Wees positief over besluiten kabinet in coronacrisis; stel je oordeel uit bij twijfel; het kan je gelukkiger maken
Wat gebeurt er als je mensen het voordeel van de twijfel geeft?
Mensen die het gedrag van anderen in een positief daglicht zien, zijn gelukkiger, suggereert een nieuwe studie.
Good Great Science Center E. Hopper 28 april 2020
Stel je voor dat je plannen hebt gemaakt met een nieuwe vriend om over de telefoon te praten. Je belt, maar er komt geen antwoord - en je wordt niet teruggebeld.
Wat is er gebeurd? Misschien werden ze opgehouden door voor hun kinderen te zorgen of door een werkverplichting. Misschien wilden ze elkaar niet ontmoeten, maar namen ze niet de moeite om te annuleren. Of misschien hadden ze een hectische week en vergaten ze gewoon je afspraaktijd. Of het is mogelijk dat u het verkeerde nummer heeft gebeld.
In dergelijke sociale situaties kunnen onze gedachten een verscheidenheid aan verklaringen genereren, variërend van liefdadiger tot degenen die de ander de schuld geven. Psychologen noemen dit onze attributiestijl. Uit eerder onderzoek is gebleken dat individuen met een 'vijandige' attributiestijl, dat wil zeggen die geneigd zijn kwaadwillende intenties aan andermans acties toe te wijzen, minder tevreden zijn met hun relaties.
Volgens een nieuwe studie in de Journal of Happiness Studies zijn ze over het algemeen ook minder gelukkig. Dat betekent dat al die kleine aannames en interpretaties die we maken over andere mensen, in plaats van automatische reacties zijn die we niet kunnen beheersen, iets is waar we aan kunnen werken om ons welzijn te verbeteren.
In het onderzoek werden 707 deelnemers uit de Verenigde Staten, Polen en Japan gevraagd scenario's zoals hierboven te lezen (zoals genegeerd worden door een collega of opstaan in een café). Deelnemers beoordeelden de situatie vervolgens op drie factoren: hoeveel ze dachten dat de andere persoon opzettelijk handelde, hoeveel schuld ze hun toeschreven en hoe boos ze waren, als maatstaf voor vijandige attributies. Ze vulden ook een vragenlijst in over de mate waarin ze zichzelf een gelukkig persoon vonden.
De onderzoekers verdeelden de deelnemers in drie groepen: degenen met een vijandige attributiestijl (in alle scenario's dachten ze dat mensen kwaadaardig waren), een goedaardige attributiestijl (in alle scenario's gaven ze mensen het voordeel van de twijfel), of een dubbelzinnige attributiestijl (ze dachten dat mensen soms, maar niet altijd, kwaadaardig waren).
De onderzoekers ontdekten dat mensen die anderen altijd het voordeel van de twijfel gaven gelukkiger waren, vergeleken met de deelnemers die altijd anderen de schuld gaven. Mensen die slechts af en toe anderen het voordeel van de twijfel gaven, waren ook gelukkiger (zolang ze voldoende waarde hechten aan relaties en thuis horen in hun leven).
De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen of het zien van mensen als kwaadaardig ons geluk direct verlaagt, of dat ongelukkige mensen in de eerste plaats eerder vijandige toeschrijvingen maken. Deze studie suggereert echter de mogelijkheid dat het geven van het voordeel van de twijfel een praktijk is om onze relaties en ons welzijn te verbeteren.
Dorota Jasielska, assistent-professor aan de Maria Grzegorzewska-universiteit in Warschau en hoofdauteur van de paper, stelt voor dat we beginnen met het cultiveren van positieve en vertrouwende sociale relaties. Wanneer we ons omringd voelen door warmte en steun, kan het ons helpen om de sociale wereld in een gunstiger licht te zien. Als je je sociaal geïsoleerd voelt, kan vrijwilligerswerk of je aansluiten bij vriendelijke, gastvrije organisaties een goede manier zijn om je sociale kring te verbreden.
Een andere belangrijke strategie is het cultiveren van open en directe communicatie, vooral als je een meer ambigue attributiestijl hebt. Degenen met een dubbelzinnige stijl hebben misschien geen vertrouwen in hoe ze de sociale wereld moeten interpreteren, iets waar je misschien bekend mee bent als je ooit tijd hebt besteed aan het stoven van een cryptische tekst van een vriend. In plaats van je angsten te laten kwellen, legt Jasielska uit, is het misschien beter om gewoon met mensen te praten over hun verwarrende gedrag.
Dus de volgende keer dat een vriend plannen annuleert of vergeet terug te sms'en, overweeg dan om hen het voordeel van de twijfel te geven en te wachten om hun kant van de zaak te horen voordat hij tot conclusies komt. Ervan uitgaande dat anderen goede bedoelingen hebben - met name de mensen die we al kennen en liefhebben - zal de wereld een vriendelijkere plek doen lijken.