Toegankelijk maken van wetenschap voor basisschoolleerlingen
50 jonge onderzoekers vertellen basisschoolleerlingen over hun onderzoek
Universiteit Utrecht Slimme Gasten 19 november 2024
Voor het project Slimme Gasten bezochten ruim 50 onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, het UMC Utrecht, en het Prinses Máxima Centrum basisscholen in regio Utrecht. Een uur lang hebben ze kennisgemaakt met de leerlingen en verteld over hun werk. Samen ontdekten ze hoe en waarom je onderzoek doet en dat ‘slim zijn’ vele vormen heeft.
Onderzoeker Femke van Noorloos (faculteit Geowetenschappen) liet de kinderen met LEGO bouwen zodat ze leerden hoe mensen wereldwijd beslissingen maken over hun huisvesting
Bomvol vragen
De onderzoekers kwamen enthousiast terug van het schoolbezoek, zo ook Roos de Lange van het UMC Utrecht: “De kinderen waren enthousiast en zaten bomvol vragen.” Judit van Veldhuijzen, leerkracht van de Camminghaschool sluit zich daarbij aan: “Ik heb gezien dat de kinderen erg geboeid waren. Er was veel interactie en de kinderen werden aan het denken gezet.”
Met Slimme Gasten hopen we wetenschap toegankelijker te maken voor leerlingen op de basisschool. Voor leerkracht Suzanne Van Kranenburg van de Jan Ligthartschool is dat goed gelukt: “Voor de meeste kinderen was wetenschapper een beetje een ongrijpbaar beroep, ik denk dat door de uitleg en de toegankelijke manier van de onderzoeker veel duidelijker is geworden wat het inhoudt!”
Ook voor de onderzoekers zelf was het schoolbezoek nuttig. Kim van der Braak van het UMC Utrecht vertelt: “Het helpt je nadenken over de essentie en het belang van je eigen onderzoek. Daarnaast is het een leuke uitdaging om kinderen over, in mijn geval methodologisch, onderzoek iets bij te brengen.”
Voor de meeste kinderen was wetenschapper een beetje een ongrijpbaar beroep, ik denk dat door de uitleg en de toegankelijke manier van de onderzoeker veel duidelijker is geworden wat het inhoudt!
Leekracht Jan Ligthartschool
Onderzoeker Corline Parmentier (UMC Utrecht) voor de klas op basisschool Montessori Griffensteyn
Trainingen
De ‘slimme gasten’ kregen van tevoren twee trainingen om hun les zo goed mogelijk voor te bereiden onder leiding van wetenschapscommunicator Lucas Keijning. Want hoe vertel je wat jouw onderzoek precies inhoudt aan kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar? En hoe ga je in op vragen? Hoe zorg je voor interactie en afwisseling? De trainingen waren een nuttige voorbereiding op het bezoek, vertelt Eva Schotanus van faculteit Diergeneeskunde: “Je leerde echt om even out-of-the-box te denken om zo je presentatie te verbeteren.”
Kennis maken met wetenschap
50 onderzoekers met ieder een klas van ongeveer 25 leerlingen betekent een bereik van ruim 1.200 leerlingen. De onderzoekers konden dit jaar ingedeeld worden bij een school in regio Utrecht of ervoor kiezen hun eigen oude basisschool te bezoeken. Er deden scholen mee uit onder andere Driebergen, Woudenberg, Wehl en Amersfoort.
Slimme Gasten wordt georganiseerd door het Programmabureau van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. Van tevoren leren de onderzoekers door middel van een training hoe ze hun onderzoek op een slimme manier met basisschoolleerlingen kunnen delen.