikaanse samenleving of waar ze wonen naar voren te brengen", zegt het rapport. "Bijna de helft (41%) van degenen die iets negatiefs in de VS naar voren brengen, noemt de samenleving, vergeleken met slechts 12% van degenen die niets negatiefs noemen."
Vooral de reacties op COVID-19 waren complex. "In feite, hoe een onderwerp als COVID-19 naar voren komt - of niet - benadrukt waar de overeenkomsten eindigen en de verschillen tussen deze 17 geavanceerde economieën naar voren komen", schrijven de auteurs van het rapport. Een mediaan van 65% zei dat het coronavirus hun leven “veel” of “een behoorlijke hoeveelheid” heeft veranderd, variërend van een dieptepunt van 33% in Nieuw-Zeeland tot een maximum van 87% in Zuid-Korea. Over de hele wereld zeiden mensen onder de 30 het vaakst dat de pandemie hun leven heeft veranderd.
Terwijl sommige mensen vonden dat de pandemie hun leven zinloos maakte, zagen anderen het als een uitnodiging om na te denken over hun leven en het belang van sociale connecties, overheid en een sterke, hechte samenleving. “Ik had COVID en het was het engste en het heeft mijn kijk op het leven echt veranderd”, zei een Amerikaanse vrouw. Hier is een Nederlandse man die beschrijft hoe COVID-19 eenvoudige routines voor gezondheidsonderhoud doordrenkt met betekenis:
Wat ik belangrijk vind voor een bevredigend leven zijn zaken als: sporten, dus twee tot drie keer per week actief bewegen; gevarieerd eten. . . nu in deze pandemie moet je er nog voor zorgen dat je voldoende beweegt en structuur in je leven proberen te brengen door dag- of weekschema's te maken.
Door deze resultaten ontstaat een formule voor een zinvoller leven: blijf in contact met andere mensen en probeer de betekenis te vinden in de dingen die je in het dagelijks leven doet, zoals werken, sporten en vrijwilligerswerk. Als het moeilijk wordt, kijk dan naar iets dat groter is dan jezelf - zoals de samenleving, de natuur of spiritualiteit - voor hulp en inspiratie. Mensen over de hele wereld vinden betekenis op veel verschillende plaatsen. De kunst is dat je ontdekt waar je eigen betekenis ligt.