Ervaar jij je huidige werk ook als saai als in dit onderzoek?
Veel mensen vinden hun werk maar saai: dit is de reden
Scientias 13 mei 2024
Het ene kind wil later brandweerman worden, het andere juffrouw en weer een ander wordt het liefste een beroemde youtuber. We zoeken al jong naar een beroep dat bij ons past. Maar de praktijk is anders: veel werk sluit helemaal niet aan bij onze interesses. Daarom vinden we het vaak maar saai.
Dat blijkt uit een studie van de Michigan State University. Er zit een grote kloof tussen wat mensen interessant vinden om te doen en wat de arbeidsmarkt vraagt. Het aanbod van mensen dat geïnteresseerd is in bepaald werk, is dus veel kleiner dan de vraag vanuit bedrijven, die willen dat het werk gedaan wordt. Het maakt duidelijk hoeveel mensen werk doen waar ze niet zoveel aan vinden.
Betere productiviteit en welzijn
Gek genoeg is deze studie de eerste die kijkt naar de kloof tussen het werk dat er ligt en de belangstelling van werknemers op carrièregebied. Eerder werd er alleen gekeken naar het gat tussen de vraag naar werk en de vaardigheden of kennis van werkenden. Voor het onderzoek is een nationale dataset gebruikt met meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse werknemers samen met cijfers over werkgelegenheid van de Amerikaanse overheid.
“We weten dat mensen beter presteren op hun werk en tevredener zijn als ze doen wat ze interessant vinden, dus deze resultaten tonen aan dat veel mensen hun productiviteit en welzijn op het werk niet optimaliseren”, legt hoofdonderzoeker Kevin Hoff uit.
Iedereen is creatief
En het verschil tussen wat mensen wíllen doen en wat ze móéten doen is enorm. De onderzoekers ontdekten dat artistieke of creatieve interesses het meeste voorkwamen bij mensen, maar ook het minst gevraagd werden in banen. Voor slechts 2 procent van de banen is artistieke interesse belangrijk. De minst populaire interesse was de categorie “conventioneel”. Daarbij hoort systematisch en detailgericht werk en dit werd juist heel veel gevraagd bij banen.
Bij lager opgeleide mensen was de kloof nog groter tussen wat ze leuk vinden om te doen en het werk dat er ligt. Het lijkt er dus op dat een hogere opleiding meer kansen biedt om werk te doen dat je interessant vindt. “Interesses bevorderen de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, wat het succes van werknemers ten goede komt”, aldus Hoff. “Mensen moeten meer informatie krijgen over de arbeidseisen als ze keuzes maken over hun carrière zodat ze niet alleen beroepen overwegen die overeenkomen met hun interesses, maar ook iets kiezen waarin voldoende banen beschikbaar zijn.”
Er verandert niet veel
De onderzoekers hebben de eisen die aan een baan worden gesteld in 2014 en 2019 vergeleken met voorspellingen voor 2029 en ze verwachten niet dat er veel verandert. Doordat kunstmatige intelligentie steeds meer impact gaat hebben op ons werk zijn er wel veranderingen op de arbeidsmarkt, maar door de enorme kloof tussen banen en interesses, blijven veel banen nog wel een tijdje saai, is de verwachting.
Bore-out
Iedereen is bekend met een burn-out: na langdurige stress door een hoge werkdruk raken mensen zo opgebrand dat ze een tijd lang ziek zijn. Maar een bore-out bestaat ook. Dan ben je ziek van verveling. Door een gebrek aan uitdaging raken mensen zo gefrustreerd dat er een vorm van stress ontstaat die tot dezelfde klachten kan leiden als bij een burn-out. De diagnose wordt veel minder vaak gesteld, toch zegt 23 procent van de Nederlanders zich vaak te vervelen. Dat gezegd hebbende: over het algemeen zijn werknemers in ons land erg blij met hun werk, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar liefst 79 procent van alle werkenden gaf in 2021 aan tevreden te zijn met zijn werk. Onder jongeren en werknemers uit het buitenland lag dat percentage wat lager. Hoogopgeleiden waren juist gemiddeld vaker tevreden met hun baan.