To honour George Floyd and others Racism & soccer

In repeat omdat het nodig blijft

Racisme in het Verenigd Koninkrijk door Engelse blanke ex-voetballer erkend in media en door Engelse niet- blanke zanger niet erkend: Humans in de UK hebben nog veel te leren

Stormzy en Gary Neville: hoe privileges werken in het 21e-eeuwse Groot-Brittannië

17 januari 2020 13.20 GMT

 The Conversation Paul Ian Campell

 Lecturer in Sociology (Race, Ethnicity and Leisure), University of Leicester 

hpn equal.jpg

Acteur Laurence Fox, telg van een van de meest invloedrijke acteerfamilies in het VK, is het voorwerp van wijdverbreide kritiek na zijn recente  interview. Hij droeg bij aan een paneldiscussie over de beslissing van de hertog en hertogin van Sussex om afstand te nemen van de koninklijke familie, en hij stond erop dat de media in de media over Meghan Markle niet racistisch waren geweest en dat er niet zoiets bestond als een "blank privilege" Groot-Brittannië, Fox zei:

stormzy1.png

 Ik kan niet helpen wat ik ben, ik ben zo geboren - het is een onveranderlijk kenmerk. Dus om me een blanke bevoorrechte man te noemen is racistisch.

 

Als Fox iets meer wil weten over hoe privileges werken in het VK in de 21e eeuw, kan hij leren van een aflevering eind vorig jaar, wat een bijna perfecte illustratie van het probleem is. Op 21 december 2019 werd de wedstrijd van Tottenham Hotspur tegen Chelsea Football Club ontsierd door vermeend racistisch misbruik gericht tegen Chelsea's zwarte in Duitsland geboren verdediger, Antonio Rudiger. In de analyse na de wedstrijd gaf Sky Sports expert Gary Neville - een voormalige aanvoerder van Manchester United - zijn mening: "We hebben een racismeprobleem in de Premier League [en] in Engeland."

 

Zijn woorden werden hartelijk begroet in de media. The Independent omschreef zijn reactie op de gebeurtenissen in White Hart Lane als een "gepassioneerde aanval op de politieke leiders". Sky Sports-presentator David Jones beschreef de woorden van Marcel als onderdeel van "een belangrijke discussie over racisme".

 

Vergelijk dit met de reactie op Stormzy toen de in Engeland geboren zwarte rapper in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica dezelfde week werd gevraagd of het VK nog steeds een racistisch land was. Zijn antwoord was dat: "Absoluut, 100% ... er is veel racisme in het land."

 

Verschillende media, zoals de SUN, Sky News en ITV, meldden onnauwkeurig dat Stormzy had gezegd dat het VK '100% racistisch' was. Het veroorzaakte een stortvloed van negatieve reacties op sociale media waar Stormzy werd bedrogen door journalisten, academici en het publiek.

stormzy2.png

 Helden en delinquenten

 

Deze zeer verschillende antwoorden vertellen ons veel over de kruispunten van ras, klasse en mannelijkheid als het gaat om wie wordt geaccepteerd als een legitieme stem in het publieke politieke discours. Als voormalig speler en expert, belichaamt Neville een romantische noordelijke, blanke mannelijke identiteit van de arbeidersklasse, die waarde hecht aan zuinigheid boven flamboyance, stoïcisme, grit en vastberadenheid over flair en brutale eerlijkheid over politieke correctheid.

 

De no-nonsense speelstijl van Neville is overgegaan op een no-nonsense, eerlijk soort commentaar en hij voelt zich vrij om zowel over politiek als over sport te reageren. Dit bracht hem ertoe te verklaren dat senior politici, waaronder premier, Boris Johnson, in het algemeen een toename van racisme hebben aangemoedigd.

 

Stormzy - wiens echte naam Michael Owuo Jr is - is de meest spraakmakende en succesvolle grime-artiest van Groot-Brittannië. Zijn teksten zijn vaak gebaseerd op zijn eigen realiteit en groeien op in stedelijk Londen in het 21e-eeuwse Groot-Brittannië. Hij symboliseert een ontevreden, getalenteerde en politiek wakker zwarte, stedelijke, arbeidersklasse jeugd.

 

Neville wordt beschouwd als een legitieme autoriteit om een ​​waarheid van de arbeidersklasse aan de macht te spreken - zelfs over sociale en politieke kwesties die in dit geval buiten zijn directe ervaring vallen.

 


 

In tegenstelling daarmee symboliseert Stormzy voor veel mensen die we misschien cultureel conservatief noemen, een langdurige bezorgdheid over zwarte immigrantengemeenschappen en vooral jonge zwarte mannen, die worden gezien als cultureel deficiënt, hyperfysisch, hyperseksueel, gewelddadig en ondankbaar.

 

Groot-Brittannië heeft een lange geschiedenis van het beschouwen van binnenstedelijke zwarte jongeren als sociale delinquenten. Als zodanig worden critici van de staat en het benadrukken van raciale discriminatie door zwarte stemmen van de arbeidersklasse vaak afgedaan als individuen die laten zien dat ze niet erkennen dat zij de begunstigden zijn van (witte) Britse tolerantie en welwillendheid, zoals te zien in de tweets naar Stormzy.

 

Het verschil in publieke reactie gaat dus niet over wat de twee mannen zeiden (dat er in Groot-Brittannië raciale ongelijkheid bestaat). Het gaat erom wie legitimiteit heeft in het bekritiseren van de staat.

 

Voorrecht

 

Zowel Stormzy als Neville hebben voorrecht. Het is niet zo dat mensen van kleur geen voorrechten of toegang tot materiële rijkdom ervaren, zoals sommige blanke Britten misschien niet. Maar zelden hebben gekleurde mensen toegang tot dezelfde sociaaleconomische, sociale, culturele en juridische privileges en kansen die hun blanke collega's krijgen.

 

Dit maakt deel uit van de alomtegenwoordigheid van raciale ongelijkheid in het VK. Gekleurde mensen hebben mogelijk toegang tot alle gebieden van het leven. In elk gebied ervaren ze echter unieke discriminatie die specifiek is voor hun specifieke sociale, werk- of vrijetijdsomgeving. Stormzy kan bijvoorbeeld als een zwarte beroemdheid meer privileges genieten dan een blanke arbeider, maar hij ervaart niet dezelfde privileges als zijn blanke beroemdheden, zelfs als ze afkomstig zijn uit een vergelijkbare arbeidersklasse-achtergrond.

 

De Guinese hoogleraar creatief schrijven Tessa McWatt bood een nuttige samenvatting van privileges toen ze schreef:

 

Als je nog nooit een moment in je leven hebt gehad waarin je je realiseert dat alleen je huidskleur ervoor zorgt dat andere mensen je haten, heb je een blank privilege.

 

Ik zou hieraan willen toevoegen dat het voorrecht zich uitstrekt tot wie luistert en wie een stem mag 'hebben'. Neville's race- en klasseachtergrond stelt hem in staat om racen en racisme in het Verenigd Koninkrijk te bespreken, ook buiten zijn specialistische gebied van voetbal ** door de invloed die politici op racisme hebben gehad in te brengen. Maar het is precies Stormzy's race- en klasseachtergrond die hem lijkt te diskwalificeren om in de ogen van sommige mensen bij te dragen aan het debat.

 

Lees meer: ​​Waarom je niet veel gezichten van zwarte en etnische minderheden ziet in culturele ruimtes - en wat er gebeurt als je het systeem oproept

 

De bijdrage van Neville was hard nodig en terecht verwelkomd. Maar het lijkt erop dat alleen de aandacht vestigen op het bestaan ​​van raciale ongelijkheid in het VK (een nogal niet-controversieel punt), in feite een ander voorbeeld is van de raciale ongelijkheden die er in Groot-Brittannië bestaan ​​tussen zijn blanke en zwarte Aziatische en etnische minderheden burgers.

Stormzy; Do it better is mijn video van januari 2020 in deze liveversie 1-1-2020

hpn racisme 0.jpg