Je thuis voelen op school
Twee weken terug bezocht ik het nieuwe thuis van onderwijsstichting Movare te Landgraaf voor een gesprek met betrokkenen binnen dit schoolbestuur. Wat doet een mooie ruimte, werkplek of omgeving veel met mij en ik geloof er heilig in ook met kids, medewerkers en ouders.
Het lijkt wel een trend dat schoolbesturen verhuizen, verbouwen nadat ook al jaren scholen worden verbouwd. Jammergenoeg nog niet iedere school; het is niet overal mogelijk door diverse redenen. Ik zou het wel mooi vinden dat de klas-en werkruimtes voor kids en medewerkers flink worden uitgebreid en er niet alleen maar aandacht is voor een gezond binnenklimaat in kader van de pandemie. Je thuis voelen is meer dan dat in combi met een pedagogisch klimaat, onderwijskwaliteit en toffe werk-leeromgeving.
(zie ook de foto van medewerker van een van de Movarescholen Janine Deckers tijdens een van haar schoolbezoeken gepost op 6 oktober LinkedIN Dit mooie tafereeltje aantreffen op een van de Onderwijsstichting MOVARE scholen doet goed... 🌸 Laura Senden-Einöther #hierdoenwehetvoor #onderwijskwaliteit #onderwijsproces #onderwijsresultaten #veiligheid)
Deze week verscheen onderstaand artikel in De Limburger en zie ik dat de letters van de tafel een vaste plek aan de wand hebben gekregen.
Op een goede doorstart and feel @home
Het onderwijs staat al tientallen jaren stil: ‘We doen steeds hetzelfde? Movare vindt dat het anders kan’
04-10-2021 r Stefan Gillissen De Limburger
Bestuurslid Ryszard Kruszel en voorzitter Kiki Huijnen-Becks van Movare in het nieuwe MOVARE-huis in Landgraaf. „De school moet een hotspot in de wijk worden
Kiki Huijnen-Becks is sinds augustus voorzitter van het bestuur van onderwijsstichting Movare. Ze heeft het roer overgenomen van Ryszard Kruszel omdat de focus op onderwijskwaliteit komt te liggen. Het klinkt als een belediging voor Kruszel, maar blijkt een compliment.
De bestuurders trokken de afgelopen zes jaar samen op. Daarbij was het aanvankelijk nodig om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. „Eerlijk is eerlijk. Kasten gingen open en je geloofde niet wat eruit viel”, zegt Huijnen.
Met 46 Zuid-Limburgse basisscholen onder de koepel bleek het een monsterklus om alles op orde te krijgen. Kruszel: „Toen we hier binnenkwamen was het crisis. Movare zat organisatorisch en financieel in zwaar weer. Mensen werkten keihard maar er stond geen goede organisatie. Die is er nu wel. Daarom is nu de beurt aan Kiki. Vergelijk het met voetbal. Je hebt meerdere types speler. Degene die je nodig hebt zet je in het elftal. Het is haar beurt.”
Lees ook: Kopzorgen over lerarentekort basisscholen Limburg: ‘Het piept en het kraakt’
De nadruk komt nu op onderwijs en onderwijskwaliteit te liggen, zegt Huijnen. „We moeten naar het landschap van onderwijs gaan kijken. Hoe we het anders kunnen organiseren. We weten dat de leerkrachten er niet of niet genoeg zijn. Het moet anders.” Kruszel: „Al tientallen jaren geven we op dezelfde manier les. Dat is gek. Loesje heeft een mooie spreuk: ‘Als leren een kwestie is van vallen en opstaan, waarom moet ik dan stilzitten?’ Je moet het kind actiever in het proces betrekken.”
Volgens Huijnen wordt er ook hard aan gewerkt om het onderwijs met de partners, onder meer met de jeugdzorg, te verzorgen. „In 2014 is passend onderwijs ingevoerd, in 2015 kregen we te maken met de decentralisatie van jeugdzorg. Dat inclusieve onderwijs is een uitdagende taak. Maar we zetten bijvoorbeeld naast de leerkracht iemand van jeugdzorg om leerlingen te helpen. Het biedt kansen.”
De school heeft volgens de voorzitter als voornaamste taak de veiligste plek in de wijk te zijn. Maar het moet ook een hotspot in de wijk worden. Kruszel: „De kerk is weg en verenigingen vergrijzen. Wij kunnen als school toch met wijkagent, jeugdzorg, ergotherapie en logopedie allemaal onder één dak komen? Misschien ook wel volwasseneducatie aanbieden.”
Huijnen wijst op een bijzonder positief experiment dat permanent voet aan de grond kreeg: de startklas. „We hebben er zes. Driekwart van de kinderen die voorheen naar het speciaal onderwijs ging, kan naar de reguliere basisschool. Dat is toch prachtig?”
Volgens de eerste vrouwelijke voorzitter van Movare is het volgen van het leerproces bij kinderen van groot belang. Net als innoveren. Met nieuwe ideeën proberen onderwijs en de kansen voor kinderen te verbeteren. Trots is Huijnen op het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst. „Kinderen zitten tussen de middag allemaal aan tafel en krijgen allemaal hetzelfde te eten. Er is geen verschil meer en dat had een bijzonder goed bijeffect. Het pesten nam af. Betere resultaten zijn gemeten. We hebben goede hoop dat dit landelijk wordt opgepikt.”
Foto gemaakt door John Kistermann woensdag 22 september 2021