Muzikale Ierse ode aan de liefste vader
Op deze foto pap wachtend op de intercity in 2001 back home inclusief de voor mij gekochte instrumenten bodhrán en twinwhistle als fan van Ierse muziek. Wat bijzonder pap dat je dit voor mij kocht na een enerverende roadtrip dwars door Ierland.
De specifieke klanken van beide instrumenten zijn te horen in tradionele Ierse muziek, maar ook in hedendaagse popsongs. En mijn meest favoriete Ierse song blijft I’m stretched oo your grave” waarbij we afscheid van jou namen rondom de kist met high fives & hugs. Wellicht klinkt het vreemd dat dit een van de mooiste momenten samen met pap was. We never forget de energie en warmte die we voelden tijdens dit toepasselijke nummer.
Ik vier graag de geliefde doden die ik ken uit mijn leven en daarom toasten en dineren we ter ere van de 18de sterfdag van Peter Kistermann op 23 februari 2023
Bekijk en beluister de toepasseklijke muziek hieronder.
De bodhrán is een Ierse trommerl en wordt met een soort trommelstok met één of twee slageinden bespereld. Als de bodhrán met de rechterhand bespeeld wordt, kan de speler met de linkerhand de toon in hoogte laten veranderen door die hand tegen het vel te houden en van boven naar beneden te bewegen of op andere manieren tegen het vel te houden of te drukken.
Een tinwhistle (letterlijk 'blikken fluit') is een eenvoudig, in de 18e eeuw in Engeland door Robert Clarke ontworpen blaasinstrument, gewoonlijk vervaardigd uit blik, later ook uit messing, aluminium en tegenwoordig ook uit kunststof en hout. De fluit heeft zes vingergaten, die drie aan drie staan.
Het is mogelijk meerdere, of zelfs alle toonsoorten op één fluit te spelen, onder meer door de gaatjes half te bedekken met de vingers.