Wat is het effect van de teddybeer als knuffel tijdens zware crisisonderhandelingen?
Zou jij het durven en doen?
Onderzoekers ontrafelen de geruststellende kracht van teddyberen (en stellen gekscherend voor ze tijdens de volgende klimaattop uit te delen)
Scientias V. Lammerse 24 februari 2023
De goede, oude teddybeer; wie had ‘m vroeger niet? Voor veel kinderen – en volwassenen – een heuse steun en toeverlaat. Dus… waarom deze knuffels niet inzetten tijdens zware crisisonderhandelingen om de boel in goede banen te leiden?
De teddybeer is in menig huishouden nog wel ergens te vinden, of het nou op zolder in een oude doos, op je eigen slaapkamer of in de armen van je kind is. In de psychologie wordt de teddybeer bovendien gezien als een ‘transitieobject’ bij uitstek: de beer biedt steun, comfort en veiligheid en kan zelfs lastige situaties gemakkelijker maken. En dat kan weleens goed van pas komen bij delicate onderhandelingen, zoals tijdens klimaattoppen, aldus onderzoekers.
De psychologie achter de teddybeer
Al verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat teddyberen een belangrijke rol spelen bij het beheersen emoties. Dat komt omdat ze over het vermogen beschikken ons gerust te stellen wanneer we moeilijke situaties meemaken. “Teddyberen zijn één van ’s werelds meest favoriete knuffels die interessante psychologische voordelen bieden,” zo schrijven Anne Sophie Tribot and Nicolas Mouquet in een e-mail. “Kinderen kunnen zich tot de knuffel wenden om troost en veiligheid te vinden wanneer hun ouders er niet zijn. Met andere woorden, kinderen beheersen de stress van het gescheiden zijn van bijvoorbeeld hun moeder door steun te zoeken bij een knuffel.” Kortom, de teddybeer stelt gerust en leidt af van stressvolle situaties. Daarom worden ze ook wel in ziekenhuizen en door politieagenten uitgedeeld. “Het helpt bij het herstellen van een trauma of om onaangename gevolgen van sociale uitsluiting te verzachten,” leggen Tribot en Mouquet uit.
Kenmerken
Dat teddyberen dus een geruststellende kracht hebben, weten we. Maar waaróm is dit zo? Is dit toe te schrijven aan bepaalde uiterlijke kenmerken (zoals de grootte, haarlengte, diameter van de ogen, etc.)? “Tot nu toe zijn er nog maar heel weinig studies gedaan naar de fysieke en sensorische kenmerken van teddyberen – en hoe deze eigenschappen hun geruststellende kracht beïnvloeden,” aldus Tribot en Mouquet. “Ons doel was dus om vast te stellen of bepaalde fysieke en sensorische kenmerken daaraan bijdragen.”
Experiment
Onderzoekers voerden een experiment uit in dertien Franse steden, waarin ze foto’s en kenmerken verzamelden van enkele honderden teddyberen die door duizenden deelnemers waren meegebracht. Met behulp van vragenlijsten werden de fysieke, olfactorische en kinesthetische kenmerken (zachtheid, hanteerbaarheid, etc.) geëvalueerd. Vervolgens werden de deelnemers gevraagd de geruststellende kracht van hun eigen beer te vergelijken met acht andere exemplaren.
Emotionele band
Het onderzoek leidt tot enkele interessante ontdekkingen. Ten eerste bleken alle deelnemers structureel de geruststellende kracht van hun eigen teddybeer te overschatten, wat het sterke effect van de emotionele band illustreert. Anders gezegd, de meest geruststellende teddybeer is die van jezelf. “Ons onderzoek onthult dat de emotionele band die je met je knuffel hebt, een hele overheersende factor is,” zeggen Tribot en Mouquet. “Deze emotionele band wordt gecreëerd en versterkt wanneer we communiceren en levensgebeurtenissen delen met een teddybeer.”
Groot en zacht
Maar dat is niet het enige. “We hebben ook kenmerken gevonden die een belangrijker rol spelen bij de perceptie van comfort,” vervolgen de onderzoekers. “En die liggen in een combinatie van visuele, olfactorische en vooral kinesthetische kenmerken.” Uit de bevindingen blijkt namelijk dat fysieke en sensorische kenmerken van teddyberen kunnen bijdragen aan hun geruststellende effect. Zo ging bijvoorbeeld de voorkeur van de meeste deelnemers uit naar exemplaren die er schattig uitzagen, lekker roken en gemakkelijk te hanteren waren. Ook zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat grote en zachte teddyberen het meest geruststellendst van allemaal bleken te zijn.
Grote teddyberen vallen bij iedereen in de smaak.
Wat de onderzoekers daarnaast ontdekten, is dat de teddybeer niet gerelateerd blijkt te zijn aan geslacht of leeftijd. De mate waarin de knuffel dus als troostend wordt ervaren, verandert niet in de loop van iemands leven en wordt ook niet vertekend door genderstereotypering – in tegenstelling tot andere objecten gerelateerd aan kindertijd (zoals poppen of brandweerwagens). Kortom: de teddybeer is voor iedereen.
Volwassenen