“Talk to me” Gratis hulp voor meer mentale gezondheid & toekomstperspectief tijdens de Coronacrisis

Gratis online sessie voor meer overzicht en energie in deze bizarre tijden

Voor meer informatie en beschikbaarheid, zie:

Voor volwassenen en studenten https://calendly.com/john-kistermann/john-kistermann

Voor jongeren https://calendly.com/john-kistermann/energie-booster-training

Campagne over mentale gezondheid tijdens coronacrisis

Rijksoverheid en NOS 28-04-2020

De overheid is een campagne begonnen om mensen te helpen met de psychische gevolgen van de coronacrisis. Op de radio en op sociale media worden praktische tips gegeven.

Het coronavirus levert bij velen stress op. Staatssecretaris Blokhuis wijst erop dat dat extra geldt voor mensen die toch al last hadden van psychische klachten: "Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben."

Tijdens de campagne zijn op Instagram, Twitter en Facebook filmpjes te zien over hoe mensen bijvoorbeeld kunnen omgaan met drukte in huis. Ook wordt er gewezen op het belang van een vaste routine. Verder zijn er verwijzingen naar hulplijnen.

Blokhuis: "Mensen die meer last hebben van psychische klachten, of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode moeten weten dat ze niet alleen zijn. Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben."

"Met deze campagne willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen. Maar we willen ook praktische oplossingen aandragen om deze periode ook mentaal zo goed mogelijk door te komen."

Gratis online The Lab of Life training voor meer overzicht en energie 

Het coronavirus heeft ons dagelijks leven in een paar weken tijd drastisch veranderd. Je kunt niet meer de deur uit om naar de sportschool te gaan, of om samen te komen met vrienden. De een werkt thuis. De ander is zelfs helemaal zonder werk komen te zitten. En veel mensen maken zich zorgen om hun eigen gezondheid, of de gezondheid van hun naasten.

 

Velen van ons zijn op dit moment bezig om een zinvolle invulling te vinden voor onze dag. Om nieuwe routines te ontwikkelen. Of om te bedenken hoe we bepaalde dingen straks, na de crisis, anders gaan aanpakken. Wat ook heel belangrijk is: goed voor jezelf zorgen. Juist nu je humeur en je energieniveau waarschijnlijk meer pieken en dalen kennen dan normaal. Maar hoe doe je dat?

 

Wij helpen je hier graag bij! We zijn geen zorgprofessionals, we kunnen mensen niet helpen genezen van het virus. Maar waar restaurants hun eten weggeven aan voedselbanken, willen wij ook graag ons steentje bijdragen.  

 

Heb jij ook behoefte aan meer overzicht en energie in deze tijd? Sluit dan aan bij een Gratis The Lab of Life trainingssessie die ik als gecertificeerde trainer online geef. Even praktisch:

 

  • Het is een groepstraining met maximaal 8 deelnemers.

  • De training duurt maximaal 2 uur.

  • Je ontvangt het lesmateriaal na aanmelding.

 

De training wordt via Zoom of via Google Meet gegeven en is gratis om aan deel te nemen. Ik zet in deze moeilijke tijden mijn expertise graag in voor jou.

 

Geef op de kalender aan op welk moment je wil deelnemen.

Ik hoop je te zien in de training en wens je veel succes en sterkte in deze bizarre tijd!

Voor meer informatie en beschikbaarheid, zie:

Voor volwassenen en studenten https://calendly.com/john-kistermann/john-kistermann

Voor jongeren https://calendly.com/john-kistermann/energie-booster-training

Zie hier nog meer mogelijkheden via de website Rijksoverheid

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/28/campagne-over-mentale-gezondheid-tijdens-de-coronacrisis-van-start

Onderzoek naar impact coronacrisis: 'Mensen missen toekomstperspectief'

Angst om ziek te worden of je baan te verliezen. Onzekerheid over wanneer je een familielid in het verpleeghuis weer kunt bezoeken en druk op het gezinsleven door de combinatie van thuiswerken en thuisonderwijs. De coronacrisis raakt iedereen in de samenleving.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Kieskompas en de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar de impact van de crisis op verschillende groepen in Nederland. Ook is specifiek gekeken naar de situatie in Rotterdam. In vervolgstudies zullen ook andere steden in Nederland worden uitgelicht.

"We kennen de gezondheidsstatistieken en de economische cijfers, maar het in kaart brengen van de maatschappelijke impact is cruciaal nu er wordt gedacht over het versoepelen van de maatregelen", zegt hoofdonderzoeker en socioloog Godfried Engbersen.

Nieuwe kwetsbare groepen

Uit het onderzoek blijkt dat naast de 'traditionele' kwetsbare groepen ook andere groepen hard worden geraakt. "Die traditionele groepen zijn bijvoorbeeld lager opgeleiden, ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een gering sociaal netwerk", zegt Engbersen.

"Bij deze crisis zien we ook nieuwe kwetsbare groepen zoals flexwerkers, zzp'ers en mensen die huren in de vrije sector. Deze mensen zijn ontzettend bang voor de financieel-economische gevolgen. Ook jongeren ervaren hierdoor veel stress."

Sociaaleconomische gevolgen

Een groep mensen in Nederland ondervindt al sociaaleconomische gevolgen van de crisis. Ongeveer 5 procent van de werkzoekenden geeft aan dat ze door de coronacrisis hun baan zijn verloren. En een kwart van de zzp'ers en flexwerkers zegt minder inkomen te hebben dan voor de crisis.

Maar de angst voor de toekomstige gevolgen is nog veel groter. "In Rotterdam voelt bijna 40 procent van de mensen zich persoonlijk bedreigd en meer dan 70 procent ziet covid-19 als bedreiging voor de stad. Die effecten zijn enorm, dat heb ik nog nooit zo meegemaakt", zegt Engbersen.

Deze grafiek laat zien hoeveel procent van de ondervraagden onzekerheid ervaart over werk en inkomen:

NOS | HARM KERSTEN

Veel mensen zijn onzeker over hun toekomst. Een kwart tot een derde van de ondervraagden zegt sinds de coronacrisis angstiger te zijn, zich moeilijker te kunnen ontspannen en niets te hebben om naar uit te kijken. Vooral jongere mensen ervaren meer stress dan voorheen.

Ook is onderzocht hoe mensen omgaan met hun emoties in deze crisis. In hoeverre denken ze dat de uitbraak van covid-19 buiten hun eigen invloed ligt of ontkennen ze de uitbraak zelfs.

In deze grafiek wordt uitgesplitst hoe mensen omgaan met de coronacrisis:

NOS | HARM KERSTEN

Het grootste deel van de mensen is van de ernst van de situatie doordrongen. Daardoor is er veel steun voor de maatregelen die het kabinet instelde. Tussen de 80 en 95 procent van de ondervraagden zegt voldoende afstand te houden, regelmatig de handen te wassen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bij het vermijden van sociale contacten ligt dat percentage lager. Zo'n 60 procent zegt contact met familie en vrienden te vermijden en zo min mogelijk in de publieke ruimte te zijn.

NOS | HARM KERSTEN

De onderzoekers zien niet alleen negatieve effecten van de crisis. Een grote meerderheid van de mensen is in deze tijd meer dan normaal bereid om anderen te helpen. Aan familie wordt die hulp meestal al actief aangeboden en in mindere mate ook aan vrienden of buren.

Het gaat vooral om ondersteuning door af en toe een praatje te maken en boodschappen voor de ander te doen. Ook wordt er voor de ander gekookt of wordt geholpen bij het ophalen van medicijnen.

Vertrouwen in instituties, media en mensen

Naast het vertrouwen in de sociale omgeving is er ook een groot effect te zien op het vertrouwen in instanties. Het vertrouwen in de overheid is met 29 procent toegenomen. Het vertrouwen in het RIVM steeg met 23 procent. "Dat is ook belangrijk voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden", zegt onderzoeker Engbersen.

Mensen zijn daarentegen veel minder op sociale media gaan vertrouwen, dat is afgenomen met 21 procent.

In deze grafiek is te zien hoeveel vertrouwen mannen en vrouwen hebben in de in instanties:

NOS | HARM KERSTEN

Het rapport De bedreigde stad is gebaseerd op gegevens die tussen vrijdagmiddag 3 april 2020 en maandagavond 13 april 2020 zijn verzameld met een landelijke steekproef van 6.601 respondenten en een Rotterdamse steekproef van 1.437 respondenten.

Om de resultaten generaliseerbaar voor stemgerechtigde inwoners van Nederland en Rotterdam te maken, voerde Kieskompas een weging uit op de resultaten van het onderzoek

Het gaat om een eerste, vooral beschrijvende analyse. De uitkomsten van het onderzoek zijn onder andere bedoeld als leidraad voor gemeenten en sociale organisaties bij het maken van beleid.

hpn impact.jpg
hpn talk 7.jpeg
hpn talk 5.jpeg
hpn fuck virus.jpg
John KistermannComment