DE MEDEWERKER IS ZELF HET STERKSTE MIDDEL TEGEN ONGEZONDE STRESS
De week van de werkstress 2019 is voorbij en nu is het de kunst hoe de werknemer zelf aan zet te krijgen om zelf stappen te ondernemen tegen ongezonde stress. The Lab of Life Training kan medewerkers hierbij effectief helpen.
Voor medewerkers en werkgevers is het een serieuze zaak dat verzuimcijfers blijven stijgen en burn-out inmiddels een bijna gangbare term is geworden.
Afgelopen jaar kampten 1,3 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. De kosten van werkverzuim voor werkgevers bedragen in 2018 in totaal 2,8 miljard euro. Dat komt neer op 8.100 euro per werknemer. Een prijzige en vooral zorgwekkende ontwikkeling.
“Afgelopen jaar kampten 1,3 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen.”
Het leven in onze maatschappij is nu eenmaal veeleisend: werkdruk, digitalisering en regelgeving worden niet minder. De grenzen tussen werk en privé zijn vervaagd en een gezonde balans daartussen is voor veel medewerkers lastig te bewaken.
Effectiviteit
Gelukkig wordt er actie ondernomen. Steeds meer organisaties pakken de verantwoordelijkheid en maken budget vrij voor initiatieven die het welzijn van de werkende mens centraal stellen. Denk daarbij aan workshops, vitaliteit apps, massagestoelen, fruitschalen, yogalessen, bedrijfssport, een preventief medisch onderzoek en testen die inzicht geven in je persoonlijkheid.
Gek genoeg blijven de psychologische kosten en het verzuim als gevolg van ongezonde stress stijgen. Hoe kan dat?
Change!
Voor duurzame resultaten is verandering van gedrag nodig. Om gedrag te veranderen dient de natuurlijke weerstand tegen verandering overwonnen te worden. Zie het als een set voorwaarden die je kunt afvinken.
Kennis en informatieoverdracht kunnen zorgen voor bewustwording en inspiratie. Medewerkers zitten vol goede voornemens en intenties, maar vaak neemt de waan van de dag het over en blijft alles bij het oude.
“Voor duurzame resultaten is verandering van gedrag nodig.”
Het wrange is dat de werkgever door het nemen van initiatief geen ruimte laat voor een paar van die voorwaarden. Het is daarom belangrijk om als werkgever de belangrijkste speler aan het woord te houden: de medewerker zelf!
Gelukkig kun je als werkgever je medewerkers helpen om de eigen regie te pakken.
6 tips die medewerkers helpen om zelfstandig ongezonde stress tegen gaan
Vraag medewerkers wat zij graag zouden willen veranderen.
Zorg voor een veilige omgeving waarin medewerkers eerlijk kunnen zijn naar zichzelf.
Focus niet alleen op organisatorische zaken, kijk naar zowel werk als privé.
Zorg ervoor dat het voor medewerkers duidelijk is waarom zij aan iets willen werken.
Help medewerkers bij implementeren van de gewenste verandering door het vooral klein en concreet te maken.
Zet in op herhaling. Door succeservaringen wordt de kans steeds groter dat eigen regie een vaardigheid wordt.
Tot slot een extra tip: geef het tijd. Hierin bestaat niet zoiets als een quick-fix. Ook al hopen we daar natuurlijk wel op door in te zetten op de eerder genoemde oplossingen.
Wil je meer weten over de overige voorwaarden voor gedragsverandering en hoe je deze kunt inzetten? Hoe wij dit bij The Lab of Life toepassen om medewerkers te helpen lekkerder in hun vel te zitten? Klik dan hier en ontvang vrijblijvend meer informatie.
The Lab of Life 2019
Eén op de vijf jonge artsen kampt met klachten van burn-out
Het aantal jonge artsen met burn-outverschijnselen is de afgelopen jaren sterk gestegen. 20 procent vande doktoren onder de 35 jaar heeft nu dit soort klachten, tegenover 13 procent twee jaar geleden.
Volkskrant Michiel van der Geest 18 november 2019
Dat blijkt uit de tweejaarlijkse ‘Quickscan Bezieling’ van zorgverlenersorganisatie VvAA, waaraan een representatieve groep van ruim tweeduizend zorgprofessionals deelnam.
Daarmee scoren zij slechter dan het landelijk gemiddelde van 15 procent, en kennen zij duidelijk meer problemen dan hun oudere collega’s, die op 11 procent zitten.
‘Dit onderzoek bekrachtigt eerdere bevindingen hoe zorgelijk het met de jongste generatie artsen is gesteld’, zegt chirurg-in-opleiding Thomas Schok (31), tevens bestuurslid bij VvAA. ‘Dat verbaast me niet, ik maak het dagelijks mee. We moeten hier echt iets aan doen.’
Een kanttekening: universitair hoofddocent methodologie Peter Lugtig, die het onderzoek op verzoek van de Volkskrant bekeek, ziet het rapport inderdaad als een ‘quickscan’. Het zou goed kunnen dat alles ‘heel netjes is uitgevoerd’, zegt hij, ‘maar een methodologische paragraaf ontbreekt’.
Dat laat onverlet dat de afgelopen twee jaar juist voor jonge zorgverleners de werkdruk snel is toegenomen, zegt aanstaand chirurg Schok, vooral door de krapte op de arbeidsmarkt. ‘Doordat artsen in opleiding over minder mensen in hun team beschikken, kunnen zij hun werk niet uitoefenen zoals ze zouden willen.’
Dat is mede het gevolg van het parttime werken van artsen. ‘Het is mooi dat we dat nu kunnen’, zegt longarts-in-opleiding Jill Mentink (30), ‘maar die uren worden niet vervangen. Als vijf artsen vier dagen per week werken, betekent dat gewoon een arts minder voor hetzelfde werk.’ Werk dat een grote verantwoordelijkheid met zich brengt. ‘Als je bij de bank een cijfertje verkeerd zet, is er wat geld verloren. Bij ons gaat het om mensenlevens.’
Nieuwe generatie
Wat ook meespeelt: een nieuwe generatie dringt door tot de werkvloer, van wie de privésituatie verschilt van die van de eerdere generaties. ‘De oude chirurgische baas had thuis een vrouw die het eten kookte en voor de kinderen zorgde.’
Nu hebben jonge doktoren partners die ook werken, die minder begrip hebben voor al die opleidingsavonden en weekenddiensten. ‘Dat moet allemaal ingepast’, zegt Schok. Nog afgezien van zwangerschappen, van kolven tijdens de borstvoeding, van opvoeding van de jonge kinderen.
De jonge artsen, zeggen ze, worden van alle kanten overstelpt met taakjes, hoe hun werkdag eruit ziet – of in welk ziekenhuis/huisartsenpraktijk zij hun opleiding volgen - hebben ze niet zelf in de hand. Het gebeurt regelmatig dat Mentink - en haar collega's - met ‘vier à vijf telefoons’ over de afdeling lopen, om maar voor iedereen bereikbaar te zijn.
Fax
Ook de gebrekkige techniek in de zorg speelt een rol. Leeftijdsgenoten in het bedrijfsleven werken met telefoons ‘die overal bereik hebben’, met ‘nieuwe computers die het doen’, zegt Mentink. En klungelen nooit meer met de fax, de tijdrovende, anachronistische onhandigheid die in de ziekenhuizen nog overuren draait, omdat persoonlijke medische gegevens daarmee wel verzonden mogen worden.
De combinatie leidt ook tot andere zorgwekkende conclusies uit het onderzoek: slechts één op de drie zorgverleners zegt het huidige werk tot het pensioen te willen voortzetten, niet meer dan de helft beveelt werken in de zorg aan. Dat is zorgelijk, zegt Wilmar Schauferli, hoogleraar arbeidspsychologie aan de Universiteit Utrecht, die het onderzoek uitvoerde. ‘We zitten nu al met een tekort. Hoe moet het dan straks als deze artsen het werk niet eens aan hun kinderen aanbevelen?’
Verschillende belangengroepen van jonge artsen beginnen daarom woensdag een nieuwe beweging (waarvan de naam nog geheim is). Die moet werkplezier en meer tijd voor de patiënt bevorderen, en de ‘mentale fitheid’ van beginnende doktoren verbeteren. Mentink: ‘Als een 16-jarig meisje de hele wereld omver kan blazen in de klimaatdiscussie, dan moeten wij als jonge artsen toch verandering in ons vak teweeg kunnen brengen.’