Laat kids tijdens deze Coronacrisis meer science fiction lezen om meer te leren, te overleven en ontwikkelen van veerkracht

Sciencefiction bouwt mentale veerkracht op bij jonge lezers

The Conversation Esther Jones 11 mei 2020

Laat kids sciencefiction lezen. Daarin kunnen ze zichzelf zien - lessen leren, overleven en leren - die hen in staat kunnen stellen hun eigen strategieën voor veerkracht te ontwikkelen. In deze tijd van COVID-19 en fysieke afstand, zijn we misschien terughoudend voor kinderen om creatieve vormen te omarmen die hen psychologisch van de realiteit lijken te scheiden.

Jonge mensen die 'verslaafd' zijn aan het kijken naar fantasie of het lezen van sciencefiction, zijn misschien iets op het spoor. In tegenstelling tot de algemene misvatting dat het lezen van dit genre een onwaardige praktijk is, kan het lezen van sciencefiction en fantasie jongeren helpen om ermee om te gaan, vooral met de stress en angst van het doormaken van de COVID-19-pandemie.

Ik ben een professor met onderzoeksinteresses in de sociale, ethische en politieke boodschappen in science fiction. In mijn boek 'Medicine and Ethics in Black Women’s Speculative Fiction' onderzoek ik de manier waarop sciencefiction het begrip van menselijke verschillen en ethisch denken bevordert.

Hoewel veel mensen sciencefiction, fantasie of speculatieve fictie misschien niet als 'literair' beschouwen, blijkt uit onderzoek dat alle fictie kritische denkvaardigheden en emotionele intelligentie voor jonge lezers kan genereren. Sciencefiction heeft misschien een heel eigen kracht.

Literatuur als morele spiegel

Historisch gezien beschouwden ouders literatuur als 'goed' voor jongeren als deze morele begeleiding biedt die hun eigen waarden weerspiegelt. Deze overtuiging is de katalysator geweest voor veel bewegingen om bepaalde boeken te censureren bijna net zo lang als er boeken zijn gepubliceerd.

'The Adventures of Huckleberry Finn', gepubliceerd in 1885, was het eerste boek dat in de Verenigde Staten werd verboden. Men dacht dat het de jeugd corrumpeerde door jongens te leren vloeken, roken en weglopen van huis.

In de tweede helft van de 20e eeuw is het boek onder vuur komen te liggen vanwege het productieve gebruik van het N-woord door de Mark Twain. Veel mensen zijn bezorgd dat de originele versie van het boek een onaanvaardbare racistische belediging normaliseert. Wie kan het N-woord zeggen en in welke context is er een voortdurend sociaal en politiek debat, dat de wonden weerspiegelt in de Amerikaanse samenleving die nog moeten genezen.

De vraag is hoe literatuur van welk genre dan ook - of ze nu algemeen worden gezien als 'serieuze literatuur' of 'escapistische onzin' - haar educatieve functie vervult. Dit staat centraal in het conflict tussen ouders en opvoeders over wat kinderen moeten lezen, vooral omdat het betrekking heeft op 'escapistische' fictie.

Waarom sciencefiction een slechte rap krijgt

Historisch gezien zijn degenen die sciencefiction lezen gestigmatiseerd als nerds die de realiteit niet aankunnen. Deze perceptie blijft bestaan, vooral voor degenen die niet op de hoogte zijn van de veranderingen in dit genre in de afgelopen decennia. Een artikel uit 2016 in Social and Personality Psychology Compass, een wetenschappelijk tijdschrift, stelt dat 'verbinding maken met verhaalwerelden een proces van' dubbele empathie 'inhoudt, waarbij tegelijkertijd intensieve persoonlijke verwerking van uitdagende problemen plaatsvindt, terwijl personages worden' gevoeld ', die beide voordelen opleveren. '

Hoewel sciencefiction meer mainstream is geworden, beweerde een studie dat sciencefiction lezers dom maakt. Een latere studie door dezelfde auteurs weerlegde later deze bewering, waarbij rekening werd gehouden met de kwaliteit van het schrijven.

Deze voortdurende ambivalentie ten opzichte van het genre draagt ​​bij aan het stereotype dat dergelijke werken van weinig waarde zijn omdat ze vermoedelijk geen echte menselijke dilemma's aangaan. In feite doen ze dat. Dergelijke stereotypen gaan ervan uit dat jonge mensen alleen kunnen leren omgaan met menselijke dilemma's door deel te nemen aan spiegelbeeldreflecties van de werkelijkheid, inclusief wat ze lezen of bekijken.

De mentale gezondheid van lezen

Het lezen van sciencefiction en fantasie kan lezers helpen de wereld te begrijpen. In plaats van het vermogen van lezers om met de werkelijkheid om te gaan te beperken, kan blootstelling aan creatieve verhalen van buiten de doos hun vermogen om de werkelijkheid aan te gaan op basis van wetenschap vergroten.

Uit een enquête onder science fiction- en fantasielezers uit 2015 bleek dat deze lezers ook grote consumenten waren van een breed scala aan andere soorten boeken en media. In de studie werd zelfs een verband opgemerkt tussen het gebruik van verschillende literaire vormen door respondenten en het vermogen om wetenschap te begrijpen.

Met de toenemende mate van angst, depressie en geestelijke gezondheidsproblemen voor jongeren in de afgelopen twee decennia, kan het zijn dat jongeren, niet anders dan de Amerikaanse samenleving in het algemeen, last hebben van overbelasting van de realiteit. Jongeren hebben tegenwoordig ongekende toegang tot informatie waarover zij mogelijk weinig invloed of verandering kunnen uitoefenen.

De krachtige wereld van sciencefiction

Sciencefiction en fantasie hoeven geen spiegelbeeld van de werkelijkheid te zijn om boeiende verhalen over serieuze sociale en politieke kwesties te kunnen bieden. Het feit dat de setting of karakters buitengewoon zijn, kan precies de reden zijn waarom ze krachtig zijn en waar hun waarde ligt.

Mijn bijdrage in de komende essaycollectie "Raced Bodies, Erased Lives: Race in Young Adult Speculative Fiction" bespreekt hoe ras, geslacht en mentale gezondheid voor zwarte meisjes worden afgebeeld in speculatieve fictie en fantasie. Mijn essay beschrijft hoe hedendaagse schrijvers een aspect nemen van wat bekend is en het 'vreemd' of 'vreemd' genoeg maken om de lezer psychische en emotionele afstand te geven om psychische problemen met nieuwe ogen te begrijpen.

Van de series 'Harry Potter' en 'Hunger Games' tot romans als Octavia Butler's 'Parable of the Sower' en 'Parable of the Talents' en Nancy Kress '' Beggars in Spain ', jongeren zien voorbeelden van jongeren die worstelen met serieuze sociale , economische en politieke kwesties die actueel en relevant zijn, maar in situaties of tijden die kritische afstand bieden.

Deze afstand biedt lezers een manier om met complexiteit te worstelen en hun verbeeldingskracht te gebruiken om verschillende manieren te overwegen om sociale uitdagingen aan te gaan. Wat is een betere manier om met de onzekerheid van deze tijd om te gaan dan met vormen van fictie die ons comfortabel maken om ons ongemakkelijk te voelen, die onzekerheid en ambiguïteit onderzoeken en jongeren afbeelden als actieve agenten, overlevenden en vormgevers van hun eigen lot?

Laat ze sciencefiction lezen. Daarin kunnen jonge mensen zichzelf zien - lessen leren, overleven en leren - die hen in staat kunnen stellen hun eigen strategieën voor veerkracht te ontwikkelen. In deze tijd van COVID-19 en fysieke afstand, zijn we misschien terughoudend voor kinderen om creatieve vormen te omarmen die hen psychologisch van de realiteit lijken te scheiden.

Maar het kritisch denken en de beweeglijke gewoonten van de geest die door dit soort literatuur worden veroorzaakt, kunnen in feite veerkracht en creativiteit opleveren die het dagelijkse leven en de realiteit doorgaans niet hebben.

Hier enkele boekentips

https://sciencefictionboeken.com/science-fiction-boeken-jeugd

hpn science fiction.jpeg