Wees als leider nederig dan bereikt je team betere prestaties, meer veerkracht, meer betrokkenheid en een effectiever welzijn

Ik ben gestart met voorbereidingen studiedag voor directeuren over leiderschap en kwam dit actuele onderzoek tegen

Met dit type leidinggevende ben je als werknemer het beste af

Scientias J. Kras 28 mei 2024

Leidinggevenden komen in alle soorten en maten: van de strenge ouderwetse baas, die alles bepaalt, tot de micromanager die elk detail wil weten. En dan heb je natuurlijk ook nog de transparante leider die altijd het belang van het team vooropstelt. Welke aanpak het beste is, zochten Australische onderzoekers uit.

Je raadt het misschien al: op de dominante leider zit niemand te wachten, het is ook niet goed voor de prestaties van het bedrijf zelf. Het beste is iets wat ze nederig leiderschap noemen. Deze leiderschapsstijl vergroot het gevoel van respect en status van werknemers en leidt ertoe dat ze zelf meer leiderschap tonen doordat ze gemotiveerd worden om het heft in eigen hand te nemen, aldus onderzoeker Xiao Lin.

Goed luisteren
Nederig leiderschap klinkt overigens nederiger dan het is. Dit type leider heeft volgens de onderzoekers een accuraat beeld van zichzelf, waardeert de sterke kanten en bijdragen van anderen en staat open voor feedback. Het is een bottom-up-leider. Daarbij hoort dat een leidinggevende goed luistert naar medewerkers en hun input waardeert. Hij steunt de professionele ontwikkeling van anderen en moedigt initiatief aan.

Lin zegt dat het erg belangrijk is om te begrijpen wat nederig leiderschap precies inhoudt, omdat het zo’n goede leiderschapsstijl is voor vrijwel alle bedrijven. “Het implementeren van nederig leiderschap is essentieel, omdat het bewezen een positieve invloed heeft op individuele werknemers en op de prestaties van het team als geheel. Denk daarbij aan meer betrokkenheid van werknemers, meer veerkracht, een beter welzijn en betere prestaties.”

Betere prestaties
Ze vertelt verder: “Nederig leiderschap is een krachtige manier om de status van werknemers te vergroten en hun potentieel te benutten. Het leidt tot een meer betrokken, innovatieve en beter presterende werkvloer. Het helpt ook om een pool van effectieve leiders op te bouwen voor de toekomst. Door het leiderschapspotentieel van werknemers te vergroten, kunnen organisaties competitieve voordelen behalen en behouden.”

Niet voor iedereen
Nederig leiderschap werkt echter alleen als leidinggevenden laten zien dat ze benaderbaar zijn. Dat kan door te tonen dat je wilt luisteren en leren en met werknemers wilt samenwerken in plaats van dominant of superieur te zijn. Daarbij zal wel duidelijk worden dat niet alle werknemers op dezelfde manier reageren op nederig leiderschap. “Werknemers die persoonlijke ontwikkeling, succes en concurrentie belangrijk vinden reageren het beste op dit type leiderschap”, verklaart Lin. “Dit zijn mensen die graag aan de top staan en excelleren, zodat ze de kans hebben om hun leiders te beïnvloeden en teamleden met een hoge status te worden.”

Het omgekeerde geldt voor minder ambitieuze mensen. “Werknemers die hun eigen ontwikkeling en succes minder belangrijk vinden, zullen minder profiteren van nederig leiderschap. Die willen gewoon doen wat hen gevraagd wordt en hechten niet zoveel waarde aan het tonen van hun bijdrage.”

Kies de juiste persoon
Bedrijven kunnen hun voordeel doen met deze informatie: als er binnen een team een nieuwe leidinggevende nodig is, kies dan bewust niet voor het haantje de voorste dat alles wil bepalen en nauwelijks kan luisteren, en wél voor de benaderbare medewerker die in staat is om de andere teamleden in hun kracht te zetten, juist door te luisteren.

Wist je dat…
narcistische leiders slecht zijn voor de beurskoersen. Eerder schreven we al dat er onder leidinggevenden relatief veel narcisten rondlopen. Hoewel ze zelf misschien denken dat ze een enorme aanwinst zijn voor het bedrijf, blijkt in de praktijk juist het tegendeel: als een bedrijf een narcistische ceo heeft, daalt de waarde van de aandelen. Dat komt onder meer doordat zulke ceo’s te veel risico nemen en beleggingsanalisten daardoor denken dat ze schadelijk zijn voor de strategie en de prestaties van een bedrijf.