Wees lief voor jezelf dan ben je dit ook meer voor de ander tijdens en na de Coronacrisis

Waarom het zorgen voor ons eigen welbevinden anderen helpt

Ik maak wekelijks bij mijn trainingen of coachingstrajecten de opmerking dat individuen meer van zichzelf mogen houden of zorgen (en ook in in deze Coronacrisis mag je best in eerste instantie voor jezelf zorgen op je eigen wijze en dan kun je er nog meer voor de ander zijn.

Wat draagt dit bij in een wereld met het Coronavirus?


Wees lief voor jezelf dan ben je dit ook meer voor de ander

John Kistermann Human Power Now



Ons emotionele welzijn kan de mensen om ons heen ten goede komen.

Greater Good Science Center  JILL SUTTIE | 23 MAART 2020


Vrijdag was toevallig de Internationale Dag van het Geluk, maar mensen over de hele wereld voelen zich op dit moment allesbehalve gelukkig. Velen van ons zijn gestrest en bezorgd en vragen zich af wat deze wereldwijde pandemie voor onze vrienden, families en gemeenschappen betekent.

Het nastreven van geluk is waarschijnlijk het verste van de hoofden van mensen. Maar zoals de boeddhistische monnik en psycholoog Jack Kornfield ooit in een interview zei, kan het cultiveren van een vreugdevolle geest niet alleen ons, maar ook de mensen om ons heen helpen, vooral als het moeilijk is. "Ons geschenk aan de wereld komt evenzeer door ons wezen en onze aanwezigheid, onze glimlach en aanraking, ons gevoel van mogelijkheid en het mysterie van het menselijk leven, zoals het doet in de bijzonderheden van wat we doen", zegt hij.

Het is een mooi gevoel en het lijkt ook door de wetenschap te worden ondersteund. Studie na studie laat zien dat welzijn - ofwel in een positieve stemming zijn of erkennen dat je een goed leven hebt - mensen in onze sociale sfeer ten goede komt, of we het nu hebben over onze families, werkplekken, scholen of de samenleving in het algemeen. Als we gelukkig zijn, zijn we betere relatiepartners, vriendelijker en behulpzamer in onze gemeenschappen en productiever in onze werkplekken - die allemaal nuttig kunnen zijn in deze tijd van crisis.

Met andere woorden, onze emotionele toestand treft ook anderen. Hier zijn enkele manieren waarop het nastreven van ons welzijn een positief verschil kan maken in het leven van anderen.

Ons welzijn is besmettelijk in sociale kringen

Onderzoekers Nicholas Christakis en James Fowler hebben ontdekt dat geluk op sociale netwerken besmettelijk kan zijn tot drie graden van scheiding van de oorspronkelijke bron (jij!). Dat betekent dat als je gelukkig bent, de mensen met wie je verbonden bent, meestal gelukkiger zijn, net als de vrienden van die vrienden en de vrienden van de vrienden van je vrienden, zoals bijvoorbeeld de hardloopmaatje van de baas van je zus.

Geluksinfectie kan ook op scholen voorkomen. Een studie toonde aan dat het individuele welzijn en geluk van een student aan het einde van het schooljaar gedeeltelijk afhing van hoe gelukkig en tevreden het leven was met hun klasgenoten eerder in het jaar. En het kan ook thuis gebeuren in gezinnen en op het werk.

Waarom zou dat zijn? Het blijkt dat onze hersenen behoorlijk zijn afgestemd op de emoties van de mensen om ons heen. Via een complex neuraal systeem dat soms wordt aangeduid als 'spiegelneuronen', ervaren we de gevoelens van anderen in onszelf. Het is waarom als we glimlachen, het anderen kan laten glimlachen, en als we lachen, kietelt het de grappige botten van andere mensen. Zolang we in contact staan ​​met mensen - fysiek of zelfs online - verspreiden onze goede gevoelens zich naar hen toe.

Ons welzijn helpt ons een band met anderen op te bouwen

Zelfs als we geïsoleerd zijn, zijn goede relaties net zo belangrijk als altijd: ze bieden de liefde, zorg en verbinding die we nodig hebben voor deze moeilijke tijden. En zorgen voor ons welzijn kan ons helpen die relaties op talloze manieren te onderhouden (en woede en spanning op afstand te houden).

In één experiment ontdekten onderzoekers dat het opwekken van geluk bij individuele romantische partners door hen gelukkige beelden te laten zien, hen een beter gevoel gaf over hun relatie. In een ander experiment hadden mensen die meer positieve gevoelens uitten, vaak meer bevredigende, minder controversiële echtelijke discussies over conflicten, waardoor paren langer bij elkaar konden blijven.

In een grote review van dit soort studies, suggereerden de auteurs Shannon Moore, Ed Diener en Kenneth Tan verschillende mogelijke manieren waarop goede gevoelens kunnen bijdragen aan het opbouwen van relaties, zowel op korte als op lange termijn. Onder hen zijn:  

  • Gelukkige mensen zullen eerder met anderen omgaan en socialer zijn.


  • Bij het ontmoeten van nieuwe mensen hebben gelukkiger mensen de neiging meer substantiële interacties te hebben en een groter gevoel van gemeenschappelijkheid te voelen dan minder gelukkige mensen.

  • Gelukkige mensen hebben minder kans op conflicten met anderen en kunnen beter onderhandelen over verschillen.

  • Gelukkige mensen zijn misschien vriendelijker en behulpzaam voor anderen.


  • Andere mensen vinden het de moeite waard om bij gelukkige mensen te zijn.

Dit suggereert dat er een soort wederzijdse relatie bestaat tussen welzijn en sociale banden, die beide versterkt. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor elke persoon waarmee je verbonden bent.

 

Ons welzijn kan de gezondheid van de mensen om ons heen verbeteren

Het klopt dat geluk positieve effecten lijkt te hebben op je gezondheid en levensduur. Studies hebben aangetoond dat gelukkiger mensen over het algemeen een sterkere immuniteit hebben, hun gewicht beter behouden en beter slapen - wat allemaal weer kan leiden tot een betere gezondheid.

Maar kan ons welzijn ook de gezondheid van de mensen om ons heen beïnvloeden? Ten minste wat onderzoek suggereert dat dit het geval is.

Studies hebben aangetoond dat als we gelukkiger zijn, onze echtgenoten een betere gezondheid en een langere levensduur hebben, hoewel de exacte redenen daarvoor niet duidelijk zijn. Het zou kunnen dat gelukkiger echtgenoten meer energie hebben om zieke partners te helpen en te ondersteunen, zoals onderzoeker Olga Stavrova speculeert. Maar het kan ook zijn dat een opgewekte echtgenoot hun partner een gelukkiger of minder gestrest gevoel geeft, en dat maakt ze indirect indirect gezonder. 

Ons welzijn helpt ons sociale problemen aan te pakken en de wereld te helpen

We moeten nu allemaal meedoen en het juiste doen om de samenleving als geheel te beschermen. Gelukkig kan het zorgen voor ons eigen welzijn ons de emotionele middelen geven om de mensen om ons heen te helpen omgaan met het coronavirus.

Een studie wees uit dat gelukkiger mensen zich meer zorgen maken over de problemen van de wereld en actie ondernemen om het lijden te verlichten - misschien omdat ze meer persoonlijke keuzevrijheid en energie hebben om dat te doen. Een andere studie in Duitsland wees uit dat gelukkiger mensen meer betrokken burgers waren - wat betekent dat ze meer stemden, vrijwilligerswerk deden en deelnamen aan gemeenschapsactiviteiten dan minder gelukkige mensen - mogelijk omdat ze optimistisch waren en anderen meer vertrouwden. Weer een andere studie in Latijns-Amerika wees uit dat gelukkiger mensen de neiging hadden om meer te stemmen en dat geluk waarschijnlijk de oorzaak was - en niet het gevolg - van stemmen.

Als je zegt dat je persoonlijk welbevinden/welzijn anderen helpt, is dat natuurlijk niet de bedoeling dat je onder druk wordt gezet om altijd gelukkig te zijn, wat zelfs in normale tijden vrijwel onmogelijk is. Het is goed om te onthouden dat alle emoties onder bepaalde omstandigheden nuttig kunnen zijn, ook negatieve, zoals wanneer angst ons ervan weerhoudt onnodige risico's te nemen of verdriet anderen een signaal geeft dat we troost nodig hebben. Het betekent ook niet dat we gewoon een blij gezicht moeten trekken als we ons niet gelukkig voelen. Het accepteren van onze negatieve emoties is eigenlijk nuttig voor ons welzijn, terwijl het onderdrukken ervan in het algemeen niet zo is.

Maar deze bevindingen suggereren dat het zorgen voor ons welzijn niet helemaal een egoïstische bezigheid hoeft te zijn, zelfs nu niet. We kunnen dit allemaal als individuen proberen - door de sleutels te oefenen tot meer duurzaam welzijn, zoals dankbaarheid, opmerkzaamheid, ontzag en mededogen - en door samenlevingen op te bouwen die welzijn bevorderen. En je kunt er vrijwel zeker van zijn dat we, door ons welzijn te koesteren, de mensen om ons heen zullen helpen om beter met het coronavirus om te gaan en bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen.


Wees lief voor jezelf dan ben je dit ook meer voor de ander

John Kistermann Human Power Now

hpn isolation.jpeg

 

HPNinspirate.jpg
John KistermannComment