Holidayflasback 12: vier tips die je effectief helpen met stress
In kader van de feestdagen posten we geen actuele berichten, maar blikken we willekeurig terug naar posts geplaatst op dezelfde datum als vandaag maar dan tussen 2018 en 2022 als flashbacks
Flashback 02 januari 2022
Deze 4 tips helpen je met stress tijdens je studie
Radboud Recharge 2 januari 2022
Deadlines, tentamens, een baantje om de studie te kunnen betalen, commissiewerk bij de vereniging en ook nog sociale contacten onderhouden: studenten hebben drukke levens en dat leidt onder meer tot stress, prestatiedruk en slaapproblemen. Wat kunnen studenten doen om mentaal gezond te blijven? Wetenschappers van de Radboud Universiteit geven raad.
Ongeveer 60 procent van de studenten ervaart veel of heel veel stress, bleek onder meer uit vorig jaar uitgevoerd onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland. Daarnaast kampt meer dan de helft van de studenten (51 procent) met psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate. Dat zien we graag anders, daarom een aantal tips!
‘Om het probleem op te lossen is een verandering nodig in de verwachtingen die we van studenten hebben’, denkt Sabine Geurts, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie. ‘Studenten voelen dat ze een bestuursjaar of buitenlandstage móeten volgen om kans te maken op de arbeidsmarkt.’ Ook qua studiebelasting ziet Geurts verbetermogelijkheden. ‘In de afgelopen jaren kwamen er veel toetsmomenten en opdrachten bij. Dat levert druk op voor studenten én docenten. We moeten ons afvragen of dat allemaal nodig is om de kwaliteit van onderwijs te waarborgen.’
Langdurige stress en daaruit voortkomende klachten zijn niet zomaar te verhelpen, maar om stress te voorkomen of er beter mee om te gaan, komen deze tips van Radboudwetenschappers misschien goed van pas.
1. Stel en bepaal zelf prioriteiten
Een stage regelen, college voorbereiden en ook nog reizen om je ouders weer eens te zien. Soms lijkt alles tegelijk te moeten en het is niet vreemd dat dit stress in de hand werkt. Toch moeten we beseffen dat niet alles écht belangrijk is, stelt Prof. Sabine Geurts . Zij adviseert om zuiniger en kritischer om te gaan met je eigen tijd en energie. Kijk naar je prioriteiten en maak onderscheid tussen de “weinig essentiële dingen” en de “vele onbelangrijke zaken”. Dit kan betekenen dat we soms een mooie kans moeten laten schieten. We moeten vooral zélf bepalen waar onze prioriteiten liggen, anders doet iemand anders het.
2. Plan tijd in om te niksen
Als je volop zit te blokken in aanloop naar je tentamens, is even niksen misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het juist goed om dan even een stapje terug te doen. Niksen heeft een positieve invloed op ons geheugen. ‘Wanneer we niks doen, activeren we een netwerk in onze hersenen dat betrokken is bij het verwerken van informatie’, zegt Erno Hermans hoogleraar Cognitieve Affectieve Neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit. In andere woorden: als we pauze nemen, is ons brein bezig om informatie voor langere tijd op te slaan.
‘We leven ons leven vaak volgens agenda’s en schema’s’, vertelt Anne Speckens , hoogleraar Psychiatrie en directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Het is nodig om de gebruikelijke, geautomatiseerde patronen te doorbreken, en bewust te worden van het hier en nu, zodat we weten hoe we ons voelen en wat we denken.’ Plan dus desnoods tijd in, waarin je mag niksen!
3. Zorg voor balans
Langdurige stress is uiteraard niet wenselijk, maar een moment van stress, bijvoorbeeld voorafgaand aan een belangrijke presentatie, is niet per definitie nadelig, schrijft Angelique Tinga. Stressreacties
zoals sneller ademhalen en je hart dat in je keel lijkt te bonken, zien we doorgaans als iets negatiefs. Die versnelde hartslag en ademhaling zorgen er ook voor dat er meer zuurstofrijk bloed in je hersenen komt waardoor je beter kunt reageren op stressvolle situaties. Je kunt stress dus ook zien als een aanpassing van je lichaam waardoor je beter in staat bent om lastig, stressvolle taken uit te voeren. Neem na dit soort momenten wel rust. Een hogere mate van (langdurige) stress valt namelijk linken aan een slechtere (mentale) gezondheid.
4. Dare to fail
Falen, bijvoorbeeld een laag cijfer halen, is natuurlijk niet leuk, maar ook niet het einde van de wereld. Fouten maken en falen is niet erg, en juist heel leerzaam. Het hoort erbij, zowel tijdens je studie als erna. Vanuit die gedachte lanceerden studenten Aimée de Croon en Remy Richie de campagne Dare to Fail. Ook wetenschappers benadrukken dat hun wetenschappelijke carrières echt vlekkeloos verlopen door naast successen eveneens de mislukkingen op hun cv’s te zetten.
VOORKOM STRESS
Doe live of online mee aan de wetenschappelijk bewezen The Lab of Life training voor meer overzicht en energie.
Download hier de specifieke brochures
The Lab of Life voor volwassenen
The Lab of Life voor studenten
The Lab of Life voor scholieren