Zo voorkom je terug te vallen in slechte gewoontes (Bad/good habits leer hier meer)

Hoe te voorkomen dat je terugvalt in slechte gewoonten zo halverwege januari 2020 of op welke datum dan ook daar je iedere dag kunt starten met aanleren nieuwe gewoontes indien je gemotiveerd bent en blijft gedurende je eigen verandertraject.

Human Power Now ondersteunt met aanleren nieuwe gewoontes

Goede voornemens maken? Nieuw onderzoek suggereert dat je de reis moet belonen, niet de bestemming. Greater Good Center KIRA M. NEWMAN | 13 JANUARI 2020

Je weet misschien al dat ongeveer 80 procent van de goede voornemens voor het nieuwe jaar mislukt. Misschien heb je stappen ondernomen om dat lot te voorkomen, zoals het vinden van een buddy voor het afleggen van verantwoording, het in kaart brengen van je doel in je schema of het downloaden van een app voor het volgen van gewoonten.

Maar er is nog een valkuil waar je op moet letten: succes. Wat als u uw doel bereikt - de taal leren, het gewicht verliezen, eerder naar bed gaan - en dan, in de opwinding om het af te vinken, het niet handhaven?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology heeft een manier gevonden om mensen betrokken te houden bij hun doelen, zelfs nadat de trots van triomf is verdwenen. Het is een veelgebruikt advies dat je waarschijnlijk hebt gehoord - en misschien genegeerd: je doelen zien als een reis, niet als een bestemming.

In zes verschillende experimenten onderzochten Szu-Chi Huang en Jennifer Aaker van de Stanford Graduate School of Business meer dan 1600 mensen met verschillende ambities. Sommigen hadden fitnessdoelen, zoals het eten van een maximum aantal calorieën of het lopen van een minimum aantal stappen; anderen hadden academische en leerdoelen, zoals afstuderen aan een executive educatieprogramma. Veel van de deelnemers waren Amerikaanse studenten en medewerkers; anderen waren zakenmensen in Ghana.

Nadat iedereen zijn doelen had voltooid, verdeelden de onderzoekers ze in twee of drie groepen.

Een groep werd gevraagd om na te denken over hun ervaring als een reis. Ze kregen te horen: “Neem even de tijd om na te denken over dit doel dat je zojuist hebt bereikt. Denk alsjeblieft na over hoe deze ervaring van het bereiken van dit doel is als het voltooien van een reis. ”Soms vulden onderzoekers deze prompt aan met een afbeelding van een pad en het woord 'reis' ernaast; andere keren kregen ze ook te horen dat 'een reis is voltooid, vanwege de stappen die je op dit pad hebt gezet'.

Een tweede groep ontving vergelijkbare aanwijzingen, behalve dat ze dachten dat hun doel een bestemming bereikte, en dezelfde foto zagen met het woord 'bestemming' erop. Er was een derde - de controlegroep - die deze metaforen helemaal niet hoorde.

Alle deelnemers hebben vervolgens een dagboek bijgehouden over hun doel of (in het geval van de ondernemers) erover gesproken met een interviewer.

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat het denken over doelen als een reis ons kan helpen goede gewoonten te behouden, zelfs nadat we ons doel hebben bereikt. De reisgroepen hadden meer kans om onmiddellijk actie te ondernemen om op koers te blijven, zoals aanmelden voor een oefenprogramma of lezen die hun opleiding zou bevorderen. Toen de onderzoekers dagen of maanden later bij hen incheckten, hadden ze hun gewoontes beter volgehouden dan de andere twee groepen.

"Door de focus van mensen te verleggen naar het reisaspect van dit pad, kunnen gedachten ontstaan ​​over waar men begon, wat men heeft doorgemaakt en wat men nu heeft bereikt", schrijven Huang en Aaker.

Waarom is de reismetafoor zo krachtig?

De onderzoekers vermoeden dat het onze standaard is om doelen te zien als een bestemming - een eindpunt. Immers, als ons doel is om een ​​baan te vinden of een nieuw huis te kopen, is het logisch dat onze hersenen zich losmaken van dat doel zodra we het bereiken, zodat we verder kunnen gaan met andere dingen.

Maar voor doelen die meer op levenslange gewoonten lijken, hebben we een andere manier van denken nodig. In twee van de experimenten ontdekten de onderzoekers dat de reismetafoor mensen een groter gevoel van persoonlijke groei gaf, een gevoel van verandering en leren in de loop van de ervaring. Het was dat gevoel op zijn beurt dat verklaarde waarom ze vasthielden aan hun nieuwe gewoonten.

In één experiment bleek het ook nuttig voor mensen om na te denken over hun doelen als reis voordat hun zelfverbeteringsproject was begonnen. Je hoeft dus niet te wachten tot je de nieuwjaarsresolutie hebt bereikt om deze mentale truc te implementeren. Stel je voor dat je stap voor stap het pad op gaat - en probeer van het avontuur te genieten.

Human Power Now ondersteunt met aanleren nieuwe gewoontes en ook om deze te behouden
Informeer naar mogelijkheden voor uzelf voor anderen of voor teams op maat via info@humanpowernow.com

Let’s change bad into good habits

good1.jpg
John KistermannComment