Mijn geheugenspoor bracht me via wandelen in motregen en schapen vandaag naar stormachtige liefde 30 jaar terug

Deze week gaf ik in de minor psychologie les over geheugen & intelligentie en kwamen geheugenspoor en oproepaanwijzingen aan bod.

Vandaag had ik zelf te maken met dit fenomeen terwijl ik wandelde in bos/weiland/heide Haanrade en ik langs paarden en schapen liep.

Het weer speelde ook een grote rol dat ik een specifieke herinnering kon terughalen; het motregende en mijn hond Gentle (Ierse Terriër) maakte de herinnering van precies 30 jaar terug compleet.

Ik dacht terug aan begin september 1990: op deze dag had ik een date met Vivianne M. op de Brunsummerheide. Voor mijn gevoel hebben we uren met (andere Ierse Terriër: Scotty) gewandeld in de motregen (maar dat zou ook een valse herinnering kunnen zijn onder invloed van hormonen of wishfull thinking) en daarna vervolgden we onze date in een eetcafé op de Bongerd in Heerlen. Ik herinner me nog een deel van de muziek : Oleta Adams “Get there” die werd gedraaid ( en dat nummer draaide ik in november dat jaar vaker toen Vivianne een maand in Oman verbleef.

Het was een begin van een stormachtige liefdesrelatie die begon tijdens de samenwerking straathoekwerk ( waar Vivianne toen werkzaam was) en ik bij Bijzonder Jeugdwerk Limburg.

In 1990 waren er nog geen smartphones en heb ik niet heel veel foto’s bewaard van onze relatie.

Maar wie weet heeft iemand anders die wel nog van ons.

Hier wel nog foto’s van een heerlijk weekend in oktober 1990 die we samen doorbrachten in Domburg en door de foto’s heb ik hier nog meer duidelijke herinneringen van.

Ten slotte de foto die ik vandaag nam en waardoor de herinnering van 30 jaar terug echt helderder werd en ik als schaapsherder in 2020 wellicht nog aan de slag kan als de coronacrisis nog heel lang aanblijft.

Memories in love

Het geheugen 'spoor' in ons geheugen maakt in combinatie met o.a. oproepaanwijzingen dat wij dingen kunnen onthouden.

  • Iedere keer als een herinnering wordt opgehaald, wordt het oude geheugenspoor door neuroiologische reactie opnieuw opgeslagen. 

een geur, foto, een verhaal die iemand je vertelt of een specifieke plek kan een aanwijzing zijn die het geheugenspoor activeert.

hpn vivianne.jpg
John KistermannComment