Vluchtige, alledaagse sociale interacties (ook tijdens coronatijden) zijn belangrijk voor ons welzijn, blijkt uit onderzoek.

Ik geniet iedere dag extra van mijn contacten met onbekende mensen die ik begroet (zoals de vriendelijke pakketbezorger Post NL) of mensen waarmee ik een praatje maak en ik terloops tegenkom (zoals gisteren in Valkenburg tijdens het bewonderen van het prachtige kunstwerk van Hélène Ninnin in een van de vele etalages (zie foto onderaan deze pagina)

Het voelt extra goed in deze coronatijd om mensen op afstand te ontmoeten.

Wat maakt dat ik me prettig voel na veel dagelijks contact met “vreemden’”

Hoe te blijven verbinden met vreemden tijdens de pandemie

Hoe u contact kunt houden met vreemden tijdens de pandemie
Vluchtige, alledaagse sociale interacties zijn belangrijk voor ons welzijn, suggereert onderzoek.


GOOD SCIENCE CENTRE JILL SUTTIE | 6 OKTOBER 2020


Ik hou van mijn man en mijn zoon. Maar ik had nooit verwacht dat ze zeven maanden op rij praktisch mijn enige metgezellen zouden zijn. Sinds COVID toesloeg, hebben we samen thuis opgesloten gezeten, nauwelijks het huis uit, behalve voor boodschappen en lichaamsbeweging. Ik heb niet iemand anders geknuffeld dan zij; Ik heb eigenlijk amper andere mensen gezien, behalve een paar goede vrienden.


Hoewel ik het op prijs stel dat ik niet alleen woon, zoals anderen tijdens deze pandemie, word ik nog steeds het claustrofobische gevoel beu om elke dag alleen met dezelfde twee mensen om te gaan. Ik mis bewegingsvrijheid en de mensen die ik tegen het lijf zou lopen - de vrouw die mijn kantoorpand beheert, de tegenpersoon bij mijn favoriete lunchplek en zelfs alleen maar lachende vreemden die ik ooit op straat tegenkwam. Het voelt als een gemis - en onderzoek suggereert dat het voor velen van ons echt zo is.

Die kleine, voorbijgaande sociale interacties die we hebben met kennissen of vreemden - wat sociale wetenschappers 'zwakke sociale banden' noemen - maken een verschil in ons welzijn. We krijgen een klein beetje geluk als we contact maken met die mensen, en het helpt ons om deel uit te maken van onze gemeenschap. Bovendien kunnen sommige zwakke banden na verloop van tijd sterker worden - en wanneer de pool van vreemden die vrienden kunnen worden kleiner wordt, kunnen we een gevoel van stagnatie ervaren.

"We hebben de behoefte om ergens bij te horen, en ik denk dat we daar meer van krijgen dan we beseffen van alle andere mensen in ons leven - de mensen die we zien als we op de wereld zijn", zegt onderzoeker Gillian Sandstrom.

Hoewel het virus het misschien moeilijker heeft gemaakt om contact te maken met mensen buiten onze pods, zijn er nog steeds manieren om op deze verbindingen voort te bouwen en ervan te genieten. Maar eerst moeten we het belang ervan erkennen, zodat we bereid zijn de extra maatregelen te nemen om die perifere banden op een veilige manier te onderhouden.


De rol van zwakke banden in ons leven


Onderzoekers zijn van mening dat zwakke banden veel belangrijke functies vervullen. Ze stabiliseren onze sociale netwerken, waardoor we veerkrachtiger kunnen zijn wanneer onze gemeenschappen gestrest zijn. Ze kunnen onze kansen vergroten om werk te vinden, potentiële partners te ontmoeten, moeilijk te vinden items te vinden en meer. Ze helpen ons ook te leren van mensen met verschillende standpunten, tenminste als we de mensen met wie we in contact komen kunnen diversifiëren.

Onderzoeker Karen Fingerman merkt op dat zwakke banden stimulatie en nieuwigheid bieden, iets dat je niet zo vaak zult krijgen van mensen die je goed kent. Ze kunnen ook een bron van troost zijn, bijvoorbeeld wanneer u naar de apotheek gaat en de apotheker kent of regelmatig met de bediende op uw plaatselijke markt praat.

Voor ouderen wordt het verbinden met zwakke banden geassocieerd met meer mobiliteit, zegt Fingerman, wat een van de redenen kan zijn dat het hebben van een uitgebreid sociaal netwerk ook gekoppeld is aan een betere gezondheid.

Uit een onderzoek bleek dat het aantal sociale rollen dat mensen hadden naast hun intieme relaties, zoals werknemer of vrijwilliger zijn, bijdroeg aan een betere longgezondheid. In een ander onderzoek hadden mensen een langere levensduur als ze een groter aantal zwakke sociale banden hadden, ongeacht of ze al dan niet nauwe, intieme banden hadden.

In het dagelijks leven zijn mensen gelukkiger en voelen ze meer voldoening en het gevoel erbij te horen wanneer ze omgaan met mensen die ze niet goed kennen. In één experiment liet Sandstrom mensen zes dagen lang ongeveer twee clickers dragen gedurende een periode van twee weken om bij te houden wanneer ze interactie hadden met een zwakke of een nauwe gelijkspel. Toen vroeg ze hen naar hun humeur, geluk, tevredenheid met het leven en gevoel van sociale steun en verbondenheid voor en na.

Ze ontdekte dat degenen die meer zwakke interacties hadden gehad, onafhankelijk van de interactie met mensen die ze goed kenden, over het algemeen gelukkiger en tevredener waren met hun leven. Ze toonde ook aan dat de gemoedstoestand van mensen verbeterde na interactie met een vreemde, wat suggereert dat extraverte mensen niet de enige zijn die hiervan profiteren.

"Als je op een bepaalde dag meer zwakke interacties hebt dan normaal (vergeleken met je persoonlijke gemiddelde), ben je op die dag meestal gelukkiger en heb je ook een groter gevoel van verbondenheid en verbondenheid", zegt Sandstrom.

Helaas onderschatten mensen vaak zwakke banden, zegt ze. In een ander onderzoek werd aan mensen die op het punt stonden om in een forenzentrein of -bus te stappen (notoir asociale instellingen, waar de meeste mensen oogcontact vermijden) gevraagd of ze het leuk zouden vinden om met een vreemde om te gaan tijdens hun woon-werkverkeer. Vervolgens werden ze willekeurig toegewezen om ofwel een gesprek te beginnen, stil te zitten, of “wat ze normaal ook doen” te doen tijdens het woon-werkverkeer. Degenen die met een vreemde omgingen, waren gelukkiger, genoten meer van hun woon-werkverkeer, hadden meer energie en hadden geen daling van hun productiviteit - of ze nu verwachtten ervan te genieten of niet.

Sandstrom denkt dat mensen geneigd zijn te vergeten hoe goed ze zich voelen als ze met vreemden praten. Ze maken zich zorgen dat gesprekken ongemakkelijk of gênant kunnen zijn ... vooral als er lange stiltes zijn. Of, zegt ze, sommige mensen zijn bezorgd dat praten met een vreemde zal leiden tot meer intimiteit dan ze eigenlijk willen.

Maar in normale tijden zouden deze zorgen mensen er niet van moeten weerhouden contact op te nemen, zegt ze.

"Er zijn zoveel onderzoeken geweest waarin ik mensen heb laten praten met een vreemde en ze gaan altijd beter dan mensen denken dat ze zullen doen", zegt ze. "Alle dingen waar ze zich zorgen over maakten, zijn niet echt gebeurd."


Hoe losse banden te onderhouden tijdens een pandemie


Nu COVID toesloeg, kunnen we natuurlijk niet van mensen verwachten dat ze op dezelfde manier met vreemden omgaan. In feite heeft Greater Good een video gemaakt om koetjes en kalfjes met vreemden aan te moedigen als een gelukspraktijk (hieronder), maar besloot het uit te brengen als een op zichzelf staande video totdat het veiliger is om met het openbaar vervoer te reizen en met willekeurige vreemden te praten.


Maar zelfs als de mogelijkheden voor interacties in het echte leven beperkter zijn geworden, zijn er aanwijzingen dat zwakke banden online kunnen worden vergemakkelijkt. Onlangs heeft Sandstrom online bijeenkomsten met vreemden bestudeerd en ontdekt dat deelnemers vrijwel op dezelfde manier reageren als vóór COVID. Nadat ze online met een vreemde hebben gesproken, voelen mensen zich minder eenzaam, vertrouwen ze meer in anderen en voelen ze zich beter over de wereld.

"Het was heel mooi om tijdens COVID aan te werken en positieve gesprekken tussen mensen mogelijk te maken", zegt ze.

Mensen die tijdens COVID online verbinding willen maken, kunnen zich aanmelden voor Quarantine Chat, een app die je in contact brengt met een vreemde waar ook ter wereld. Het is gratis en u kunt niet "naar links of rechts vegen"; het gaat dus echt om het praten met willekeurige mensen, alleen voor het pure plezier dat dat met zich meebrengt.

Fingerman beveelt een programma aan genaamd Big en Mini, dat geschikt is voor jongere en oudere mensen die gezelschap willen hebben met iemand van een andere generatie. Een van de doelen van de organisatie is om eenzaamheid te voorkomen en een gemeenschap op te bouwen over de generaties heen - iets waarvan onderzoek suggereert dat het goed is voor ons welzijn.

Maar als dergelijke programma's u niet interesseren, zijn er andere manieren om zwakke banden te versterken. Sandstrom merkt op dat WhatsApp-groepen in de buurt aan populariteit winnen, waardoor mensen kunnen inchecken bij buren en informatie of bedrijf kunnen delen. Er zijn meerdere gamesites waarop mensen kunnen spelen met mensen die ze niet kennen. En er zijn altijd online workshops of lessen die voor enige socialisatie tussen vreemden kunnen zorgen. Veel echte gemeenschappen, zoals ouderschapsgroepen of koren, zijn na COVID overgegaan op online bijeenkomsten.

Hoewel dergelijke interacties kunnen helpen eenzaamheid te voorkomen, sociaal vertrouwen op te bouwen en een kleine dosis geluk te brengen, wil dat nog niet zeggen dat we alleen online verbinding kunnen maken met onze zwakke banden, zegt Sandstrom. Nu velen van ons wat meer bewegingsvrijheid hebben, kunnen we contact maken met mensen die we niet goed kennen terwijl we maskers dragen en een veilige afstand bewaren (volgens de meeste aanbevelingen minstens twee meter uit elkaar) - misschien praten we in de rij over een praatje bij de supermarkt of knikken als we mensen op straat passeren. U hoeft alleen maar op te kijken vanaf onze apparaten - en dan moeite doen. Gelukkig, voegt ze eraan toe, is het gemakkelijker dan ooit om een ​​gesprek met vreemden aan te gaan.

"We maken allemaal iets samen door, iets dat we gemeen hebben", zegt ze. "Met zoveel onzekerheid over de pandemie, willen we allemaal weten hoe het met mensen gaat, hoe ze ermee omgaan en of ze goede ideeën hebben over het omgaan met de uitdagingen."

Sandstrom beveelt ook aan om meer dankbaarheid te oefenen als een manier om sociaal kapitaal op te bouwen. Ze vertelt een verhaal over haar moeder die met masker op uit haar huis rent om haar vuilnisman te bedanken voor het ophalen van het vuilnis voordat hij voorbij reed. Waardering tonen voor mensen in onze gemeenschap en ze niet als vanzelfsprekend beschouwen, bouwt goodwill en een gevoel van welwillendheid op, zegt Sandstrom, en daar kunnen we allemaal meer van gebruiken.

"Misschien is dit een gelegenheid om na te denken over hoe die mensen er meer toe doen en meer betekenis aan ons leven geven dan we ons realiseerden", zegt ze.

Foto John Kistermann tijdens break tussen diverse werkafspraken in Valkenburg bij kunstexpositie in de stad https://www.boknkunst.nl

Breng nu uw bod uit op uw favoriete kunstwerk van

Hélène Ninnin en steun het goede doel!

 

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken sieren diverse kunstwerken rondom het thema 'Bok' de etalages in het centrum, te volgen via een speciale kunstroute.

Bewonder en beoordeel de getoonde werken. De winnende werken zullen 3 maanden tentoongesteld worden in Museum Valkenburg.

Wil jij de trotse bezitter worden van één van deze kunstwerken? Biedt dan de gehele maand oktober mee tijdens deze online veiling.

De gehele opbrengst van de veiling gaat naar het project 'eenzame ouderen' in Valkenburg. 

hpn john oktober 2020.png
processed_20201008_132817.jpg
John Kistermann1 Comment