SLACHTOFFERS MOETEN NIET VERHOORD WORDEN MAAR GEHOORD

Het is hoog tijd dat slachtoffers gehoord worden in plaats van verhoord. MARYAM HASSOUNI is een toonbeeld en voorbeeld in haar aanpak.

Ik was gisteren positief geraakt door een prachtmens die niet gehoord werd in haar werk en gisteren ook niet door iedereen via social media (ik reageerde hier op zoals Maryam het volgens mij bedoelde; zie hieronder)

Ik pleit ervoor dat slachtoffers op diverse vlakken niet verhoord moeten worden door politie/justitie maar gehoord moeten worden (+ “gevoeld”)

We nemen slachtoffers niet serieus (zeker niet als ze verschillen met ras gelsacht e.d.)

Zelfs familie, vrienden en mensen die heftige verhalen vernemen van slachtoffers kunnen hier vaak niet op reageren door echt te luisteren en oordelen te snel.

Daarnaast is het pleidooi van Maryam om niet te denken in verschillen in haar boek: “Wat the fak” en ook dat filmmakers, producenten geen films maken over racisme, kansenongelijkheid in Nederland.

Mooi hoe op een andere wijze dan bij #metoo hier geen namen worden genoemd, want niet alleen daders maar de hele maatschappij/systeem is medeschuldig.

Meer aandacht voor de slachtoffers is gewenst voor verandering.

Maryam Hassouni: 'Ik stop met acteren tot de industrie verandert'

NOS Nieuws 1/2 november 2022

Maryam Hassouni speelt niet meer in films en tv-series zolang "de industrie niet wil veranderen". Dat zei de 37-jarige actrice in het BNNVARA-programma Khalid & Sophie, waar ze te gast was om te praten over haar boek Wat the fak. Daarin stelt ze onder meer grensoverschrijdend gedrag in de theater- en filmwereld aan de kaak.

Hassouni, die als 15-jarige doorbrak met haar rol van Dunya in de tv-serie Dunya & Desie, schrijft in haar boek dat ze in haar carrière ook zelf meerdere keren te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag en racisme.

Zwarte lijst

Dat begon op haar 19de, lichtte ze toe in Khalid & Sophie. In de pauze van een repetitiedag voor een theaterstuk werd de actrice door de regisseur in haar billen geknepen, waarna hij zijn geslachtsdeel tegen haar aandrukte. Na de pauze werd ze door hem gevraagd een zoenscène te oefenen met de jongen die in het toneelstuk haar broertje speelde. "Dat moesten we echt twintig tot dertig minuten doen", zei ze. "Het duurde heel lang."

Hassouni meldde het incident direct bij haar agente. Die belde haar de volgende dag: ze had de producent gesproken en die had duidelijk gemaakt dat Hassouni niet langer welkom was op de set. "Ik werd op een zwarte lijst gezet", aldus de actrice. "Dat betekende: ik zou door dat productiehuis nooit meer worden gevraagd en kreeg niet betaald voor mijn verrichte werkzaamheden."

Maryam Hassouni over grensoverschrijdend gedrag in de filmwereld

Het voorval in het theater staat niet op zichzelf, maakt Hassouni duidelijk in haar boek. Ze schrijft over pesterijen, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in haar latere carrière, onder meer op de set van een tv-serie die nu nog steeds loopt.

Zo kreeg ze ongevraagd een expliciet pornofilmpje opgestuurd van een mannelijke tegenspeler en zegt ze regelmatig "het zwarte gat" te zijn genoemd. Een regisseur zei ooit tegen haar: "Bij mannen wil ik in hun hoofd kijken, bij vrouwen in hun broekje."

Hassouni, de eerste Nederlandse actrice ooit die een prestigieuze Emmy won, noemt in haar boek bewust geen namen, ook niet van theaterstukken of series. "Het is geen Cluedo, ik heb geen detective geschreven", zei ze bij Khalid & Sophie.

Liever spreekt ze van een bekentenis of een getuigenis. Hassouni: "Een coming of age over een vrouw in wording in een racistisch en seksistisch systeem. In berichten over grensoverschrijdend gedrag gaat het vaak over de dader. Ik heb het omgedraaid."

Hassouni heeft ook kritiek op clichématige keuzes in de tv- en filmwereld. Ze wil meer aandacht voor thema's als racisme en kansenongelijkheid, vertelde ze:

Met haar boek ‘Wat de Fak’ neemt @Maryam_Hassouni afscheid van de tv- en filmwereld en beschrijft ze een cultuur waarin racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag meer regel dan uitzondering zijn. Kijk voor het hele gesprek de uitzending terug via deze link naar NPO Start. #KhalidenSophie het start bij 27.54 min.

1 november 2022

Grensoverschrijdend gedrag is in de cultuursector een hardnekkig probleem, concludeerde de Raad voor Cultuur dit jaar in een rapport. Volgens de raad zijn medewerkers in de cultuur- en mediasector extra kwetsbaar, onder meer vanwege de prestatiecultuur in de branche en doordat fysiek contact soms onderdeel is van het werk. Ook ongelijke machtsverhoudingen spelen een rol.

Mensen die last hebben gehad van ongewenste omgangsvormen in de culturele sector kunnen terecht bij het meldpunt Mores. Daar zijn dit jaar tot nu toe al meer meldingen binnengekomen dan vorig jaar. Onder meer de BOOS-uitzending over The Voice in januari heeft veel losgemaakt.

John KistermannComment