Kijk, luister, ruik en voel eens bewust en neem anders waar

hpn vergadering human power now 1,5.jpg
oog.jpg

Vandaag is het thema binnen het vak; “Fundamenten van de psychologie” binnen de minor psychologie Hogeschool Utrecht: Waarnemen

We bekijken via Youtube diverse videofragmenten naast theorie in de PPT en ook via deze site nemen we je mee in de wereld van waarnemen.

Na de introductie via MS Teams starten we hier met het verschil tussen gewaarwording en waarneming.

Weet je nog, die goud-wit of blauw-zwart gestreepte jurk van een aantal jaren terug via social media en zelfs op tv bij DWDD?

Op internet zie je regelmatig visuele illusies die je doen geloven dat je het ene ziet, terwijl het andere gebeurt. In onderstaand artikel gaat de auteur in op de rol van je hersenen bij het zien van zo'n illusie. Je neemt hem niet fout waar: je ziet wat er is. Maar je hersenen geven hier een andere interpretatie aan. Een interpretatie waarvan ze tijdens de evolutie én jouw eigen leven hebben geleerd dat die waarschijnlijk de juiste is.

Video illusie of niet Human Power Now in Museum of Illusions

Bekijk deze video gemaakt op 26 augustus in Museum of Illusions Maastricht waar teamleden Human Power Now ervaren hoe het deel uit te maken van een illusie.

Wat zie je?

Wat zie je niet?

Hoe kun je e.e.a. verklaren?

Meer zien van het Museum of Ilusions Maastricht; zie hier

https://www.humanpowernow.com/nieuws/2020/8/26/vtkmg1npj9wnhal89pizk4rgdb57xs

Weer terug naar de jurk en verschil gewaarwording en waarnemen


Zo lijkt de discussie over welke kleur de jurk heeft vooral gevoerd te worden tussen nachtbrakers en vroege vogels. Door hun dagelijkse ervaring is de kans groter dat nachtbrakers er impliciet vanuit gaan dat ze het jurkje in het licht van een lamp zien, terwijl vroege vogels er impliciet vanuit gaan dat het jurkje in daglicht op de foto staat. Hun hersenen filteren automatisch de kleuren van een lamp vs. de zon weg, waardoor voor nachtbrakers een blauw-zwart, en voor vroege vogels een goud-wit jurkje overblijft.

We zien de wereld dus niet altijd zoals hij echt is, maar zoals onze hersenen verwachten dat hij is. Vooral als de informatie die we krijgen voor interpretatie vatbaar is. Goed om in gedachten te houden als je de volgende keer in een (kleuren)discussie verwikkeld raakt...

OOG illusie

En nu dan kijken naar de “opvolger van de jurk-illusie en vele anderen; n.a.v bovenste afbeelding oog

Wat is het verschil tussen die afbeelding van het oog en de bewegende afbeelding in de animatie

Bekijk de illusie via deze link en lees meer over e.e.a.

Hoe kun je e.e.a. verklaren (optioneel met behulp van het boek)

https://www.vox.com/science-and-health/20978285/optical-illusion-science-humility-reality-polarization

Ten slotte even bijkomen en alle zintuigen gebruiken met een link naar thema waarnemen en thema week 7 therapieën: de podcast theezakje van psycholoog Gijs Janssen (met direct erna pauze)

Theezakje

Neem je theezakje en heet water in een mok/kop/glas or whatever en beluister de podcast

Thee Drinken

hpn vita3.png
john hu lab.jpg
memory.png
John KistermannComment