Zo kun je veerkrachtig blijven totdat komend jaar het coronavirus minder actief is

COVID-vaccins zullen binnenkort beschikbaar zijn - in de tussentijd is dit hoe u veerkrachtig kunt blijven

The Converstation 27 november 2020

Nu verschillende COVID-vaccins de goedkeuring van de regelgevende instanties naderen, kunnen we ons een toekomst na deze pandemie gaan voorstellen. Maar gezondheidsdeskundigen hebben mensen gewaarschuwd niet te opgewonden te raken. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat Europa nog minstens zes moeilijke maanden zal doormaken, en het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is.

Dus hoewel er goede redenen zijn om hoopvol te zijn over de toekomst, is het ook duidelijk dat er meer veerkracht nodig is, vooral nu pandemische vermoeidheid toeslaat.

Veerkracht is het vermogen om met de normale stress van het leven om te gaan en om te herstellen van crises. Het is een belangrijk hulpmiddel om ons te helpen omgaan met COVID en de implicaties ervan.

Onderzoek naar veerkracht is goed ingeburgerd en beslaat ongeveer vijf decennia, met studies die variëren van inzicht in hoe mensen omgaan met gewone tegenslagen tot de impact van traumatische gebeurtenissen. Studies suggereren dat veerkracht ons welzijn kan ondersteunen. Het kan ons ook helpen om te gaan met stress, burn-out en emotionele vermoeidheid.

Onze missie is om kennis te delen en beslissingen te nemen.

Over het geheel genomen lijkt het erop dat veel mensen manieren hebben gevonden om met COVID om te gaan en de beheersmaatregelen die zijn ontworpen om de impact ervan te minimaliseren. Uit een recent onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 64% van de mensen in het VK met hun stress omging in het licht van de pandemie.

Veerkracht kan worden gezien als een reeks vaardigheden die ons vermogen ondersteunen om met moeilijke situaties om te gaan. Dit is de benadering van het Penn Resilience Program van de University of Pennsylvania, dat is gebaseerd op een reeks gevalideerde vaardigheden: zelfbewustzijn, zelfregulatie, optimisme, mentale behendigheid, zelfeffectiviteit en verbinding.

Zelfbewustzijn is het vermogen om op de pauzeknop te drukken en op te merken wat er met ons gebeurt - onze gevoelens, gedachten en gedrag. Maar opmerken is niet genoeg. Wat doen we als we dingen opmerken die niet nuttig zijn?

Dat is waar zelfregulatie om de hoek komt kijken. Dit is wanneer we in staat zijn om het verloop van onze reacties te veranderen en controle uit te oefenen over wat er daarna met ons gebeurt, in termen van onze gedachten, emoties en reacties.

Optimisme, dat van invloed kan zijn op ons welzijn, is wanneer we geloven dat er in de toekomst positieve dingen zullen gebeuren.

Mentale behendigheid is het vermogen om dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven te zien.

Als we eenmaal de erkenning van onze talenten en sterke punten toevoegen, met andere woorden, ons gevoel van zelfeffectiviteit, kan ons niveau van veerkracht hoger zijn.

Tot slot, als we deel uitmaken van een ondersteunend netwerk, helpen mensen die “achter ons staan” ons ook om door te gaan.

Vijf tips

Denk aan een stuiterende bal. De hoeveelheid stuiteren neemt af elke keer dat de bal de grond raakt. Dit is hetzelfde met veerkracht. Na langdurige tegenslag te hebben ervaren, vooral als het ons chronische stress bezorgt, kunnen uw interne bronnen uitgeput raken. Hier zijn vijf strategieën om die reserves aan te vullen en uw veerkracht te vergroten om u door de laatste fasen van deze pandemie te loodsen.

1. Wees vriendelijker voor jezelf. Zelfcompassie zal uw welzijn en daarmee uw veerkracht een boost geven. In plaats van jezelf te berispen voor het uitstellen, zou je de onwil om aan een nieuwe taak te beginnen kunnen begrijpen als een teken dat je een pauze nodig hebt. Wees in de huidige omstandigheden flexibeler en vergevingsgezinder voor uzelf en anderen.

2. Concentreer u op wat heeft gewerkt. Nu u een mogelijke uitweg uit deze pandemie kunt zien, kunt u zich concentreren op wat in het verleden goed voor u heeft gewerkt. In plaats van je zorgen te maken over je vermogen om voor nog eens zes maanden in leven te blijven, zou je kunnen erkennen dat je het al acht maanden hebt gehaald. Door jezelf en anderen te waarderen, kun je veerkrachtiger worden.

3. Zorg voor uw lichamelijke gezondheid. Als u regelmatig aan lichaamsbeweging kunt doen, zal dat ook psychologisch van nut zijn. Het effect wordt versterkt als u uw lichaamsbeweging (bijvoorbeeld wandelen of hardlopen) in de natuur kunt doen. Let goed op wat u eet en drinkt, en vermijd overmaat - vooral als het om alcohol gaat.

4. Onderhoud relaties. Het hebben van ondersteunende relaties is belangrijk voor veerkracht. Blijf in contact met familie en vrienden, ook al is het maar online.

5. Zoek tijd om te ontspannen. Voortdurende uitdaging aangaan is vermoeiend. Een manier om uw veerkracht weer op te bouwen, is door uzelf de tijd te geven om te ontspannen en iets te doen dat u leuk vindt. Besteed bijvoorbeeld tijd aan lezen, tv kijken of videogames spelen. Een half uur per dag downtime kan een groot verschil maken voor uw welzijn en uw veerkracht.

hpn we will be back 1.jpg
hpn+veekracht+resilience.jpg
hpn we will be back fuck virus.jpg
John KistermannComment