De 3 genomineerden voor de Herman J. Jacobsprijs 2024

Hier de bekendmaking genomineerden voor de Herman J. Jacobsprijs 2024.

De jury heeft uit de 21 voordrachten er drie (3) voordrachten genomineerd voor de HJJ-prijs 2024. De uitreiking vindt plaats op woensdag 20 november 2024 van 15.00 tot 16.00 uur in het Filmhuis , Spui 191, 2511 BN Den Haag. Inloop vanaf 14.30 uur. Dan maakt de jury haar rapport openbaar met de uiteindelijke winnaar. En vanaf 16.00 uur toasten we op alle betrokkenen.

U kunt zich via het emailadres secretariaathjjacobsfonds@gmail.com aanmelden als u de bij de prijsuitreiking aanwezig wilt zijn. De genomineerden nemen al vele gasten mee en er is al zoveel belangstelling dat we de locatie uitreiking hebben moeten verplaatsen naar een andere locatie.

Voel u vrij om voorafgaand of na afloop van de uitreiking de onderstaande tentoonstelling te bezoeken:

Tentoonstelling Speciale kinderen in 19e-Eeuws Den Haag 17 oktober 2024 - 14 december 2024

Locatie Gemeenthuis Den Haag/ Atrium City Hall, Spui 70, 2511 CB Den Haag

(zie meer informatie onderaan deze pagina)

Programma uitreiking Filmhuis Den Haag
     14.30 uur: inloop Studio A
     15.00 uur: opening in zaal 2 door J.P.M. Kistermann
     15.10 uur: inleiding  door Jan Brandsma, voorzitter
     15.25 uur: 3 nominaties vertoon ingezonden pitches
     15.35 uur: juryrapport  door Kees van Overveld
     15.45 uur: uitreiking HJJ-prijs 2024
     16.00 uur: borrel Studio A

De genomineerden zijn:

Impressie van de voordracht:

OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek - Elst

De reguliere basisschool OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek Elst, een school voor speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen, werken intensief samen en creëren op een, voor het Nederlandse onderwijslandschap, unieke wijze Inclusief onderwijs. Daarom wil ik hierbij OBS De Esdoorn en SO Lichtenbeek Elst voordragen voor de Hermen J. Jacobsprijs.

Beide scholen zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw in Elst. Iedere leerling van Lichtenbeek neemt op vaste momenten deel aan het onderwijs van De Esdoorn. Onder andere bij IPC (thematisch onderwijs), leren lezen, bewegingsonderwijs, vieringen, samen spelen, enzovoorts.

Iedere leerling krijgt een aanbod op maat, waarbij dit er voor elk individueel kind anders uit kan zien. Samen kijken de twee instellingen naar mogelijkheden en zoeken samen naar kansen. Het gezamenlijke doel: leren van en met elkaar.

Het unieke karakter zit in de wederkerigheid: niet alleen is er integratie van speciaal onderwijs in het reguliere onderwijs; er wordt ook gekeken naar de wensen en belangen van de reguliere leerling. Inclusiviteit is per definitie win-win.

Impressie van de voordracht:

Elijah Delsink - voortrekker van de Landelijke Belangenvereniging voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs, kortweg LBVSO

De LBVSO onderscheidt zich door haar diepgaande ervaringsdeskundigheid en een ongeëvenaarde drive om de belangen van het VSO te behartigen. Deze organisatie bestaat uit mensen die zelf uit het veld komen en de uitdagingen van binnenuit kennen. Dit maakt hun inzet niet alleen authentiek, maar ook bijzonder effectief. Ze weten precies waar de knelpunten liggen en hoe deze aangepakt moeten worden.

Daarnaast is de LBVSO niet bang om de moeilijke gesprekken aan te gaan. Ze tonen moed door beleidsmakers en andere stakeholders direct aan te spreken en hen verantwoordelijk te houden voor hun beslissingen. Deze vasthoudendheid is cruciaal in een sector waar veranderingen vaak langzaam en moeizaam tot stand komen.

Impressie van de voordracht:

Izka Hof, ervaringsdeskundige en werkzaam op school 'Het Kroonpad'

Izka Hof is als ervaringsdeskundige handicapbeleving werkzaam aan Het Kroonpad, een school met een zeer uiteenlopende doelgroep, van ernstig meervoudig beperkte kinderen tot kinderen met uitstroom naar de HAVO, ze zitten allemaal bij ons op school.

Naast dat Izka leerlingen individuele instructie geeft tijdens het lees- en rekenonderwijs geeft zij bij ons op school handicapbeleving in de bovenbouw. Tijdens de lessen wordt er gesproken over je beperking, maar ook over de kansen die er voor je zijn.

Ze is het levende bewijs dat je juist met je beperking van extra waarde kan zijn. Zij geeft onze leerlingen hoop.

Izka leert ons wat belangrijk is om de kinderen mee te geven voor de toekomst. Ze zorgt ervoor dat er niet ’gepamperd’ wordt maar dat we de kinderen vertrouwen meegeven.

Ze leert ons en de kinderen strijden voor een inclusievere maatschappij en laat het team van Het Kroonpad letterlijk de hobbels van wet- en regelgeving zien.

Zie meet informatie over Hermen J. Jacobsfonds website www.hjjacobsfonds.nl

Hieronder nog informatie over de Herman J. Jacobsprijs en een overzicht van alle inzedingen.

Nogmaals bedankt voor alle inzendingen.

p.s. tevens nadere informatie gratis tentoonstelling Speciale kinderen in 19e-Eeuws Den Haag

Posterwand Haags Gemeentearchief: Tentoonstelling Speciale kinderen in 19e-Eeuws Den Haag

Niet veel mensen weten dat de eerste Nederlandse school voor speciaal onderwijs in 1855 werd opgericht in Den Haag, in een rijtjeswoning aan de Zuidwal. In 1856 krijgt de school onderdak in een groot pand aan het Haagse Hoge Westeinde (later Riviervismarkt). Speciale kinderen zijn er altijd geweest, maar ze werden lang niet opgemerkt. Deze tentoonstelling die van 17 oktober t/m 14 december in de posterwand van het Haags Gemeentearchief in het Atrium Den Haag is te zien, brengt hoe de verschillen tussen kinderen in de negentiende eeuw aanleiding vormden voor de oprichting van de Haagse ‘Idiotenschool’.

Unieke blik op onderwijs
In de 19e eeuw groeide de aandacht voor het kind als individu. Het woord ‘idiotisme’ (afkomstig van het Griekse ‘idios’ dat ‘eigen’ betekent) had destijds nog niet de negatieve lading die het woord ‘idioot’ nu heeft. De school startte in 1855 met een kleine groep kinderen met uiteenlopende problemen. Deze speciale kinderen werden in het midden van de negentiende eeuw niet zomaar herkend. In Den Haag bekommerde dominee Van Koetsveld zich om de vaak erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van ‘minderbedeelden’ en ook om het welzijn van hun kinderen. Overigens gingen er later ook kinderen uit hogere sociale milieus  naar de school. Vanaf 1856, als de school zich gevestigd heeft in een nieuw, ruim pand aan het Westeinde, verbleven er ook kinderen voor dag en nacht. Koningin Sophia, de eerste vrouw van koning Willem III, was een belangrijke steunpilaar voor de school. In de loop der jaren kon de Haagse idiotenschool zich verheugen in een zekere, zelfs internationale faam.

Nog altijd groeiend
Als de school in 1921 ter ziele gaat heeft Nederland overal scholen voor speciaal onderwijs. De toename van het aantal kinderen in het speciaal onderwijs zet zich tot op de dag van vandaag voort, ondanks alle pogingen tot meer inclusief onderwijs voor speciale kinderen. Ook in de 21ste eeuw kunnen we nog leren van de principes en praktijken die in de Haagse Idiotenschool werden ontwikkeld. Het is fascinerend om te zien dat wat men toen ontwikkelde in relatie tot het speciale kind, vandaag de dag nog steeds betekenis heeft voor het realiseren van zo inclusief mogelijk onderwijs voor alle kinderen.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Dr. Annemieke van Drenth verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij was daar vele jaren docent en onderzoeker bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen en publiceerde nationaal en internationaal over de geschiedenis van zorg en onderwijs, met name ook vanuit het perspectief van gender- en disability history.

Voor meer informatie, ga naar www.haagsgemeentearchief.nl.

Tentoonstelling Speciale kinderen in 19e-Eeuws Den Haag 17 oktober 2024 - 14 december 2024

Locatie Gemeenthuis Den Haag/ Atrium Den Haag

Openingstijden voor het bekijken van de tentoonstellingen. Op zaterdag 2 november 2024 is het Atrium Den Haag gesloten vanwege onderhouds-werkzaamheden.

Maandag: 7:00 tot 19:00

Dinsdag: 7:00 tot 19:00

Woensdag: 7:00 tot 19:00

Donderdag: 7:00 tot 21:30

Vrijdag: 7:00 tot 19:00

Zaterdag: 9:30 tot 17:00

Zondag & Feestdagen: gesloten

John Kistermann