Luister en zet meer empathie in: you can learn empathy

Maak contact met een gesprekspartner door empathie en begrip middels actief luisteren.

Oefening voor minimaal 10 minuten.

Hoe je dat doet

Zoek een rustige plek waar u zonder onderbreking of afleiding met een gesprekspartner kunt praten. Nodig hem of haar uit om te vertellen wat hem bezighoudt. Probeer daarbij de onderstaande stappen te volgen. U hoeft niet elke stap uit te voeren, maar hoe meer u doet, hoe effectiever deze praktijk zal zijn.

Parafrase.

Als de andere persoon klaar is met het uiten van een gedachte, parafraseer dan wat hij of zij zei om ervoor te zorgen dat je het begrijpt en om te laten zien dat je oplet. Handige manieren om te parafraseren zijn 'Wat ik je hoor zeggen is ...', 'Het klinkt als ...' en 'Als ik je goed begrijp ...'.

Vragen stellen.

Stel zo nodig vragen om de ander aan te moedigen zijn of haar gedachten en gevoelens uit te diepen. Spring niet te snel over wat de ander bedoelt. Stel in plaats daarvan vragen om zijn of haar betekenis te verduidelijken, zoals: "Wanneer bedenkt u_____, bedoelt u_____?"

Geef blijk van empathie.

Als de andere persoon negatieve gevoelens uitspreekt, probeer deze gevoelens dan te valideren in plaats van ze te ondervragen of zich ertegen te verdedigen. Als de spreker bijvoorbeeld zijn frustratie uitdrukt, probeer dan te bedenken waarom hij of zij zich zo voelt, ongeacht of je dat gevoel gerechtvaardigd vindt of dat je jezelf zo zou voelen als jij in zijn of haar positie was. Je zou kunnen antwoorden: 'Ik voel dat je gefrustreerd bent', en zelfs 'Ik kan begrijpen hoe die situatie frustratie kan veroorzaken'.

Gebruik betrokken lichaamstaal.

Laat zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent door oogcontact te maken, te knikken, naar de andere persoon te kijken en een open en ontspannen lichaamshouding aan te houden. Vermijd afleiding in uw omgeving of controleer uw telefoon. Houd rekening met uw gezichtsuitdrukkingen: vermijd uitdrukkingen die afkeuring of afkeer kunnen uiten.

Vermijd oordeel.

Je doel is om het perspectief van de ander te begrijpen en het te accepteren voor wat het is, zelfs als je het er niet mee eens bent. Probeer niet te onderbreken met tegenargumenten of bereid een weerlegging mentaal voor terwijl de andere persoon aan het woord is.

Geef geen advies.

Het oplossen van problemen is waarschijnlijk effectiever als beide gesprekspartners elkaars perspectief begrijpen en zich gehoord voelen. Te snel overgaan tot het geven van advies kan contraproductief zijn.

Om de beurt.

Nadat de andere persoon de kans heeft gehad om te spreken en u de bovenstaande actieve luisterstappen heeft uitgevoerd, vraagt ​​u of het goed is dat u uw perspectief deelt. Wanneer je je perspectief deelt, druk jezelf dan zo duidelijk mogelijk uit met 'ik'-uitspraken (bijvoorbeeld' ik voel me overweldigd als je niet helpt in huis '). Het kan ook nuttig zijn om, indien relevant, empathie uit te drukken voor het perspectief van de ander (bijvoorbeeld: "Ik weet dat je de laatste tijd erg druk bent geweest en het niet de bedoeling bent me te laten hangen ...").

Probeer minstens één keer per week tijd vrij te maken voor deze oefening.

hpn feel.jpg