Chapeau voor deze toppers die gratis jongeren helpen tussen 12 en 25 jaar

Ben je tussen de 12 en 25? Zit je ergens mee? Praten helpt

Vandaag bezocht ik @ease Maastricht en maakte ik nader kennis en eerste afspraken voor training The Lab of Life voor meer energie & motivatie voor vrijwilligers & professionals.

Chapeau voor hun fantastische vrijwilligerswerk voor jongeren tussen 12 en 25

Alles is bespreekbaar

Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid… hoe groot of klein je probleem ook is, bij @ease kun je erover praten. Alles is bespreekbaar. En niks is raar.

Anoniem, gratis en zonder afspraak

Je hoeft bij @ease geen afspraak te maken. Je kunt gewoon binnenlopen voor een gesprek. De gesprekken zijn altijd gratis en anoniem. We houden geen dossier bij en je hebt geen toestemming nodig van je ouders. Kom je liever niet alleen? Geen probleem, je mag ook iemand meenemen. Een broer of zus, vriend(in), ouder, opa of oma, iemand van je school… Een gesprek kan kort duren of wat langer. Alles kan. Wel proberen we het gesprek niet veel langer te laten duren dan een uur. Heb je nog niet alles kunnen bespreken, dan kom je gewoon weer terug. Dat mag zo vaak als je wil.

Vrijwilligers

Bij @ease werken we met vrijwilligers. Zij voeren het gesprek met jou. Sommige zijn studenten psychologie, maar er zijn ook ervaringsdeskundigen. De ene vrijwilliger is jong, de ander al wat ouder. Ze voeren het gesprek altijd met z’n tweeën. Hierin zijn ze getraind. Ze zullen vooral naar je luisteren. Maar kunnen ook advies geven. Als jij dat wil.

Zorgprofessional

Soms is er meer aan de hand. De problemen zijn zo groot, dat je misschien meer hulp nodig hebt. Er is daarom altijd een zorgprofessional (bijvoorbeeld een psycholoog of jeugdarts) bij @ease aanwezig. Hij bekijkt samen met jou hoe je het beste verder geholpen kunt worden.

Volwassen worden is niet altijd makkelijk

Als je tussen de 12 en 25 bent, maak je veel veranderingen door. Op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en sociaal vlak. Een belangrijke levensfase dus. Er gebeurt veel tegelijk. En dit is niet altijd makkelijk. Lang niet iedereen wordt zonder moeite volwassen. Veel jongeren ervaren problemen. En willen hier met iemand over praten. Toch gebeurt dit vaak niet. Of pas heel laat. Hoe komt dat?

Niet op tijd de juiste zorg

Slechts 20% van de jongeren met psychische klachten krijgt op de tijd de juiste zorg. Vaak lopen ze te lang alleen met hun problemen rond. Omdat ze niet weten bij wie ze terecht kunnen. Omdat ze niet naar de huisarts of een psycholoog willen. Omdat school hun problemen niet signaleert. Omdat er lange wachtlijsten zijn. Omdat ze zich schamen. Omdat ze denken dat ze de enige zijn…

Praten helpt

Bij @ease geloven we dat het anders kan. En dat het anders moet. Wij willen jongeren met (beginnende) psychische klachten eerder helpen. Dit doen we door een plek te zijn waar jij je welkom voelt. We vinden dat niemand alleen moet rondlopen als het minder goed gaat. Wij zijn er om naar jou te luisteren. Praten helpt. Het lucht op. Het maakt je sterker. Je merkt dat je niet alleen bent. En het kan ervoor zorgen dat je problemen niet groter worden. 75 % van alle psychische aandoeningen ontstaat voor het 25e levensjaar. Het is dus belangrijk om op tijd hulp te krijgen. Om te voorkomen dat problemen verergeren. En om te voorkomen dat er (later) langdurige zorg nodig is.

Steun ons op je eigen manier

@ease kan ook jouw steun goed gebruiken! Er zijn verschillende mogelijkheden:

Word vrijwilliger

Onze teams in Amsterdam en Maastricht staan altijd open voor nieuwe vrijwilligers. Lees hier meer over de mogelijkheden. We ontvangen graag je cv met een korte motivatiebrief via Maastricht@ease.nl of Amsterdam@ease.nl.

Maak @ease bekend in jouw omgeving

We merken dat steeds meer mensen @ease kennen. Daar zijn we heel blij mee. Toch kunnen we ook hier je hulp goed bij gebruiken. Help ons door @ease bekend te maken in jouw omgeving. Mond-op-mond, d.m.v. flyers, kaarten, posters of via sociale media. Ook zijn er mogelijkheden om ambassadeur voor @ease te worden. Of misschien heb je zelf een goed idee om de naamsbekendheid van @ease te vergroten. Er is van alles mogelijk, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@ease.nl.

Scholenproject VO en MBO

@ease is een samenwerking gestart met Diversion en MIND Young. Om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas bieden zij een scholenproject aan voor leerlingen op het vmbo, mbo, havo en vwo:

MIND Young academy
@ease sluit aan bij dit project en biedt nazorg aan de leerlingen.
@ease komt samen met Diversion graag op scholen langs om uitleg te geven, ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Heb je interesse, klik dan hier voor meer informatie en/of aanmelding voor het project.

Bekijk de website @ease 

https://ease.nl

The Lab of Life Training

En ook mijn collega’s Linda Nieuwenburg en Marjan van Rhoon starten op locatie @ease Amsterdam met deze training

The Lab of Life voor volwassenen

ease1.jpg
ease3.jpg
ease2.jpg