Activeer sociaal contact leerlingen bij herstart schooljaar; hier de 5 simpele tips

Vijf manieren om leerlingen te helpen zich weer verbonden te voelen op school

Volgens studenten zelf snakken ze naar mogelijkheden om contact te maken met vrienden en leeftijdsgenoten als ze weer naar school gaan.

Good Science Center JENNIFER DE FOREST, KAREN VANAUSDAL | 22 AUGUSTUS 2022

In het tumult van het overschakelen naar virtuele school tijdens de pandemie, kwam een ​​van onze kinderen vol energie haar kamer uit stuiteren. Dit was een merkbare verschuiving van haar gebruikelijke ingetogen stemming na een hele dag Zoom-school.

Wat was er anders? Haar docent had de digitale vergaderruimte drie minuten langer open gelaten, zodat leerlingen na hun les met elkaar in contact konden komen. "Het was alsof ik weer bij onze kluisjes in de gang was!", zei ze. Deze schijnbaar eenvoudige daad had haar band met en haar betrokkenheid bij school nieuw leven ingeblazen op een manier die haar veel verder bracht dan die korte ontmoeting.

Om van studenten zelf te leren over hun geheel ongewone terug-naar-schoolervaring in 2021, ondervroeg YouthTruth (waar een van ons werkt) meer dan 11.000 middelbare en middelbare scholieren op 103 scholen in 32 schoolsystemen in 11 staten. (Je kunt hier alle resultaten van onze vierdelige serie bekijken.) Afgestemd op de kracht van die spreekwoordelijke drie minuten in de locker, smeken studenten die volwassen zijn geworden door de pandemie ons om de schoolervaring te ontwerpen die moet worden gebouwd in de tijd voor om vriendschappen en 'IRL'-verbindingen op te bouwen.

Wat we hier aanbieden, zijn vijf lessen van studenten zelf en in hun eigen woorden. Studenten herinneren ons er wijselijk aan dat scholen de kracht hebben om vriendschappen te activeren, wat op zijn beurt kan leiden tot betrokkenheid, erbij horen en doorzettingsvermogen om te leren.

En jarenlang onderzoek weerspiegelt hun inzichten - we weten dat leren het krachtigst gebeurt in de context van relaties met leeftijdsgenoten en leraren. Vriendschap en sociale tijd zijn geen afleiding van, maar vormen juist de kern van de schoolervaring van studenten en hun vermogen om nieuwe inhoud en manieren van denken aan te gaan. Elke les die we hier delen, wordt gevolgd door een handvol aanbevelingen om aan de slag te gaan in uw leeromgeving.

Help leerlingen sociale vaardigheden te oefenen

Bij het beschrijven van hun terugkeer naar school, erkenden studenten persoonlijke relaties als het beste aan terugkomen. Tegelijkertijd beschreven ze de uitdagingen van het omgaan met hun klasgenoten en vroegen ze expliciet om hulp om 'dat ijs te breken'.

Zoals een leerling van groep 11 het verwoordde: "Iedereen voelt zich erg geïsoleerd, zelfs als er iemand naast je staat, dus er moet iets zijn dat dat ijs kan breken. . . . De school kan iets doen. Ik weet niet wat dat is, maar het effect moet het ijs ontdooien dat mensen ervan weerhoudt om hun ware gevoelens te uiten.”

Hoe kun je leerlingen helpen 'dat ijs te ontdooien'? Klaslokalen waarin sociaal en emotioneel leren (SEL) centraal staan ​​- een levenslang proces van leren hoe we onszelf beter kunnen begrijpen, contact kunnen maken met anderen en samenwerken om doelen te bereiken en onze gemeenschappen te ondersteunen - hebben aangetoond dat ze zowel de academische als de sociale en emotionele groei ten goede komen van studenten. Scholen kunnen beginnen met het integreren van sociale en emotionele praktijken in hun klaslokalen door gebruik te maken van de SEL 3 kenmerkende praktijken (ook voor volwassenen). De eerste van deze praktijken is het openen van de ruimte met een welkomst- of inclusieactiviteit. Dit kan lijken op het begroeten van elk kind bij de naam, het inchecken in de ochtend of het houden van een gemeenschapskring om de lestijd te beginnen.

Geef leerlingen tijd om contact te maken tijdens school

Studenten vroegen ook dat volwassenen hun interacties met leeftijdsgenoten als troeven zowel binnen als buiten het klaslokaal erkennen. Veel studenten legden uit dat ze meer betrokken zijn wanneer ze samenwerken, terwijl anderen klaagden over schema's en structuren die hen scheiden van hun vrienden.

Een 10e-klasser merkte op dat ik me echt verdrietig en eenzaam voel als ik weer op school zit en toch geïsoleerd ben van zijn vrienden, wat een heel domino-effect heeft op mijn schoolwerk en academische prestaties. Ik denk dat het geven van meer tijd aan studenten om met andere studenten om te gaan (terwijl ze nog steeds COVID-veilig zijn) het gevoel van helemaal alleen zijn en niet in staat zijn om contact te maken of vrienden te maken, zou verminderen.

Hoe kun je studenten tijd geven om verbinding te maken? Scholen kunnen routines overwegen, zoals ochtend-/middagvergaderingen of adviezen om studenten opzettelijk samen te brengen om zowel hun academische als sociale en emotionele groei te ondersteunen. Deze rituelen beginnen vaak met een begroetingsactiviteit of bevatten interactieve oefeningen of spelletjes die samenwerking en oefening van sociale en emotionele vaardigheden mogelijk maken. Studenten zetten ons ook aan om na te denken over hoe we de veiligheid het beste kunnen garanderen, terwijl we ook rekening houden met de sociale en emotionele gezondheidsbehoeften van het hebben van ongestructureerde tijd en ruimtes voor verbinding, zoals een pauze of lunch.

Onthoud het belang van "de leuke dingen"

Na twee jaar online scholing en geannuleerde evenementen, meldden studenten dat ze zich niet meer verbonden voelden met hun schoolgemeenschap en hun vrienden. Ze zijn zich er terdege van bewust dat ze dansavonden, concerten, theatervoorstellingen, sportwedstrijden en schoolreisjes hebben gemist - wat natuurlijk precies het soort gedenkwaardige ervaringen zijn die blijvende vriendschappen verstevigen.

Ze vroegen ons volwassenen om, zoals een 12e-klasser het uitdrukte, door te gaan met het doen van brand- en lockdown-oefeningen, maar deze oefeningen niet te laten verdringen “meer leuke en veilige dingen, zoals rally’s, verkleeddagen waar iedereen aan kan deelnemen [in] … dat soort dingen om studenten bij elkaar te brengen.”

Waar vind je ideeën voor “the fun stuff”? Wend u tot uw studenten via studentenleiderschapsteams, enquêtes en focusgroepen om meer te horen over hoe zij zich voorstellen om zinvolle rituelen te bouwen die zowel veilig zijn als reageren op deze diepe behoefte aan verbinding. Studenten kunnen ook helpen deze nieuwe rituelen tot leven te brengen en na te denken over manieren om ze in de loop van de tijd in stand te houden door verschillende klassen te combineren in leiderschapsteams die gemeenschapsdiensten, vieringen, door studenten geleide uitvoeringen of podcasts of zelfs afstudeerevenementen organiseren.

Geef studenten de kans om een ​​vriend te zijn

Bij het nadenken over hun terugkeer naar school in het najaar van 2021 spraken de leerlingen ook een hernieuwde dankbaarheid uit voor hun vriendschappen en voor wederkerigheid. Ze legden uit dat ze niet alleen willen dat vrienden hen steunen, maar ook de kans willen hebben om een ​​vriend te zijn en anderen te helpen.

Zoals een 12e-klasser schreef: "Wat mijn school kan doen om me te helpen tijdens deze periode van verandering, is me het gevoel geven dat ik niet alleen ben, en dat mensen echt om me geven en mensen laten weten dat ik hier ben als een vriend, omdat ik tijdens de Covid-tijd erg asociaal werd en ik meer open wil staan ​​voor meer vriendschappen.”

Hoe kunnen scholen vriendschappen versterken? Tijdens de pandemie ontdekten scholen dat het vaak peer-to-peer mentorschap of outreach-inspanningen waren die studenten hielpen die tijdens virtueel leren niet betrokken waren, opnieuw contact te maken met school - belangrijke strategieën om in elke context door te gaan. Eenmaal op school zijn samenwerkend werk in klaslokalen en leeftijdsoverschrijdende buddyprogramma's manieren waarop studenten hun gevoel van gemeenschapsbanden kunnen verdiepen.

“Alsjeblieft, vertraag”

Ten slotte waren de studenten zich er terdege van bewust dat tijd een kostbaar goed is op school. En velen wezen op de manieren waarop hun scholen efficiëntie boven al het andere lijken te waarderen terwijl ze worden gepusht om 'in te halen'. Hierop vragen studenten ons resoluut om "het rustiger aan te doen", vooral om hen de tijd te geven om hun vriendschappen te onderhouden, die zij zien als direct verbonden met hun eigen mentale gezondheid en leervermogen.

Zoals een leerling van de 11e beschreef: "Zes lessen per dag en grote hoeveelheden werk voor elke klas, terwijl je ook andere verplichtingen buiten school hebt en vooral relaties met familie en vrienden onderhoudt, is erg moeilijk. Iedereen is vaak gestrest, wat het moeilijker maakt om vriendschappen leuk te houden, wat het beste deel van school is.”

Hoe kun je de roep om "vertragen" beantwoorden aan alle eisen van school? Als leerlingen overschakelen van virtueel leren naar persoonlijk leren of van klas naar klas, moet u tijd nemen voor het verwerken van die overgangen, wat er is opgedaan en geleerd, en wat is gemist of verloren (ook volwassenen hebben tijd nodig voor dit soort verwerking in personeelsbijeenkomsten of professionele leersessies).

Erken dat gemeenschapsvorming, creativiteit en gewoon plezier geen tijdverspilling zijn, maar in plaats daarvan een vruchtbare voedingsbodem creëren voor dieper, verbonden leren.

Dus als we door de gangen van onze scholen lopen en onze leerlingen zien lachen en genieten van elkaar, weet dan dat deze interactie in feite de vaak onzichtbare eerste stap is in onze lesplannen, die academische en sociale en emotionele groei in al onze onze studenten.

John KistermannComment