Waarom afdwalen van gedachten en dromen tijdens coronacrisis juist goed kunnen zijn

Onze geest dwaalt misschien meer af tijdens de pandemie - en dit kan een goede zaak zijn
The Conversation Jennifer Windt 26 oktober 2020


Velen zijn van mening dat de pandemie van het coronavirus niet alleen ons dagelijks leven heeft veranderd, maar ook ons ​​innerlijke mentale leven. Er is sprake van een pandemie op het gebied van de geestelijke gezondheid, maar ook van verstopte hersenmist als we wakker zijn, evenals meldingen van frequentere, levendigere en bizarre dromen als we slapen.

We hebben de neiging om ons waak- en droomleven als gescheiden te beschouwen. Maar het is opvallend hoe diep ze met elkaar verbonden zijn.

Spontane gedachten, of dwalen van de geest, beslaan tot 50% van de waakzaamheid. Onze gedachten en aandacht dwalen vaak af van wat we aan het doen zijn en wat er in onze directe omgeving gebeurt, waarbij de ene gedachte de andere volgt langs een associatietraject.

Spontane gedachten en ervaringen zijn ook doordringend in de slaap. Het duidelijkste voorbeeld is dromen, dat is beschreven als een geïntensiveerde vorm van dwalen van de geest die optreedt als we wakker zijn.

Als we nadenken over dromen en gedachten die samen ronddwalen, suggereert dit de fluctuaties in spontane ervaring, de natuurlijke eb en vloed van aandacht en het enigszins grillige traject van gedachten gaan door tijdens het waken en slapen.

Onder normale omstandigheden blijven we ons meestal niet bewust van het feit dat onze geest is afgedwaald. De meeste mensen herinneren zich hun dromen ook maar zelden, maar als ze wakker worden in het slaaplaboratorium, kunnen ze meerdere dromen per nacht melden. Net als het afdwalen van de geest, is dromen ook grotendeels (met uitzondering van bepaalde lucide dromen) buiten onze controle.

De aandacht voor ons innerlijke leven kan echter worden versterkt in een tijd waarin controle over ons dagelijks leven ongrijpbaar is.

Aandacht besteden aan je dromen wanneer je 's ochtends voor het eerst wakker wordt, verhoogt drastisch het herinneren van dromen. En als we proberen onze gedachten en aandacht gedurende de dag te gebruiken, kunnen we ons meer bewust maken van onze mislukkingen, inclusief het wegvallen van onze aandacht. Als je tijdens de pandemie meer aandacht hebt besteed aan je spontane gedachten, ben je je misschien meer bewust geworden van wat er al die tijd was.

Veranderingen in spontane gedachten - voor beter of slechter


Als je meer hebt geslapen tijdens lockdown, ervaar je waarschijnlijk meer REM-slaap in de vroege ochtend. Omdat REM-slaap doorgaans wordt geassocieerd met de meest levendige en complexe dromen, kan dit leiden tot een toename van het daadwerkelijke dromen.

Als je ook je wekker hebt gedumpt, word je waarschijnlijk direct wakker uit de REM-slaap, waardoor het herinneren van dromen nog verder toeneemt.

De pandemie heeft ook veranderd waar we over dagdromen en dromen. Wakende zorgen over de pandemie lijken gepaard te gaan met vaker voorkomende nachtmerries en dromen over onderwerpen als sociale afstandelijkheid, besmetting of persoonlijke beschermingsmiddelen.

Sommige veranderingen in ons spontane mentale leven kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Angst en stress zijn gekoppeld aan toegenomen repetitieve gedachten en herkauwen; moeite met concentreren, verstoorde slaap, nachtmerries en onaangename dromen, die allemaal lijken te zijn toegenomen tijdens de pandemie.


Deze repetitieve, plakkerige en niet-progressieve gedachten staan ​​in contrast met de vrije, meanderende beweging die de meeste dromen en dwalende gedachten kenmerkt.

Spontane gedachten kunnen nuttig zijn
De rusteloosheid van onze geest kan ook een zilveren randje hebben. Het afdwalen van de geest doet zeker afbreuk aan hoe goed we taken uitvoeren die aandacht vereisen. Maar vanwege hun associatieve aard kunnen dromen en afdwalen van gedachten ook helpen om nieuwe verbindingen te leggen en bekende onderwerpen in een nieuw licht te zien. Als onze gedachten afdwalen, worden onze gedachten vaak aangetrokken door de toekomst en persoonlijke zorgen.

Evenzo hebben dromen de neiging om uiteenlopende waakervaringen en zorgen te verweven tot nieuwe en soms bizarre verhalen. Misschien kom je een droompersonage tegen dat een mix is ​​van verschillende mensen met wie je op verschillende momenten in je leven een goede band hebt gehad.

Of je aanvankelijk aangename droom om vrienden te bezoeken in een verre stad kan veranderen in een nachtmerrie over besmet raken, je familie in gevaar brengen en achtervolgd worden door de politie omdat je lockdown overtreedt.

Spontane gedachten tijdens het waken en slapen kunnen helpen bij het verwerken van herinneringen en richting geven aan toekomstige planning en besluitvorming, bijvoorbeeld door ons in staat te stellen alternatieve manieren van handelen voor te stellen; ze kunnen ook een bron van inzicht en creativiteit zijn.

Dergelijke gedachten kunnen ook bijdragen aan coping en emotionele verwerking. Toekomstgericht afdwalen van gedachten is vaak positief, terwijl op het verleden gerichte afdwalen van gedachten vaak wordt geassocieerd met negatieve stemmingen en emoties.

Een geweldige ontsnapping
In het hier en nu zijn wordt vaak geprezen als een deugd die we moeten proberen te cultiveren door middel van opmerkzaamheid. Maar soms kan afleiding nuttig zijn: het afdwalen van gedachten kan een welkome onderbreking zijn van saaie taken, waardoor we met verfriste aandacht kunnen terugkeren.

Andere keren kan afleiding gewoon aangenaam zijn. In onze dromen ervaren we alternatieve realiteiten; we kunnen vrij reizen en omdat dromen rijk zijn aan sociale interacties, kunnen we communiceren met mensen van wie we gescheiden zijn in het wakkere leven.

Gezien de eentonigheid, beperkingen en sociale isolatie die velen van ons ervaren, kan de weerbarstigheid en onbegrensdheid van onze geest soms een grote ontsnapping zijn.


Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan een studie over het afdwalen van gedachten en dromen, stuur dan een e-mail naar spontaneous.experiences.sr@gmail.com.

processed_20200801_132659.jpg
John KistermannComment