Mensen uit verschillende culturen delen 70% van de gezichtsuitdrukkingen die worden gebruikt in reactie op verschillende sociale & emotionele situaties

Zijn gezichtsuitdrukkingen overal ter wereld hetzelfde?

We uiten minstens 16 emoties op vergelijkbare manieren in verschillende culturen, vindt een nieuwe studie.

Good Sciecne Center YASMIN ANWAR | 8 JANUARI 2021

Of het nu op een verjaardagsfeestje in Brazilië, een begrafenis in Kenia of protesten in Hong Kong is, mensen gebruiken allemaal variaties van dezelfde gezichtsuitdrukkingen in vergelijkbare sociale contexten, zoals glimlachen, fronsend, grimassen en fronsend, vindt een nieuwe studie van UC Berkeley .

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bevestigen de universaliteit van menselijke emotionele expressie over geografische en culturele grenzen heen in een tijd waarin nativisme en populisme overal ter wereld toenemen.

"Deze studie laat zien hoe opmerkelijk vergelijkbare mensen in verschillende uithoeken van de wereld zijn in de manier waarop we emoties uiten in het licht van de meest betekenisvolle contexten van ons leven," zei co-hoofdauteur Dacher Keltner, een professor psychologie aan UC Berkeley en oprichter en directeur. van het Greater Good Science Center.

Onderzoekers van UC Berkeley en Google gebruikten machine learning-technologie, bekend als een 'diep neuraal netwerk', om gezichtsuitdrukkingen te analyseren in ongeveer 6 miljoen videoclips die naar YouTube zijn geüpload van mensen in 144 landen in Afrika, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Noord , Centraal en zuid Amerika.

"Dit is de eerste wereldwijde analyse van hoe gezichtsuitdrukkingen in het dagelijks leven worden gebruikt, en het laat ons zien dat universele menselijke emotionele uitingen veel rijker en complexer zijn dan veel wetenschappers eerder dachten", zei hoofdauteur Alan Cowen, een onderzoeker bij zowel UC Berkeley als Google, die hielpen bij de ontwikkeling van het diepe neurale netwerkalgoritme en het onderzoek leidden.

Cowen heeft een online interactieve kaart gemaakt die laat zien hoe het algoritme variaties op gezichtsuitdrukkingen bijhoudt die verband houden met 16 emoties.

Naast het bevorderen van interculturele empathie zijn mogelijke toepassingen onder meer het helpen van mensen die moeite hebben met het lezen van emoties, zoals kinderen en volwassenen met autisme, om de gezichten te herkennen die mensen gewoonlijk maken om bepaalde gevoelens over te brengen.

Het typische menselijke gezicht heeft 43 verschillende spieren die kunnen worden geactiveerd rond de ogen, neus, mond, kaak, kin en voorhoofd om duizenden verschillende uitdrukkingen te maken.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd

Ten eerste gebruikten onderzoekers het algoritme voor machine learning van Cowen om gezichtsuitdrukkingen vast te leggen die werden getoond in 6 miljoen videoclips van gebeurtenissen en interacties wereldwijd, zoals vuurwerk kijken, vreugdevol dansen of een snikkend kind troosten.

Ze gebruikten het algoritme om voorbeelden van 16 gezichtsuitdrukkingen bij te houden die men doorgaans associeert met amusement, woede, ontzag, concentratie, verwarring, minachting, tevredenheid, verlangen, teleurstelling, twijfel, opgetogenheid, interesse, pijn, verdriet, verrassing en triomf.

Vervolgens brachten ze de gezichtsuitdrukkingen in verband met de contexten en scenario's waarin ze werden gemaakt in verschillende wereldregio's en ontdekten ze opmerkelijke overeenkomsten in hoe mensen over geografische en culturele grenzen heen gezichtsuitdrukkingen gebruiken in verschillende sociale contexten.

"We ontdekten dat rijke nuances in gezichtsgedrag - inclusief subtiele uitdrukkingen die we associëren met ontzag, pijn, triomf en 13 andere gevoelens - worden gebruikt in vergelijkbare sociale situaties over de hele wereld," zei Cowen.

Cowen merkte bijvoorbeeld op dat in de videoclips mensen over de hele wereld de neiging hadden vol ontzag te staren tijdens vuurwerkshows, tevredenheid te tonen op bruiloften, hun wenkbrauwen geconcentreerd te fronsen bij het uitvoeren van vechtsporten, twijfel te tonen bij protesten, pijn bij het heffen van gewichten en zegevieren bij rockconcerten en competitieve sportevenementen.

De resultaten toonden aan dat mensen uit verschillende culturen ongeveer 70% van de gezichtsuitdrukkingen delen die worden gebruikt in reactie op verschillende sociale en emotionele situaties.

"Dit ondersteunt de theorie van Darwin dat het uiten van emoties in onze gezichten universeel is onder mensen", zei Keltner. "De fysieke weergave van onze emoties kan bepalen wie we zijn als soort, waardoor onze communicatie- en samenwerkingsvaardigheden worden verbeterd en onze overleving wordt verzekerd."

HPN Faces2.jpg
Facial_expressions_Nature_300_271_int_c1-1x.png
John KistermannComment