Ben je boos? Voer dan deze opdracht uit die ik in trainingen gebruik en voel meteen het positieve effect

Ken je deze poster of kaart van PLINT (www.plint.nl) ?

Ik gebruik de tekst al jaren tijdens trainingen en we doen de oefening letterlijk in de praktijk.

Helaas heb ik zelf niet altijd het benodigde materiaal bij me als ik buiten ben, maar er is hiervoor ook een alternatief.

Eerst hier maar het wetenschappelijke bewijs

Ben je ergens boos over? Met deze simpele pen-en-papiertruc glijdt het zo van je af

Scientias J. Kras 11 april 2024


Ben je boos, pluk een roos? Dat helpt vermoedelijk niet, wel is er een ander makkelijker trucje om van je woede af te komen (zeker voor wie geen tuin met rozen heeft). Daarvoor volstaan pen en papier.

Boos, we zijn het allemaal weleens, maar eigenlijk is het een nutteloze emotie waar je vooral jezelf mee hebt. Daarom ben je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer vrolijk. Japanse onderzoekers hebben nu ontdekt hoe je weer je opgewekte zelf wordt. In het kort: schrijf je reactie op een negatieve gebeurtenis op papier en stop het vel in de papierversnipperaar of gooi het weg.

Woede weg

Dat blijkt bijzonder goed te werken. “We verwachtten al dat onze methode woede in enige mate zou onderdrukken, maar we waren verbijsterd dat de boosheid bijna helemaal verdwenen was”, vertelt hoofdonderzoeker Nobuyuki Kawai over zijn bevindingen.

Geheel nieuw is de conclusie niet. De studie bouwt voort op jaren van eerder onderzoek naar de relatie tussen schrijven over je boosheid en de afname ervan, en hoe interactie met voorwerpen je stemming kan beïnvloeden. Denk aan hoe mensen bijvoorbeeld uit woede iets kapot gooien.

Zware kritiek

De onderzoekers deden een simpel experiment. Ze vroegen deelnemers om kort hun mening op te schrijven over sociale problemen, zoals het wel of niet verbieden van roken in het openbaar. Daarbij kregen ze te horen dat hun werk beoordeeld zou worden door iemand van de universiteit.

Alleen: die beoordelaars gaven steevast een laag cijfer voor intelligentie, belangstelling, logica, vriendelijkheid en rationaliteit. En om het nog erger te maken, schreven ze erbij: “Ik kan niet geloven dat een goed opgeleid persoon zo denkt. Ik hoop dat deze persoon iets bijleert op de universiteit.”

Door de papierversnipperaar

Nadat ze de negatieve commentaren hadden gelezen, moesten de deelnemers opschrijven wat ze vonden van de feedback met een focus op de emoties die ze ervoeren. Uiteindelijk moest de ene groep het papier weggooien of in een map op hun bureau bewaren. Een tweede groep moest het document in de papierversnipperaar stoppen of in een plastic doos leggen.

Vervolgens werd de studenten gevraagd een cijfer te geven voor hun boosheid na de belediging en nadat ze het papier weggooiden of bewaarden. Zoals verwacht rapporteerden alle deelnemers meer woede nadat ze de kritiek hadden gekregen. Maar wat opmerkelijk was: nadat de studenten het papier hadden weggegooid of versnipperd was alle woede weggeëbd. Ondertussen werden de deelnemers die de tekst hadden bewaard maar ietsje minder kwaad.

Cursus angermanagement

Dus schrijf op waar je boos over bent en gooi het papier weg. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving en bijvoorbeeld op je werk. Denk aan Matthijs van Nieuwkerk en de redacteuren van De Wereld Draait Door. Die hadden ongetwijfeld een stuk prettiger gewerkt als de presentator zijn woede aan het papier had toevertrouwd en het blaadje had versnipperd in plaats van uit te barsten op de werkvloer.

In het algemeen zijn er waarschijnlijk veel mensen die best een cursusje angermanagement kunnen gebruiken. “Deze techniek kan op het moment zelf worden toegepast door de bron van de woede te beschrijven, zoals je een memo maakt, en het papier dan weg te gooien als je boos bent in een kantoorsetting”, legt Kawai uit.

Japans festival

Nog een interessant weetje: de studie schijnt licht op de oorsprong van een Japanse traditie die hakidashisara wordt genoemd. De term verwijst naar het uitspugen van eten. Het is ook de naam van een jaarlijks festival waar mensen kleine bordjes kapot gooien die dingen voorstellen die hen kwaad maken. De deelnemers ervaren nadien een enorm gevoel van opluchting, mogelijk vergelijkbaar met wanneer je dat blaadje met je boze gedachten weggooit.

.

Bronmateriaal

"Anger was gone with the paper on which the provocation was written" - Scientific Reports

Plint poëzieposter met gedicht Betere raad

Bas Rompa

Omschrijving

Plint poëzieposter met gedicht Betere raad van Bas Rompa, formaat 80 x 60 cm., kleur fullcolour.

Poëzie op een poster, de bekende poëzieposter van Plint. Er is inmiddels ruime keuze met werk van beeldende kunstenaars en illustratoren...

Betere raad
Betere raad

Ben je boos?
Pluk een roos.
Zet hem op je hoed:
Dan ben je
morgen weer goed.

Helpt het niet?
Blijf je kwaad?
Dan volgt nu
betere raad:

Ben je boos?
Pak dan een doos.
En geef hem een schop,
of verscheur hem:
Dat lucht op!

Bas Rompa (1957) was peuterleider en poppenspeler voordat hij begin jaren ’80 zijn eerste gedichten publiceerde. Ook schreef hij liedjes voor Sesamstraat. Hij debuteerde in 1986 met de bundel ‘Binnenste buiten’. In 1990 werd zijn dochter Anne geboren en vanaf 1991 is Rompa parttime huisman, dichter (jeugddrama en tv-scenario’s) en docent schrijven.



John KistermannComment