Music powers your brain again
En wederom nieuw onderzoek van effecten muziek op ons lichaam
Drummers hebben speciale motorische vaardigheden waardoor ze vooral interessant zijn voor neurowetenschappers
Hoe het drummen hersenen verandert
Original story from Ruhr-University Bochum december 2019 © Tim Kramer
Vele jaren van het bespelen van het instrument laten duidelijke sporen na. Mensen die jarenlang regelmatig drummen verschillen van niet muzikale Humans in hun hersenstructuur en functie. De resultaten van een studie door onderzoekers uit Bochum suggereren dat ze minder, maar dikkere vezels hebben in het hoofdverbindingskanaal tussen de twee hersenhelften. Bovendien zijn hun motorische hersengebieden efficiënter georganiseerd.
Dit is de conclusie van een onderzoeksteam onder leiding van dr. Lara Schlaffke van de universitaire kliniek Bergmannsheil in Bochum en universitair hoofddocent dr. Sebastian Ocklenburg van de onderzoekseenheid biopsychologie van Ruhr-Universität Bochum na een onderzoek met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Brain and Behaviour, online op 4 december 2019.
Drummers zijn nooit eerder bestudeerd
"Het is al lang bekend dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenen kan veranderen via neuroplastische processen", zegt Sarah Friedrich, die haar bachelorscriptie over dit project schreef. "Maar niemand had eerder specifiek naar drummers gekeken," voegt ze eraan toe.
De onderzoekers uit Bochum waren geïnteresseerd in deze groep omdat hun motorische coördinatie die van ongetrainde mensen ver overtreft. "De meeste mensen kunnen alleen fijne motorische taken uitvoeren met één hand en hebben problemen met het spelen van verschillende ritmes met beide handen tegelijkertijd", legt Lara Schlaffke uit. "Drummers kunnen dingen doen die onmogelijk zijn voor ongetrainde mensen."
Eerst drummen, daarna hersenscans
Het team wilde nieuwe inzichten verwerven in de organisatie van complexe motorische processen in de hersenen door de veranderingen in de hersenen te identificeren die door deze training werden veroorzaakt.
De onderzoekers testten 20 professionele drummers die hun instrument gemiddeld 17 jaar hebben bespeeld en momenteel meer dan tien uur per week oefenen. Ze onderzochten ze met behulp van verschillende MRI-beeldvormingstechnieken die inzicht bieden in de structuur en functie van de hersenen. Vervolgens vergeleken ze de gegevens met metingen van 24 niet-muzikale controlepersonen. In de eerste stap moesten beide groepen drummen om hun vaardigheden te testen en werden vervolgens onderzocht in de MRI-scanner.
Efficiëntere motorverwerking
Drummers vertoonden duidelijke verschillen in het voorste deel van het corpus callosum, een hersenstructuur die de twee hersenhelften verbindt en waarvan het voorste deel verantwoordelijk is voor de motorplanning. De gegevens gaven aan dat de drummers minder maar dikkere vezels hadden in dit belangrijke verbindingskanaal tussen de hersenhelften. Hierdoor kunnen muzikanten sneller informatie uitwisselen tussen de hemisferen dan de bedieningselementen. De structuur van het corpus callosum voorspelde ook de prestaties in de drumtest: hoe hoger de maat van de dikte van de vezels in het corpus callosum, hoe beter de drumprestaties.
Bovendien waren de hersenen van drummers minder actief in motorische taken dan die van controlepersonen. Dit fenomeen wordt spaarzame bemonstering genoemd: een efficiëntere organisatie van de hersenen in de gebieden leidt tot minder activering bij professionals.
Oudere deelnemers gezocht voor nieuw onderzoek
"We willen graag onze zeer gemotiveerde deelnemers bedanken die hebben deelgenomen aan het onderzoek", zegt Lara Schlaffke. "Het was heel leuk om met je samen te werken." Het onderzoeksteam heeft al een vervolgproject opgestart om uit te zoeken hoe langdurige ervaring met het spelen van drums de hersenen beïnvloedt. Daartoe zijn de neurowetenschappers op zoek naar drummers en niet-muzikanten in de leeftijd van 45 tot 70 jaar. Vrijwilligers kunnen per e-mail contact opnemen met Lara Schlaffke.
Funding
De faculteit geneeskunde van Ruhr-Universität Bochum heeft de studie gefinancierd in het Forum-programma (FoRUM F876-16). Extra financiering werd verstrekt door de Duitse Research Foundation via Collaborative Research Center 874 (projectnummer 122679504).
Reference
Schlaffke et al. (2019) Boom Chack Boom—A multimethod investigation of motor inhibition in professional drummers. Brain and Behavior. DOI: https://doi.org/10.1002/brb3.1490
Eerdere blogs dit jaar blogs over muziek
Music can help humans
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/10/13/music-can-help-humans
Music first heals
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/5/19/music-first-music-heals