Meer aandacht voor werkgeluk en werk-privébalans in cao's

In de onderhandeling over cao's gaat het nog steeds vooral over hogere lonen. Maar er is ook meer aandacht gekomen voor een betere balans tussen werk en privé, The Lab of Life Training constateert werkgeversorganisatie AWVN in een analyse van 2019.

Al is dat nog niet voor iedereen weggelegd

RTL Z 30-12-2019 Suzanne Blotenburg  

In cao's gaat het anno 2019 vaker over meer vrije tijd, ontwikkeling en betere verlofregelingen. Zo gaan de medewerkers van Achmea van een 36-urige werkweek naar een 34-urige, mét behoud van salaris.

In de gehandicaptenzorg hebben medewerkers het recht om onbereikbaar te zijn op vrije dagen. En bij ING experimenteren ze met 'unlimited holidays' en een budget om meer voldoening uit je werk te halen. Het zijn een paar opvallende cao-afspraken die dit jaar werden gemaakt

Daarmee lijkt er meer aandacht te komen voor het privéleven van de werknemer. Een trend wil werkgeversorganisatie AWVN het nog niet noemen, omdat er geen cijfers zijn om dat te staven. Maar er is zeker meer aandacht voor zaken als verlof en werkgeluk, zegt de organisatie, die het cao-jaar 2019 evalueerde in een rapport.

Trendsetters

"Bedrijven zoals Achmea kunnen trendsetters zijn", zegt woordvoerder Jannes van der Velde. "We denken ook dat dit soort kwalitatieve afspraken in de toekomst vaker zullen worden gemaakt. Maar de arbeidsmarkt is werknemers op dit moment ook gunstig gezind."  

Als de economie afkoelt, kan de aandacht voor thuis zomaar op een lager pitje worden gezet. Dit soort afspraken worden volgens AWVN vooral gestuwd door de krappe arbeidsmarkt. "Een moderne werkgever kijkt verder dan het salaris. Die wil mensen aan zich binden op een duurzame manier", aldus Van der Velde.

Leven wordt ingewikkelder

De aandacht voor privé is iets van nu; het onderwerp leeft, merkt de AWVN. Ook omdat werknemers er vaker om vragen. "Het leven wordt steeds ingewikkelder, we hebben een gezin met soms meerdere banen en (mantel)zorgtaken", zegt Van der Velde. "En die vergrijzing wordt de komende tijd niet minder."  

En dat zien we terug in cao's. "De werk-privébalans komt vooral tot uitdrukking in nieuwe verlofregelingen", zegt Van der Velde. Bij Phillips mogen werknemers sinds dit jaar bijvoorbeeld 'welzijnsverlof' opnemen: een keer in de vijf jaar een betaalde 'sabbatical' van vijf weken.  

Bij dochterbedrijf Signify ben je vrij op je doordeweekse verjaardag. En in de GGZ krijgen sommige medewerkers die werken op arbeidsintensieve afdelingen extra 'herstelverlof'. ~

Laten we in 2020 nog meer mensen profiteren van meer werkgeluk en werk-privébalans via de effectieve  The Lab of Life Training

HPN LIFESHORT.jpg
John KistermannComment