Hoe spel kids, ouders, opvoeders en leraren kan helpen totdat alle coronamaatregelen zijn opgeheven

Zowel tijdens de eerste als tweede golf speel ik meer dan “normaal”

Vandaag genoot ik tussen werk en afspraken extra van spel & fun outside

Afgelopen week bij de teamactiviteiten die nog wel doorgaan doe ik gezamenlijke oefeningen, spelactivitetien of synchroon toasten en drinken om het teamgevoel te versterken. Veel groepsactiviteiten versterken namelijk ons gevoel ‘erbij te horen’. En: dit effect is nog sterker als we die activiteiten synchroon uitvoeren, blijkt uit onderzoek. Lees hier meer waarom spel voor kids, ouders, opvoeders en leraren een meerwaarde is tijdens deze coronamaatregelen en met welke aanpassingen er mee mogelijk is dan gedacht

Hoe vind je een plek waar kinderen kunnen spelen in de pandemie
Kunnen ouders, opvoeders en leraren de mogelijkheden voor kinderen om te spelen ondersteunen, wanneer zo veel van hun activiteiten worden beperkt door COVID-19?
GOOD SCIENCE CENTER ELIZABETH CUSHING | 7 DECEMBER 2020


We maken ons terecht zorgen over de kinderen van Amerika. (en wellicht ook waar ter wereld)


Hun routines en gemeenschappen werden dramatisch verstoord door het COVID-19-virus. In veel gevallen hebben ze gedurende een langere periode te maken gehad met chaos veroorzaakt door de pandemie, het verlies van vriendschappen en familiebanden en financiële onzekerheid in het gezin, om maar een paar bronnen van stress en angst te noemen.

Miljoenen dagelijkse ervaringen van kinderen worden verminderd door het verlies van persoonlijke school. De onderbreking van het onderwijs heeft niet alleen gevolgen voor het academisch leren; het vermindert ook de socialisatie en het gevoel bij een gemeenschap te horen. Deskundigen uit alle gezondheidsdisciplines waarschuwen dat de effecten van sociaal isolement ongekend zullen zijn en dat de pandemie langdurige emotionele trauma's en zelfs posttraumatische stressstoornissen kan veroorzaken.

In een nieuw artikel van Maria Elizabeth Loades en haar collega's werden 83 onderzoeken naar sociaal isolement en eenzaamheid bij kinderen en adolescenten besproken - en ontdekte dat periodes van isolatie het risico op depressie tot negen jaar later verhoogden. Ze ontdekten ook dat het de duur, niet de intensiteit, van eenzaamheid is die angst en depressie leek te veroorzaken.

Dankzij het werk van kinderartsen, deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid en opvoeders die in de praktijk hebben aangetoond wat uit onderzoek is gebleken, weten we eigenlijk heel veel over hoe we kinderen met trauma kunnen ondersteunen. Met 25 jaar ondersteuning van kinderen en leraren op basisscholen, bevelen we bij Playworks met enthousiasme één eenvoudige strategie aan voor het helen, opnieuw verbinden en ontwerpen van ervaringen op school waardoor alle kinderen weer kunnen gedijen: spelen.

Als ontwikkelingsgedrag heeft spelen een opmerkelijk trackrecord. Het is een intrinsiek gemotiveerd gedrag dat onze jongste (en meest kwetsbare) gemeenschapsleden inspireert om risico's te nemen, nieuwe dingen te proberen en nieuwe relaties aan te gaan, zelfs met vreemden, en toch heeft het millennia van evolutionaire druk overleefd. Er is daar iets meer dan alleen plezier en spelletjes of fysieke activiteit.

"Spelen stelt kinderen in staat om hun creativiteit te gebruiken en tegelijkertijd hun verbeeldingskracht, behendigheid en fysieke, cognitieve en emotionele kracht te ontwikkelen", zegt de American Academy of Pediatrics. "Spelen stelt kinderen in staat een wereld te creëren en te verkennen die ze kunnen beheersen, door hun angsten te overwinnen terwijl ze volwassen rollen oefenen."

Onze ervaring is dat de voordelen van spelen voor kinderen de fysieke, cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling omvatten. Hoe kunnen ouders en opvoeders de mogelijkheden voor kinderen om te spelen ondersteunen, wanneer zo veel van hun activiteiten worden beperkt door COVID-19? We moeten beginnen met het begrijpen van spel - wat het is en waarom het ertoe doet. Als we dat doen, kunnen we opzettelijk nieuwe manieren bedenken om te spelen die we misschien niet eens hadden kunnen bedenken voor de pandemie.


Waarom kinderen moeten spelen


Bekijk een speeltuin, klaslokaal of je eigen kinderen thuis terwijl ze vrij met elkaar spelen, en je zult zien hoe de bouwstenen van sociale interactie zich voor je neus ontwikkelen. Kinderen leren door samen te spelen hoe ze kunnen delen, samenwerken, onderhandelen en conflicten kunnen oplossen.

Wanneer het spel uitvalt, inspireert de drang van kinderen om te blijven spelen hen om een ​​nieuwe manier te vinden om over de onenigheid heen te komen en opnieuw te beginnen. Ze experimenteren met conflictoplossing, communicatie en compromissen. De cyclus herhaalt zich en hun ontwikkeling gaat door.


Kinderen bouwen ook relaties op door te spelen, ook met andere kinderen die op elkaar lijken en anders zijn. Deze relaties ontstaan ​​door zowel de vreugde als het conflict die inherent zijn aan spelen.

Zoals we tijdens de reces in heel Amerika hebben gezien, is het mogelijk om kansen te creëren voor authentieke inclusie door te spelen, door de uitnodiging om deel te nemen aan een game zoals verwacht en genormaliseerd te zeggen als 'alsjeblieft' en 'bedankt'.

Het zijn niet alleen kinderen die door te spelen sociale contacten ontwikkelen. De kinderen weten dat ze van nature beheersing hebben in het spel. Het is de enige activiteit waarbij de volwassenen niet noodzakelijk meer weten dan zij. Als leerkrachten en ouders zich bij hen voegen, begrijpen spelende kinderen dat ze ertoe doen en dat spelen een waardevolle bezigheid is voor volwassenen - en de volwassenen ontwikkelen verbindingen met de kinderen en met elkaar.

Onderzoekers hebben onlangs diepere vragen gesteld over de voordelen van spelen in de context van sociaal-emotionele ontwikkeling en kritische levensvaardigheden. In een studie uit 2019 waarin de correlatie tussen de kwaliteit van het spel tijdens de pauze en het gedrag van studenten werd onderzocht, vonden onderzoekers William Massey en John Geldoff vier statistisch significante bevindingen:

Uitvoerend functioneren: de cognitieve vaardigheden die een kind helpen de aandacht te vestigen, details te onthouden, problemen op te lossen en plannen te maken.


Veerkracht: het vermogen om tegenslagen te overwinnen, snel te herstellen van fouten, om te gaan met veranderingen en problemen op te lossen.


Emotionele zelfbeheersing: het vermogen om onmiddellijke verleidingen te weerstaan ​​en niet impulsief te reageren op veranderingen in de omgeving.


Positief gedrag in de klas: deze gedragingen omvatten aanpassingsvermogen (bijv. In staat om over te stappen), functionele communicatie, leiderschap, sociale vaardigheden en studievaardigheden.

De waarde van spelen om te leren


Met al deze wetenschap erachter, waarom wordt spelen vaak weggelaten uit de lijst van hefbomen om het leren te versnellen? Misschien ligt het antwoord in ons begrip van wat spelen eigenlijk is.

Bernard Suits omschreef een spel als "de vrijwillige poging om een ​​onnodige uitdaging te overwinnen".

Als het niet nodig is, hoe kan het dan waardevol zijn? Hoewel het klinkt als een raadsel, is het antwoord eenvoudig. Speel met kinderen en observeer uw eigen ervaring om het antwoord te voelen. De impact zit hem niet in wat er wordt bereikt - bijvoorbeeld het winnen van een spel - maar eerder in de cognitieve, sociale en emotionele effecten van spelen. Het is het hoe niet het wat.

Misschien beschrijft Alison Gopnik, professor in psychologie en filosofie aan UC Berkeley, het het beste:



De ironie is dat het spelen van zowel kinderen als volwassenen op de lange termijn tot praktische voordelen leidt. Maar het doet dit juist omdat de mensen die spelen, of ze nu kinderen of volwassenen zijn, niet op die praktische voordelen mikken. De fundamentele paradox van spelen is dat je, om op de lange termijn een verscheidenheid aan nieuwe doelen te kunnen bereiken, je op korte termijn actief moet afkeren van het zoeken naar doelen.



Die 'feel good'-basis voor het aanmoedigen van spelen is meer dan ooit van belang als we uitkijken naar de komende maanden en het volgende schooljaar. We weten dat ouders en leerkrachten zich zorgen maken over het leerverlies dat leerlingen hebben ervaren en de enorme taak om iedereen weer op het goede spoor te krijgen.

Hoewel spelen misschien niet klinkt als het tegengif tegen leerverlies, willen we bij Playworks graag suggereren dat wanneer we teruggaan naar schoolgebouwen, we positieve omstandigheden voor kinderen moeten creëren voordat we enige hoop hebben om aan de academische behoeften te voldoen. Temidden van deze grote omwenteling in het openbaar onderwijs is er een kans om ofwel door te gaan zoals ze waren - of om een ​​billijke en vreugdevolle investering in tijd en ruimte voor spelen voor alle kinderen te verzekeren.


Hoe te spelen in een pandemie


Op dit moment is persoonlijk sociaal spelen met anderen niet algemeen mogelijk. Ouders zijn uitgeput door te proberen hun kinderen op een online school te beheren. En we horen van docenten in het hele land dat ze helaas kansen missen om met hun leerlingen te spelen en de relaties die voortkomen uit die gedeelde ervaring. Docenten kunnen online niet op dezelfde manier een band met kinderen opbouwen.

We kunnen, en dat zijn we ook, online spelen vertalen, games aanpassen, zelfs met jonge kinderen, zodat ze kunnen bewegen en lachen en kunnen communiceren via video. En wanneer scholen heropenen, hebben we de kans om opzettelijk spelen in de schooldag in te bouwen en met nieuw inzicht in hoe de omstandigheden om te leren enorm worden verbeterd wanneer kinderen samen kunnen spelen.

Hier zijn enkele suggesties om te overwegen om nu meer spel te stimuleren:

Terwijl we wachten op het vaccin, wordt er virtueel gespeeld in het hele land.
Het is mogelijk om games zoals een Scavenger Hunt of Simon Says of Freeze Dance aan videoplatforms aan te passen. Bekijk playworks.org voor onze Safe Return to Play-gids met tientallen favoriete games van ons team.


Bouw een nieuw gevoel van routine en consistentie op door de schooldag te openen en af ​​te sluiten met spel. Het kan een ritueel zijn en een signaal dat onze gemeenschap samenkomt, een ervaring die we niet langer als vanzelfsprekend beschouwen.


Doe mee in het spel met de kinderen. Het is zowel inspirerend als belangrijk om samen met kinderen een speler te zijn, te modelleren hoe je er gracieus uit kunt komen en de positieve taal te normeren die ervoor zorgt dat de ruimte voor alle kinderen veilig aanvoelt.


Maak gebruik van de kracht van spel om meningsverschillen op te lossen
. Rock / Paper / Scissors is een eenvoudig, willekeurig spel dat elk geschil kan oplossen, de terugkeer naar het spel versnelt en een gracieuze weg vooruit biedt.
Zodra vaccins de komende zes maanden algemeen beschikbaar zijn, gaan we een overgangsperiode in.

Hier zijn enkele suggesties om te overwegen met spel op weg naar een nieuw normaal:

Stel je voor hoe spelen een mooie manier kan zijn om kinderen en volwassenen te helpen weer persoonlijk contact te maken. Integreer games in welkomstactiviteiten en de vroege dagen van het vormen van klassengemeenschappen om een ​​goede verstandhouding op te bouwen.


Gebruik spelen om kinderen te helpen hun verschillen en overeenkomsten te zien en te vieren.
Games als "Superstar" en "I Love My Neighbor" zijn leuke, goedkope manieren om individuele relaties op te bouwen.


Creëer kansen voor kinderen om hun eigen spel te bezitten en te leiden
. Ze kunnen bijvoorbeeld 'de speeltuin in kaart brengen' om te bepalen hoe ze de ruimte het beste kunnen herontwerpen om het meeste uit de games te halen waar ze echt van houden, games nomineren als de 'game van de week' voor de hele schoolgemeenschap of hun eigen game maken. aanpassingen aan bestaande games.


Voor meer praktisch advies roept Jill Vialet, oprichter van Playworks, op om opzettelijk spel te ontwerpen voor de terugkeer naar school in een downloadbaar School Re-Opening Workbook. Haar aanbeveling is om te focussen op hoe spelen de overgang kan ondersteunen door ruimte te gebruiken en nieuwe rituelen te creëren om kinderen en volwassenen met elkaar te verbinden.

"Het geschenk van spelen is de manier waarop het ons leert omgaan met het onverwachte",
schrijft Gopnik in een artikel uit 2016 genaamd "In Defense of Play". In zo'n onverwachte situatie als waarin we ons nu bevinden, en waar we de komende maanden nog steeds mee te maken hebben, is het geschenk van spelen precies wat we allemaal nodig hebben.


"Het geschenk van spelen is de manier waarop het ons leert omgaan met het onverwachte",

john dec 2020.jpg
play outside hpn.jpg
hpn play.jpg
play dog hpn.jpg
John KistermannComment