Concrete tips om meer "purpose in life" oftewel betekenisgeving in je leven te creëren

Deze maand december is een tijd van terugblikken, reflecteren en vooruitblikken

Vandaag nemen we je mee om “purpose” in life / betekenisgeving nader te definiëren en geven we je 6 praktische tips vanuit het Greater Good Science Center om meer betekenisgeving/purpose in daily life te creëren.

Wat is onze “purpose” betekenisgeving

Voor psychologen is purpose een blijvende intentie om een ​​langetermijndoel te bereiken dat zowel persoonlijk zinvol is als een positieve stempel op de wereld drukt.

De doelen die een gevoel van doelgerichtheid bevorderen, zijn doelen die mogelijk het leven van andere mensen kunnen veranderen, zoals het starten van een organisatie, het onderzoeken van een ziekte of het leren lezen van kinderen. Ons doelgerichtheid zal in de loop van ons leven veranderen.

Terwijl we worstelen met onze identiteit als tieners, ons nestelen in de verantwoordelijkheden van volwassenheid en de verschuiving naar pensionering maken, blijkt uit het onderzoek dat ons gevoel van doelgerichtheid van nature zal afnemen en afnemen.

Net als geluk is het doel geen bestemming, maar een reis en een oefening. Dat betekent dat het op elke leeftijd toegankelijk is, als we bereid zijn te onderzoeken wat voor ons belangrijk is en wat voor soort persoon we willen zijn - en te handelen om die persoon te worden.

Als we in staat zijn om ons gevoel van doelgerichtheid opnieuw te bekijken en te vernieuwen terwijl we door mijlpalen en overgangen navigeren, suggereert dit onderzoek, dan kunnen we uitkijken naar meer bevredigende, zinvolle levens.

Waarom “purpose” betekenisgeving nastreven?


Onderzoekers hebben ontdekt dat zingeving verbonden is aan een aantal goede resultaten, gedurende de hele levensduur, voor zowel individuen als organisaties.

Jongeren met een gevoel van doelgerichtheid rapporteren ook een hoger niveau van geluk en tevredenheid met het leven - wat geassocieerd lijkt te zijn met betere onderwijsresultaten. Een studie keek naar studenten die anderen wilden helpen, kunst wilden maken of financieel succes wilden behalen. De onderzoekers vonden geen significante verschillen in positieve resultaten tussen de groepen. Voor jonge mensen was het gewoon goed om een ​​doel te hebben, wat het ook was.


Voor jong en oud zijn de fysieke voordelen van zingeving goed gedocumenteerd. Eric Kim en zijn collega's van de Harvard's School of Public Health hebben bijvoorbeeld ontdekt dat mensen die op een bepaald moment een hoger doelniveau rapporteren, vier jaar later objectief gezien een betere fysieke behendigheid hebben dan degenen die minder doelgericht rapporteren.
Patrick Hill en zijn collega's aan de Washington University hebben belangrijke voordelen gevonden voor meer doelgerichte volwassenen, waaronder een beter cognitief functioneren en een langere levensduur. Ze hebben meer kans om hun tanden te flossen, te oefenen en naar de dokter te gaan. Waarom? Onderzoekers suggereren dat mensen beter voor zichzelf zorgen als ze het gevoel hebben dat ze iets hebben om voor te leven. Het hebben van een doel lijkt ook in verband te staan ​​met lagere stressniveaus, in het algemeen, wat bijdraagt ​​aan een betere gezondheid.


Leveren sommige doeleinden meer voordelen op dan andere? Het antwoord tot dusver is ja - als u ouder bent. Uit een onderzoek bleek dat jongvolwassenen met een meer 'prosociaal' doel - een gericht op het helpen van anderen - op latere leeftijd meer persoonlijke groei, integriteit en gezondheid ervoeren. Dit resultaat werd herhaald door een studie uit 2019 door Anne Colby en collega's van Stanford University. Ze onderzochten bijna 1.200 Amerikanen van middelbare leeftijd over hun welzijn en welke doelen voor hen belangrijk waren. De onderzoekers vonden een significant hoger welzijn bij mensen die betrokken waren bij het nastreven van doelen die verder gingen dan het zelf, vergeleken met degenen die andere soorten doelen nastreven. Met andere woorden, meedoen aan prosociale doelen had meer impact op het welzijn dan meedoen aan niet-prosociale doelen.


Inderdaad, als we verder kijken dan individuele levens, lijkt er bij mensen een gevoel van doel te zijn ontstaan, zodat we kunnen samenwerken en samen grote dingen kunnen bereiken. Een studie uit 2007 suggereert dat managers de werkervaring en het welzijn van hun werknemers effectief kunnen verbeteren door hen te helpen verbinding te maken met een werkgerelateerd hoger doel. Uit de Core Beliefs and Culture Survey 2013 bleek dat 91 procent van de respondenten die van mening zijn dat hun bedrijf een sterk doel heeft, ook zegt dat het in het verleden sterke financiële prestaties heeft geleverd.
Het doel is adaptief, in evolutionaire zin. Het helpt zowel individuen als de soort om te overleven en te gedijen. Doel komt vaak voort uit onze verbinding met anderen, en daarom is een doelcrisis vaak een symptoom van isolatie. Als je eenmaal je pad hebt gevonden, zul je vrijwel zeker anderen tegenkomen die met je meegaan, in de hoop dezelfde bestemming te bereiken: een gemeenschap.

Hoe purpose/ betekenisgeving te cultiveren


Volgens onderzoek van Kendall Cotton Bronk vereist het vinden van iemands doel vier hoofdcomponenten: toegewijde toewijding, persoonlijke zinvolheid, doelgerichtheid en een visie die groter is dan iemands zelf.

Vaak is het vinden van ons doel een combinatie van betekenis vinden in de ervaringen die we hebben gehad, terwijl we onze waarden, vaardigheden en hoop op een betere wereld beoordelen. Het betekent tijd nemen voor persoonlijke reflectie terwijl je je onze ideale toekomst voorstelt.

Hier zijn 6 oefeningen die onderzoekers aanbevelen om uw “purpose” in het leven te vinden:


1 De toverstaf:
denk aan de wereld om je heen - je huis, de gemeenschap, de wereld in het algemeen - en visualiseer wat je zou veranderen als je een toverstaf had en alles zou kunnen veranderen. Vraag jezelf dan af waarom je hebt gekozen wat je deed en overweeg concrete stappen die je zou kunnen nemen om de wereld een beetje dichter bij dat ideaal te brengen. Deze oefening is gebruikt om met name jongeren en jongvolwassenen doelgerichter te maken.


2 Best mogelijke zelf: stel je voor dat je op een toekomstige leeftijd bent - bijvoorbeeld 10 of 20 jaar later - en bedenk hoe je leven zou zijn als alles zo goed mogelijk zou verlopen. Stel uzelf dan deze vragen: Wat ben je aan het doen? Wat is belangrijk voor jou? Waar geef je echt om, en waarom? Focussen op een ideaal zelf kan het optimisme voor de toekomst vergroten, waarvan onderzoekers denken dat het verbonden is met een doel


3 Verduidelijk uw waarden: als het moeilijk is om erachter te komen wat voor u het belangrijkst is, kan het helpen om uw waarden te bevestigen. Drie waardenonderzoeken - de Valued Living Questionnaire, de Portrait Values ​​Questionnaire en de Personal Values ​​Questionnaire - vragen je om het belang van verschillende waarden te rangschikken, iets dat je kan helpen om duidelijker te worden over je doel.


4 Herken uw sterke punten: Om grip te krijgen op uw specifieke vaardigheden, kunt u de VIA Character Strengths Survey proberen om te zien wat het over u onthult. Of u kunt contact opnemen met mensen die u kennen - leraren, vrienden, familie, collega's en mentoren - en hen vragen waar u goed in bent, wat u graag doet en hoe u uw stempel op de wereld kunt drukken. Soms kan de mening van een buitenstaander helpen uw persoonlijke sterke punten te verduidelijken en u te helpen erachter te komen hoe u deze het beste kunt toepassen.


5 Vrijwilligerswerk: het vinden van een doel wordt geholpen door een brede reeks zinvolle ervaringen te hebben die u in de goede richting kunnen wijzen. Vrijwilligerswerk vergroot je ervaring, terwijl je ook je welzijn verbetert en de wereld helpt. Niet alleen dat, vrijwilligerswerk brengt je in contact met mensen die vergelijkbare waarden hebben, die je kunnen inspireren of je kunnen wijzen op andere mogelijkheden om een ​​verschil te maken waar je niet eerder aan had gedacht.


6 Leer positieve emoties aan: Positieve emoties helpen ons onze kijk op de wereld te verbreden en voelen ons gestimuleerd om actie te ondernemen voor het grotere goed; dus ze kunnen nuttig zijn om een ​​doel te vinden. Vooral dankbaarheid en ontzag helpen ons om anderen te geven, relaties op te bouwen en ons verbonden te voelen met iets groters dan wijzelf, en daarom zijn ze gebonden aan het koesteren van een doel. Je kunt onze website, Greater Good in Action, proberen om oefeningen te vinden die je gevoel van doelgerichtheid versterken - en je ook gelukkiger maken.

Let’s make it your next year by yourself

Human Power Now


hpn purpose betekenisgeving.jpg
John KistermannComment