Dag van het gedrag vandaag als online leer -en ontmoetmoment 2020

Vandaag genoot ik van de online versie van de “Dag van het Gedrag” en speciaal van keynote “Hoe kom je tot radicale gedragsverandering” van mijn oud-collega van de HU en momenteel Hogeschool van Amsterdam (en ook gastdocent BCG postmaster gedragsveranderaar: Reint Jan Renes)

Het enthousiasme, je schema’s 3 4 of met C’s, persoonlijke inzichten en je kritische reflectie op het gehele proces binnen de tijdelijke gedragsunit van RIVM was subliem.

Thanks sir

Keynote: Reint Jan Renes

Functie Lector Psychologie voor een Duurzame Stad

Organisatie Hogeschool van Amsterdam

Samen met Reint Jan Renes onderzoeken we de vraag: hoe kom je tot radicale gedragsverandering?
En wat is ervoor nodig om nieuw gedrag vol te houden? In de afgelopen maanden zijn we getuige geweest van een radicale gedragsverandering die zich bijna van de ene op de andere dag heeft voltrokken. We werken anders, we reizen minder en communiceren veelal digitaal met elkaar. Ook op andere maatschappelijke thema’s is radicale gedragsverandering nodig, bijvoorbeeld voor klimaatverandering. Wat kunnen we leren uit deze crisis en toepassen binnen andere thema’s? Wat vraagt dat van de maatschappij, overheid en burgers? En van gedragsdeskundigen?

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij de Hogeschool van Amsterdam. In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en tot vorig jaar was hij Universitair Hoofddocent Gezondheidscommunicatie aan de Wageningen Universiteit en lector bij de Hogeschool Utrecht.

Het afgelopen half jaar was hij gedetacheerd als kernteamlid werkzaam bij de Corona Gedragsunit van het RIVM.

De deelsessie van Bekkie naar Bakkie (van Kirsten Ruitenburg e.a.) was zeer succesvol qua efffectiviteit gedragsinterventies zowel bij jongeren op school als op straat wat betreft kauwgum dumpen vanuit je bekkie in afvalbakkie.

De deelsessie omtrent de sociale invloed in keuzes bij jongeren was deels geruststellend daar vooral de invloed van (live-)vrienden het meest voorop stond en Famke Louise meer een AI-influencerfiend blijkt.

Daarnaast was het ook online een tof moment om mensen digitaal te ontmoeten onder een relaxte sfeer met top DJ

Bedankt Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) voor deze digitale leer-ontmoetmomenten

De Dag van het gedrag wordt jaarlijks georganiseerd door het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). Dit is een samenwerkingsverband van alle ministeries op het gebied van gedragswetenschappen en is bedoeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Tijdens de Dag van het gedrag brengen we kennis, wetenschap en praktijkervaringen bij elkaar. We leren van opgedane ervaringen en bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan en nieuwe samenwerkingspartners te vinden.

De Dag van het gedrag is bedoeld voor beleidsmakers, uitvoerders, toezichthouders, wetgevingsjuristen en communicatiedeskundigen op alle overheidsniveaus, voor geïnteresseerden uit de wetenschap én professionals werkzaam bij kennisinstellingen en adviesbureaus.

Deelsessie ronde 1 - 11.15 - 11.50 uur

Het kauwgomexperiment: van Bekkie naar Bakkie

Spreker(s):

Maja Valstar

Noor Berkman

Kirsten Ruitenburg

Thema:

  • Beleid/

  • Communicatie/

  • Duurzaamheid/

Deelsessie ronde 2 - 12.15-12.55 uur

De rol van sociale invloed in de keuzes van jongeren

Spreker(s):

Wouter van den Bos

Thema:

  • (nieuwe) Vakkennis/

  • Onderzoek/

gedrag28.png
gedrag 1.jpg
gedrag 2.jpg
dag2.png
gedrag 2020.jpg

Dag van het gedrag vandaag als online leer -en ontmoetmoment 2020


Muzikale ontvangst

Welkom door dagvoorzitter: Gert-Jan de Maagd

Keynote Reint Jan Renes:
Radicale gedragsverandering?

Paneldiscussie:
Gedragskennis in het heetst van de strijd
Reint Jan Renes, Lidewijde Ongering, Talitha Muusse & Will Tiemeijer

Pauze

Deelsessie ronde I:
interactieve workshops, presentaties en lezingen

Pauze

Deelsessieronde II:
interactieve workshops, presentaties en lezingen

Live Wrap up

Meet the speaker

John KistermannComment