Weerhoudt wrok je ervan je dankbaar te voelen?
Wrok en dankbaarheid zijn tegengestelden - dus omgaan met gevoelens van wrok kan helpen om dankbaarheid gemakkelijker te maken.
GREATER GOOD SCIENCE CENTER KERRY HOWELLS | 29 SEPTEMBER 2021
De afgelopen 25 jaar doe ik onderzoek naar dankbaarheid, voornamelijk op het gebied van onderwijs. Ongeacht de context of het land, wanneer ik het onderwerp wrok aan de orde stel in mijn workshops, begint de sfeer van de discussie te veranderen. Deelnemers zijn over het algemeen meer betrokken en opgelucht om te weten dat het oké is om te worstelen met het idee dat dankbaarheid van toepassing kan zijn op alle situaties. Velen komen daarna naar me toe en vragen me: "Oké, ik krijg dankbaarheid, maar hoe kan ik dankbaar zijn als ik me zo haatdragend voel?"
Bij het onderzoeken van de wisselwerking tussen dankbaarheid en wrok, richt ik me op de kleinere 'alledaagse wrok' in plaats van die bijvoorbeeld voortkomen uit persoonlijke of collectieve trauma's, grove ongelijkheid of historisch onrecht. Ongetwijfeld heb je dagelijkse wrok in je leven ervaren: een broer of zus die de voorkeur van je ouders leek te hebben; een buurman die niet wil omgaan met hun blaffende hond die je uren wakker houdt; een collega die je achter je rug om ondermijnt; een partner die niet zijn deel van het huishouden doet of voor de kinderen zorgt... en de lijst gaat maar door.
Wrok staat bekend als de 'emotie van rechtvaardigheid', omdat het meestal gepaard gaat met het gevoel dat we onze wrok moeten vasthouden om een moreel standpunt in te nemen over onaanvaardbaar gedrag. Het opgeven van onze wrok kan vaak het gevoel hebben dat we de ander van de wijs brengen of zijn gedrag goedpraten.
De analyse van filosoof Robert Roberts van de concepten dankbaarheid en wrok laat zien dat ze elkaars tegenpolen zijn, volledig tegengestelde toestanden of manieren van zijn. Dit betekent niet dat we niet zowel dankbaarheid als wrok hebben als onderdeel van wie we zijn. We kunnen geen functionerende relaties hebben zonder enige dankbaarheid, en de meesten van ons zijn zelden helemaal vrij van wrok. Wat het wel betekent, is dat als we iemand oprecht dankbaar willen zijn, we niet tegelijkertijd wrokkig jegens hen kunnen zijn. Ten eerste moeten we alle wrok die we jegens hen koesteren aanpakken.
Misschien kan dit perspectief ons een nieuwe manier geven om over dankbaarheid na te denken. Het gaat niet alleen om gevoelens of acties die ons helpen dankbaarder te zijn voor wat we hebben; in plaats daarvan is elke actie die we ondernemen om af te stappen van wrok een stap in de richting van dankbaarheid. In mijn nieuwe boek, Untangling You: How Can I Be Grateful When I Feel So Resentful?, onderzoek ik een reeks strategieën die ons kunnen helpen om deze verschuiving te maken.
Hoe wrok afbreuk doet aan het welzijn?
De betekenis van het woord wrok komt van het Oud-Franse woord resentir, wat 'het opnieuw ervaren van een sterk gevoel' betekent. Twee onderscheidende kenmerken van wrok zijn dat het ervoor zorgt dat we gaan herkauwen - dat wil zeggen, de situatie in onze gedachten keer op keer herhalen - en dat het na verloop van tijd blijft hangen. In het begin zijn we vaak zo geschokt door wat er met ons is gebeurd dat de teleurstelling, frustratie of woede die we voelen vast komt te zitten en het moeilijk is om verder te gaan.
Hoewel onderzoek naar de gezondheidsimplicaties van wrok nog in de kinderschoenen staat, en lang niet zo vruchtbaar als dat over dankbaarheid, suggereert enig bewijs dat wrok het tegenovergestelde effect heeft op ons welzijn dan dankbaarheid.
In een van de weinige boeken over ressentimentonderzoek, On Resentment: Past and Present, beschrijven verschillende auteurs de negatieve effecten van wrok als angst, depressie en verbittering. Bijdrager Pilar León Sanz, historicus van geneeskunde en medische ethiek, vat de gevolgen van wrok samen zoals beschreven in meer dan 270 artikelen die van 1939 tot 1960 in de psychosomatische geneeskunde zijn gepubliceerd. Ze concludeert dat deze onderzoeken hebben aangetoond dat wrok betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van zweren, maagaandoeningen, brandend maagzuur, cardio-respiratoire symptomen, hartziekte, intolerantie voor lichaamsbeweging, hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, slapeloosheid en stress.
Dit betekent natuurlijk niet dat wrok de enige oorzaak van deze kwalen is, maar het bewijs is significant genoeg voor ons om na te denken of het een rol zou kunnen spelen. Het is inderdaad gebruikelijk om de impact van wrok te vinden die in onze dagelijkse taal wordt besproken, zoals klagen dat iemand een "pijn in de nek" is en ons hoofd pijn doet, of dat we ons gekwetst voelen door een ander "in onze maag, ’ of dat iemand ‘ons hart heeft verhard’ of ons een ‘gebroken hart’ heeft gegeven.
Onderzoek suggereert dat, naast wrok, onvergevingsgezindheid en herkauwen leiden tot een vergelijkbare erosie van de gezondheid. Volgens neurowetenschapper Emiliano Ricciardi en zijn collega's kunnen mensen in deze staten bijvoorbeeld slaapproblemen hebben, veranderingen in cardiovasculaire activiteit en stressgerelateerde hormonen ervaren en na verloop van tijd klinische aandoeningen ontwikkelen, waaronder depressie. In andere onderzoeken ervaren mensen die niet kunnen vergeven de neiging om stress te ervaren die het verouderingsproces versnelt en tot een verscheidenheid aan ziekten leidt. Evenzo is gevonden dat herkauwen een negatief effect heeft op een gezonde coping en een bijdragende factor is bij chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.
Weg van wrok
Dankbaarheid heeft een verbazingwekkende kracht om te verlichten waar het ontbreekt en in het bijzonder waar het tegenovergestelde – wrok – zich bevindt. We kunnen dit beginnen op te merken in situaties waarin we dankbaarheid willen uiten, maar het moeilijk vinden om dit op een authentieke manier te doen, omdat we eigenlijk pijn of een soort terughoudendheid voelen. Ik beschrijf dit vaak als 'troebel' omdat we weten dat er iets niet klopt, maar het is ook moeilijk om het een naam te geven of het volledig te erkennen voor onszelf, laat staan voor de ander.
<a href=“http://www.amazon.com/gp/product/1922611085?ie=UTF8&tag=gregooscicen-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1922611085”><em>U ontwarren: hoe kan ik dankbaar zijn wanneer Ik voel me zo haatdragend?</em></a> (Major Street Publishing, 2021, 208 pagina's)
Je ontwarren: hoe kan ik dankbaar zijn als ik me zo haatdragend voel? (Major Street Publishing, 2021, 208 pagina's)
Om te beginnen kunnen we een moeilijke relatie nemen waarbij we erkennen dat we wrok koesteren en dit onze focus voor een bepaalde periode maken. Het is het beste om een situatie te kiezen die net iets buiten onze comfortzone ligt, in plaats van iets traumatisch of professionele hulp nodig. Als uw collega bijvoorbeeld wordt gepromoveerd terwijl u dacht dat u de waarschijnlijke kandidaat was, is uw relatie met die persoon mogelijk verbroken toen u het nieuws hoorde. Toch moet je met je collega samenwerken en een manier vinden om met elkaar om te gaan en het schijnbare onrecht van niet geselecteerd te worden te boven te komen.
We zijn echter misschien te bang om toe te geven dat we haatdragend zijn omdat we ons imago van een aardig en positief persoon willen behouden, of omdat we de status-quo niet willen verstoren. In tegenstelling tot andere, meer 'eerlijke' emoties zoals teleurstelling, woede of frustratie, heeft wrok de neiging om een gevoel van schaamte met zich mee te brengen. Het stelt ons bloot, waardoor we een beetje zwak lijken of niet het soort persoon zijn dat we zouden willen denken dat we zijn, of dat anderen ons zouden willen zien als.
Om wrok uit zijn schuilplaats te laten komen, moeten we het erkennen. We moeten manieren vinden om onze wrok een stem, een vorm, een plaats aan tafel te geven voor discussie, zonder schaamte of schuld, zonder zelfoordeel of het oordeel van anderen. Alleen dan kunnen we zien hoezeer onze wrok ons berooft van onze dankbaarheid en onze relaties en ons gevoel van welzijn vernietigt.
Alleen al door de kwetsende, troebele, vastzittende gevoelens een naam te geven - wrok - en de schadelijke effecten ervan op ons welzijn en de mensen om ons heen te erkennen, kunnen we sterker en gemotiveerder zijn om er iets aan te doen. Hoewel het enige tijd kan duren, kunnen we een groter gevoel van objectiviteit krijgen en een groter gevoel van keuzevrijheid in de situatie, omdat we zien dat we onze reactie kunnen kiezen om vooruit te komen. Dit opent de deur voor ons om ons te herinneren waar we in het verleden dankbaar voor waren aan deze persoon. Wanneer we ons deze dankbaarheid herinneren, hebben we een groter vermogen om aandacht te schenken aan de relatie met de andere persoon dan aan de pijn van wat er is gebeurd.
Op weg naar dankbaarheid
Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat elke stap weg van dankbaarheid een stap in de richting van wrok is. Met andere woorden, wanneer we onze dankbaarheid laten glippen, is de kans groter dat we wrok binnen laten sluipen. Zoals dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins betoogt in zijn 'versterkingstheorie van dankbaarheid', speelt het een cruciale rol om ons te helpen het goede in ons te herinneren. de andere, zodat onze herinneringen aan het slechte het niet overnemen.
In het verlengde hiervan, als we gezinnen en werkplekken creëren waar mensen zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen, verminderen of weren we zelfs de giftige impact van wrok die vaak kan leiden tot conflicten of een laag moreel.
Een krachtige manier om dit uit te voeren is door middel van warme groeten. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat begroeten met een hart van dankbaarheid - met een hart van herkenning van wat we van iemand hebben ontvangen - hen kan helpen een gevoel van verbondenheid met ons te voelen, een gevoel van verbondenheid. We hoeven niet per se een "dankjewel" of waardering te gebruiken in onze begroetingen. De kracht ligt meer bij de innerlijke houding waarmee we de begroeting aanbieden.
Een andere manier om dankbaarheid te laten gedijen, is door ons intercultureel bewustzijn te vergroten van de verschillende manieren waarop het betekenis heeft voor anderen. We kunnen ons inspannen om te begrijpen hoe iemand met een andere sociaal-culturele achtergrond graag dankbaarheid geeft en ontvangt – en op zijn beurt dankbaarheid aanbiedt op een manier die voor hem of haar zinvol is, of dat nu is door te controleren of uitbundige of openlijke dankzeggingen gebruikelijk zijn in hun cultuur, of als ze zich bijvoorbeeld verlegen of ongemakkelijk zouden voelen bij het ontvangen van dankbaarheid. Door dit te doen, herkennen we ze opnieuw op manieren die de relatie en het gevoel erbij te horen versterken.
Belangrijk is dat dit allemaal niet betekent dat we dankbaarheid gebruiken om onze wrok te verbergen. Dit zou een positieve vernis zijn over een negatieve situatie die om aandacht schreeuwt. De benadering die ik bepleit is veeleer dat we dankbaarheid als een oefening gaan gebruiken, waarbij we kleine stapjes nemen van wrok en dus in de richting van dankbaarheid. Het begrip "oefening" betekent dat dit niet slechts een eenmalige actie is, maar iets dat we in de loop van de tijd proberen, met een duidelijk doel en in duurzame actie. Het betekent ook dat het oké is om het niet altijd goed te doen. We proberen niet perfect te zijn, omdat we iets nieuws aan het oefenen zijn.
Ik heb mijn nieuwe boek geschreven om een vraag te beantwoorden die werd gesteld door mijn onderzoeks- en workshopdeelnemers, en in de hoop dat het mensen over de hele wereld kan helpen om moedige actie te ondernemen. Door wrok aan te pakken, kan onze dankbaarheid de belangrijke rol spelen die het heeft om ons meer persoonlijke en collectieve vrede en harmonie te geven.