Creativiteit is wellicht verslavend door processen beloningssysteem/ intrinsieke motivatie
Hoe is creativiteit geëvolueerd?
Technologynetworks 14 april 2020 | Origineel verhaal van Drexel University
Creativiteit is een van de meest onderscheidende vermogens en blijvende mysteries van de mensheid. Innovatieve ideeën en oplossingen hebben onze soort in staat gesteld existentiële bedreigingen te overleven en te gedijen. Toch kan creativiteit niet nodig zijn om te overleven, omdat veel soorten die het niet bezitten er veel langer in zijn geslaagd te bloeien dan mensen. Dus wat dreef de evolutionaire ontwikkeling van creativiteit? Een nieuwe neuroimaging-studie onder leiding van Yongtaek Oh, een Drexel University-promovendus, en John Kounios, PhD, een professor aan het Drexel's College of Arts and Sciences en directeur van het Creativity Research Lab, wijst op een antwoord.
De studie, onlangs gepubliceerd in NeuroImage, ontdekte dat bij sommige mensen creatieve inzichten, algemeen bekend als 'aha-momenten', een uitbarsting van activiteit veroorzaken in het beloningssysteem van de hersenen - hetzelfde systeem dat reageert op heerlijk voedsel, verslavende stoffen, orgasmes en andere elementaire genoegens.
Omdat activiteit in het beloningssysteem het gedrag stimuleert dat het produceert, zullen individuen die inzichtgerelateerde neurale beloningen ervaren, waarschijnlijk deelnemen aan verdere creativiteitgerelateerde activiteiten, mogelijk met uitsluiting van andere activiteiten - een idee dat veel puzzelliefhebbers, mysterie-roman toegewijden, uitgehongerde kunstenaars en onderbetaalde onderzoekers zullen volgens Kounios misschien bekend voorkomen.
"Het feit dat evolutie het genereren van nieuwe ideeën en perspectieven heeft gekoppeld aan het beloningssysteem van het menselijk brein, kan de proliferatie van creativiteit en de vooruitgang van wetenschap en cultuur verklaren", aldus Kounios.
De studie richtte zich op het fenomeen aha-momenten, of inzichten, als prototypische voorbeelden van creativiteit. Inzichten zijn plotselinge ervaringen met niet voor de hand liggende perspectieven, ideeën of oplossingen die kunnen leiden tot uitvindingen en andere doorbraken. Veel mensen melden dat inzichten gepaard gaan met een geestverruimende golf van plezier.
Het team nam de elektro-encefalogrammen (EEG's) van hoge dichtheid op terwijl ze anagrampuzzels oplosten, waardoor ze een reeks letters moesten ontcijferen om een verborgen woord te vinden. Dergelijke puzzels dienen als kleinschalige modellen van meer complexe vormen van probleemoplossing en idee-generatie. Ze merkten op welke oplossingen werden bereikt als inzichten die plotseling tot bewustzijn kwamen, in tegenstelling tot oplossingen die werden gegenereerd door de letters methodisch te herschikken om naar de juiste volgorde te zoeken.
Belangrijk is dat de proefpersonen ook een vragenlijst hebben ingevuld die hun 'beloningsgevoeligheid' heeft gemeten, een basispersoonlijkheidskenmerk dat de mate weerspiegelt waarin een persoon over het algemeen gemotiveerd is om beloningen te verdienen in plaats van te vermijden deze te verliezen.
De proefpersonen vertoonden een uitbarsting van hoogfrequente "gamma-band" hersengolven geassocieerd met aha-momentoplossingen. Alleen zeer beloningsgevoelige mensen vertoonden ongeveer een tiende van een seconde later een extra burst van hoogfrequente gammagolven. Deze tweede burst is ontstaan in de orbitofrontale cortex, een onderdeel van het beloningssysteem van de hersenen.
Uit de studie blijkt dat sommige mensen creatieve inzichten als intrinsiek lonend ervaren. Omdat deze beloningsgerelateerde uitbarsting van neurale activiteit zich zo snel voordeed na het eerste inzicht, slechts een tiende van een seconde, was deze niet het resultaat van een bewuste beoordeling van de oplossing. Deze snelle beloningsreactie werd eerder veroorzaakt door, of geïntegreerd met, het inzicht zelf.
Proefpersonen met een lage beloningsgevoeligheid ervaarden bijna evenveel inzichten als de proefpersonen met een hoge beloningsgevoeligheid, maar hun inzichten veroorzaakten geen significante neurale beloningsreactie. Neurale beloning is dus geen noodzakelijke begeleiding van inzicht, hoewel het bij veel mensen voorkomt.
Deze studie suggereert dat metingen van algemene beloningsgevoeligheid kunnen helpen voorspellen wie hun creatieve vaardigheden in de loop van de tijd zullen oefenen, ontwikkelen en uitbreiden.
Referentie: Oh, Y., Chesebrough, C., Erickson, B., Zhang, F., & Kounios, J. (2020). Een inzichtgerelateerd neuraal beloningssignaal. NeuroImage, 214, 116757. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2020.116757
Dit artikel is opnieuw gepubliceerd uit de volgende materialen. Let op: materiaal is mogelijk bewerkt voor lengte en inhoud. Neem voor meer informatie contact op met de geciteerde bron