WAUW actueel HUMAN GOED nieuws naast alle Corona nieuwsverhalen

Ik heb vandaag respect voor vele mensen die ondanks negatief nieuw positief blijven en elkaar bedanken hoe wij voor elkaar zorgen.

Ik heb zelf ook weer velen bedankt en werd ook zelf bedankt

Positiviteit hebben we nodig en daarom ook wetenschappelijk hoopvol actueel nieuws

Moe van het coronavirus? Hier zijn 10 goede nieuwsverhalen die je nu nodig hebt

Science Alert

Humans

SIGNE DEAN 16 MAART 2020

Het leven tijdens een wereldwijde pandemie krijgt een surrealistische kwaliteit. De alomtegenwoordige aanwezigheid van sociale media en een constante brandslang van coronavirusnieuws kan het bijzonder moeilijk maken als je je al angstig voelt.

Dus hebben we een kleine samenvatting gemaakt van recent wetenschappelijk nieuws dat we inspirerend, bemoedigend en opmerkelijk vinden in deze moeilijke tijden. 

1. CRISPR is voor het eerst gebruikt om een ​​remedie voor genetische blindheid te proberen

Als een wereldprimeur hebben chirurgen van het Oregon Health & Science Institute de CRISPR-techniek voor het bewerken van genen gebruikt om een ​​remedie te zoeken voor congenitale amaurose van Leber, een zeldzame genetische aandoening die blindheid veroorzaakt in de vroege kinderjaren.

In afwachting van de resultaten van hoe dit experiment is verlopen, voegt deze prestatie zich bij een lijst met andere medische toepassingen van de techniek, waaronder de zoektocht naar genezing van de ZvH, herpes, hiv en immunotherapie voor sommige soorten kanker.

Leven in een tijd waarin medische onderzoekers over deze krachtige tool beschikken, is zeker een goed nieuwsbericht

 

2. Er zijn 60.000 extra zaadmonsters toegevoegd aan de Arctic Seed Vault in Spitsbergen

In februari werd een enorme voorraad van 60.000 zaadmonsters toegevoegd aan de Svalbard Global Seed Vault, genesteld in een berg in de Svalbard-archipel in Noorwegen, inclusief de allereerste erfelijke zaadafzetting door een inheemse Amerikaanse stam. 

Toenemende afzettingen in dit safehouse van gewassen weerspiegelen de groeiende wereldwijde bezorgdheid over het potentiële verlies van biodiversiteit en voedselzekerheid - maar deze acties tonen ook een mooie toewijding aan onze toekomstige generaties.

 

3. Een mogelijk universeel griepvaccin heeft een belangrijke reeks klinische onderzoeken doorstaan

De virusstammen die griep veroorzaken, zijn vormveranderaars, die voortdurend verder gaan dan ons vermogen om ons ertegen te immuniseren - daarom hebben we jaarlijkse griepprikken nodig om de ziekte voor te blijven. Een 'universeel' griepvaccin zou ons een enorm voordeel geven in deze race, en er staat nu een veelbelovende kandidaat op het spel.

Het vaccin, FLU-v genaamd, heeft de klinische proeven van fase I en fase II met succes doorstaan, wat de veiligheid bij proefpersonen aantoont; er is gevonden dat het immuunreacties veroorzaakt die minstens zes maanden aanhouden. We kunnen niet wachten om de resultaten van de volgende fase van proeven te zien.

 

4. Wetenschappers hebben contactlenzen uitgevonden die rood-groene kleurenblindheid kunnen corrigeren

Een nieuw type contactlens kan de beperkingen van het kleurenspectrum herstellen bij mensen van wie de ogen moeite hebben om groene en rode tinten van elkaar te onderscheiden. 

Deze briljante technologie bestaat al in een aantal slim ontworpen zonnebrillen; binnenkort zouden mensen er ook toegang toe kunnen hebben in de uiterst handige vorm van contacten, dankzij een team van ingenieurs van de Universiteit van Tel Aviv.

5. Een patiënt is 'genezen' verklaard van HIV - en het is niet eens de eerste keer

Onderzoekers hebben aangekondigd dat een patiënt met het hiv-virus voor de tweede keer ooit genezen is verklaard, zonder sporen van infectie in zijn bloed, 30 maanden nadat hij met de traditionele behandeling was gestopt en een gespecialiseerde vorm van stamceltherapie onderging.  

De prestatie is geen algemene genezing, omdat de patiënt ook een type lymfoom had waardoor hij deze experimentele behandeling kon krijgen; maar het toont een echte doorbraak in de medische wetenschap en laat zien dat wetenschappers als nooit tevoren de grenzen kunnen verleggen.

 

6. Niue is uitgeroepen tot 's werelds eerste' Dark Sky Nation '

Het kleine Niue in de Stille Zuidzee accepteerde onlangs een unieke eer, aangezien het het eerste land werd dat formeel werd erkend als een internationale Dark Sky Place. 

Deze accreditatie wordt verleend door de International Dark-Sky Association (IDA), een non-profitorganisatie die belast is met het behoud van de natuurlijk donkere nachtelijke omgeving en die haar beschermt tegen de opdringerige verstoringen van kunstmatige lichtvervuiling. 

Er is geen einde aan wetenschappelijk onderzoek dat de negatieve effecten van lichtvervuiling in kaart brengt, of het nu gaat om dieren, planten of de menselijke gezondheid; deze eer benadrukt dat het zoeken naar een werkelijk donkere nachtelijke hemel nog altijd belangrijk blijft.

 

7. We hebben een schone methode gevonden voor de productie van waterstofbrandstof die 25 keer efficiënter is

Waterstofbrandstof is een van de meer veelbelovende opties met nulemissie - als we het maar goedkoop zouden kunnen produceren en zonder waanzinnige hoeveelheden energie-input nodig te hebben. 

Nu is een team van onderzoekers in Tokio erin geslaagd om dat te doen, door een methode te verfijnen die waterstofbrandstof produceert met slechts een paar basisingrediënten, waaronder licht en een bepaald type roest. Een nieuwe studie toont aan dat deze methode 25 keer meer waterstof oplevert dan bestaande methoden.

 

8. Er is een uitstekende manier om hernieuwbare energie op te slaan, en we hebben al de nodige technologie

Over duurzaamheid gesproken, een van de grootste uitdagingen voor de wijdverbreide adoptie van hernieuwbare energiebronnen blijft het probleem van grootschalige opslag. Er is echter een uitstekende oplossing voor dit probleem: gepompte thermische elektriciteitsopslag. Deze benadering slaat elektriciteit op door deze in warmte te veranderen en vervolgens, indien nodig, met behulp van een motor weer in elektriciteit om te zetten. 

In tegenstelling tot gepompte waterkracht, die specifieke geografische vereisten vereist, kan dit type opslag op veel plaatsen worden gebouwd en gebruikt het thermodynamische principes om elektriciteit op te slaan in de vorm van warmte. En het beste deel? Het wordt al getest in proefinstallaties.

 

9. Een gebrekkig papier dat de zon de schuld geeft van klimaatverandering is ingetrokken

In juni 2019 maakte een vreemd onderzoek furore na publicatie in Scientific Reports. De wetenschappelijke gemeenschap sprak snel hun bezorgdheid uit over deze gebrekkige studie, die beweerde dat de bewegingen van de zon de echte oorzaak waren van antropogene opwarming van de aarde. 

Nu hebben de redacteuren van het bekende tijdschrift het wetenschappelijke record gecorrigeerd door een terugtrekkingsbericht uit te brengen waarin de fouten worden uitgelegd, waaruit blijkt dat zelfs als er iets onjuists aanvankelijk door peer review glipt, het wetenschappelijke proces nog steeds rigoureus genoeg is om de fout te herstellen. U kunt hier volledig over deze fascinerende zaak lezen.

 

10. Er zijn momenteel 76 oplossingen beschikbaar die de klimaatverandering kunnen vertragen

Een nieuw rapport van het non-profit Project Drawdown heeft maar liefst 76 oplossingen geschetst die de wereld al voorhanden heeft als we de klimaatverandering willen vertragen. Deze strategieën - van het verschuiven van onze middelen voor energieproductie tot het verminderen van voedselverspilling en het mondig maken van vrouwen - omvatten alle sectoren.

 Bovendien zijn deze oplossingen eigenlijk goedkoper dan het handhaven van de status quo (ook wel 'niets doen' genoemd). Project Drawdown schat dat als we deze 76 oplossingen zouden implementeren, dit zou leiden tot besparingen tot ongeveer $ 144 biljoen aan vermeden klimaatschade en aan vervuiling gerelateerde zorgkosten. Vertel iedereen - we kunnen dit doen.

Meer info over een aantal van deze top 10 goed nieuws items?

  1. Galvanic Contact Deposition of CdTe Layers Using Ammoniacal Basic Aqueous SolutionKentaro Arai et al., Journal of The Electrochemical Society, 2005

  2. The Hydrogen Storage Properties of New Mg2Ni AlloyTatsuoki Kohno et al., Journal of The Electrochemical Society, 1996

  1. Hydrogen Storage in Graphene-Based Materials: Efforts Towards Enhanced Hydrogen AbsorptionKonstantinos Spyrou et al., ECS Journal of Solid State Science and Technology, 2013

  2. DISTORTIONOF BASE PLATE DENTURES AS A FUNCTION OF THEIR THICKNESSPellizzer et al., Rev odontol UNESP, 2014

.

hpn good time.jpg
John KistermannComment