Dit is het geheim voor een lang leven
Hoe optimisme u langer in leven houdt
Een nieuwe studie suggereert dat optimisme een geheim kan zijn voor een lang leven.
Greater Good Center KIRA M. NEWMAN | 7 JANUARI 2020
Je hebt waarschijnlijk een verhaal of twee gehoord over iemand die ouder dan 100 jaar oud is. Misschien heb je een wijs overgrootvader. Of misschien heb je gehoord over die WWII-veteraan die elke dag ijs at en sigaren rookte.
Deze verhalen zijn vaak opmerkelijk en enigszins verbluffend. Soms tarten ze onze veronderstellingen over wat mensen in leven houdt. Wat is hun geheim?
Volgens een nieuwe studie kan een geheim voor een lang leven helemaal niets te maken hebben met wat we eten of hoeveel we oefenen: ons optimisme.
Onderzoekers onderzochten langetermijnonderzoeken van meer dan 69.000 vrouwen en 1.400 mannen. Beide groepen rapporteerden hoe optimistisch ze waren: of ze verwachtten dat goede of slechte dingen hen zouden overkomen in de toekomst, en of ze de controle hadden over belangrijke aspecten van hun leven. De vrouwen waren gemiddeld 70 jaar oud en werden gedurende 10 jaar gevolgd; de mannen waren gemiddeld 62 jaar oud en werden 30 jaar gevolgd. Beide groepen waren overwegend wit.
Wie leefde er nog aan het einde van het onderzoek? Het blijkt dat optimistische mensen een langere levensduur hadden. De meest optimistische overleefde 10-15 procent langer dan de minst optimistische. (Ter vergelijking: mensen die hartaanvallen misten, overleefden 16-18 procent langer dan degenen die er een hadden.) De meest optimisten hadden ook een betere kans om 85 jaar te worden - misschien niet zo indrukwekkend als de legendarische honderdjarigen, maar dat wordt nog steeds beschouwd als ' uitzonderlijke levensduur. "
Soortgelijke patronen bestonden zelfs nadat rekening was gehouden met andere factoren die hun optimisme en overleving hadden kunnen beïnvloeden, zoals hun sociaal-economische status, hoe gezond ze in het begin waren en of ze depressief waren.
"Optimisme kan een belangrijke psychosociale bron zijn bij het bevorderen van gezond ouder worden", schrijven de onderzoekers.
Waarom is optimisme een overlevingsvaardigheid? Ten eerste kan het ons motiveren om beter voor onszelf te zorgen. Dat is een manier om een andere bevinding in het onderzoek te interpreteren: het verband tussen optimisme en een langere levensduur werd zwakker nadat ze rekening hielden met het gezonde gedrag van mensen, zoals goed eten, sporten, niet roken en regelmatige medische controles.
“Optimistische individuen hebben vaak doelen en het vertrouwen om ze te bereiken; optimisme kan dus gezondheidsbevorderende gewoonten bevorderen ', schrijven de onderzoekers. Optimisten zijn mogelijk meer bezig met zelfverbetering en klaar om obstakels aan te pakken die ze tegenkomen op weg naar een goede gezondheid.
Als je glas halfvol is, kun je misschien ook beter omgaan met stress en negatieve emoties, zodat ze niet onder je huid komen en je gezondheid in gevaar brengen. Optimistische mensen zien er inderdaad vaak gezonder uit bij verschillende biologische tests.
Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat optimisten worden beschermd tegen voortijdige dood, is dit de eerste die de "uitzonderlijke levensduur" onderzoekt waar mensen naar streven. En het is een aanvulling op ander onderzoek dat suggereert dat gelukkige mensen - mensen die meer positieve emoties vertonen of meer tevreden zijn met het leven - ook langer kunnen leven.
Deze bevindingen lijken misschien geen goed nieuws voor diegenen onder ons die geen natuurlijke optimisten zijn. Maar misschien is dat wel mijn pessimisme over mijn knie. Gelukkig suggereert onderzoek dat optimisme iets is dat we kunnen cultiveren - door dankbaarheid te oefenen, ons 'best mogelijke zelf' voor te stellen of bepaalde soorten therapie te doen. En dat maakt de toekomst een beetje rooskleuriger.