Top 10 landen die het best scoren volgens Global Goals: en staat NL er wel bij?

Hier de top 10 landen voor sociale vooruitgang in 2020

Global Citizen Joa Mc Carthy 17 september 2020


De 2020 Social Progress Index schetst de landen die de weg wijzen naar de Global Goals van de VN.
Waarom wereldburgers zich zorgen moeten maken
De Global Goals van de Verenigde Naties roepen landen op om alle mensen te helpen gedijen en hun volledige potentieel te bereiken. U kunt hier samen met ons actie ondernemen voor deze kwesties.
De Global Goals van de Verenigde Naties hebben de progressieve visie om armoede en honger te beëindigen, onderwijs universeel te maken, de natuurlijke wereld te herstellen en nog veel meer tegen het jaar 2030.

Maar op basis van de trends van vandaag lijkt het erop dat landen ze pas in 2082 zullen bereiken, volgens een nieuw rapport.

De Social Progress Index 2020, die op 10 september werd gepubliceerd door de non-profit Social Progress Imperative, stelt dat als landen geen zinvolle actie ondernemen om terugval als gevolg van de COVID-19-pandemie te voorkomen, het bereiken van de doelen met nog eens tien jaar kan worden vertraagd. .

Teken nu:
The Possible Dream: vertel wereldleiders om armoede te beëindigen en klimaatverandering aan te pakken

Meer informatie
De VN heeft al gewaarschuwd dat de pandemie meer dan 1,3 miljard kinderen uit de klas heeft gehaald, dat nog eens 130 miljoen mensen dit jaar met voedselonzekerheid te maken kunnen krijgen en dat de meest kwetsbare mensen ter wereld de zwaarste gevolgen ondervinden.

De Social Progress Index kijkt verder dan de COVID-19-pandemie en beschouwt het als een catastrofale bliep aan de horizon in de richting van het bereiken van wereldwijde ontwikkelingsdoelen.

In dat kader stelt het rapport dat de wereld de afgelopen tien jaar op verschillende punten betekenisvolle vooruitgang heeft geboekt.

De toegang tot water en sanitaire voorzieningen, onderwijs, onderdak en informatie en communicatie is het meest verbeterd, terwijl de vooruitgang op gebieden als milieukwaliteit, persoonlijke rechten en inclusiviteit en persoonlijke veiligheid is afgenomen.

gerelateerde verhalen

Kirgizië en Ghana zijn het meest verbeterd ten opzichte van hun klasse van het bruto binnenlands product (BBP), terwijl Saudi-Arabië en Equatoriaal Nieuw-Guinea het minst zijn verbeterd ten opzichte van hun BBP-klasse.

De Verenigde Staten, die in het rapport op de 28e plaats van de wereld staan, zijn het enige G7-land met een verslechtering van hun sociale vooruitgang, grotendeels als gevolg van afnemende persoonlijke rechten en inclusiviteit.

Hoewel rapporten als deze de huidige stand van de mondiale ontwikkeling weerspiegelen, is het belangrijk om ze in de bredere context van de geschiedenis te plaatsen. Het is geen verrassing dat landen in het Globale Noorden - landen die hebben geprofiteerd van kolonialisme - het hoogst scoren, terwijl landen in het Globale Zuiden - landen die zwaar zijn uitgebuit door kolonialisme - het laagst scoren.

Met dat in gedachten zijn hier de top 10 landen in de 2020 Social Progress Index.

1. Noorwegen
Score: 92,73 uit 100
Noorwegen behaalde de eerste plaats in de index van dit jaar vanwege zijn opmerkelijke investeringen in menselijk welzijn. Het land zorgt ervoor dat elke burger toegang heeft tot schoon water en hoogwaardige sanitaire voorzieningen, onderdak, voedzaam voedsel en onderwijs.

Noorwegen kreeg de laagste cijfers voor eigendomsrechten voor vrouwen, discriminatie en geweld tegen minderheden, en vrouwen zonder scholing.

2. Denemarken
Score: 92,11 van de 100
Denemarken heeft een soortgelijk rapport als Noorwegen, dat hoog scoort op het bieden van fundamentele mensenrechten waardoor mensen kunnen floreren, terwijl het worstelt met vroege huwelijken, sterfgevallen door infectieziekten en uitstoot van broeikasgassen.

3. Finland
Score: 91,89 van de 100
Finland scoort ook hoog op het gebied van voeding, medische basiszorg, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. Het land behaalde de laagste scores op het gebied van religieuze vrijheid, bescherming van biomen, inschrijving op de basisschool en vroege huwelijken.

gerelateerde verhalen

4. Nieuw-Zeeland
Score: 91,64 uit 100
Nieuw-Zeeland scoorde hoog op politieke rechten, corruptie, gendergelijkheid in het secundair onderwijs en fundamentele menselijke behoeften. Het land behaalde de laagste scores op het gebied van uitstoot van broeikasgassen, vroege huwelijken, kinder- en moedersterfte en toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg.

5. Zweden
Score: 91,62 uit 100
Zweden staat op de eerste plaats wat betreft toegang tot elektriciteit, prevalentie van ondervoeding, gendergelijkheid in het middelbaar onderwijs en politieke moorden. Het land scoorde slecht op het gebied van broeikasgasemissies, toegang tot kwaliteitsonderwijs en toegang tot online governance.

6. Zwitserland
Score: 91,42
Zwitserland is het veiligste land voor voetgangers, met de beste score voor verkeersdoden. Het land kreeg ook hoge scores voor algemene gezondheid en welzijn, toegang tot elektriciteit en schone kookbrandstoffen en persoonlijke rechten.

7. Canada
Score: 91,40 van de 100
In Canada hebben de burgers politieke expressie, gemakkelijke toegang tot elektriciteit en hoge inschrijvingen voor het basis- en voortgezet onderwijs veiliggesteld. Het land scoort slecht op het gebied van uitstoot van broeikasgassen en bescherming van biomen, en heeft slechtere toegang tot water en sanitaire voorzieningen dan zijn economische collega's.

gerelateerde verhalen

8. Australië
Score: 91,29 van de 100
Australië scoorde sterk op het gebied van ondervoeding, toegang tot essentiële gezondheidszorg en mobiele telefoonabonnementen. Het land scoorde verschrikkelijk op de uitstoot van broeikasgassen en presteerde ondermaats op het gebied van toegang tot water en sanitaire voorzieningen en toegang tot basiskennis.

9. IJsland
Score: 91,09 op 100
IJsland presteerde beter wat betreft de toegang tot basiskennis, water en sanitaire voorzieningen, onderdak en persoonlijke veiligheid. Het land presteerde over de hele linie ondermaats op het gebied van politieke rechten.

10. Nederland
Score: 91,06 uit 100
Nederland scoorde hoog op toegang tot voortgezet onderwijs en water en sanitaire voorzieningen, terwijl het ondermaats presteerde op het gebied van onderdak, gezondheid en welzijn en toegang tot basiskennis.

hpn g;lobal.jpg
John KistermannComment