Betere focus & leerresultaten door korte telefoonpauze op school
Telefoonpauzes in de klas kan resulteren in betere toetsresultaten (maar een telefoonverbod blijft het effectiefst)
Scientias V. Lammerse 3 oktober 2024
Een telefoonpauze van slechts één minuut blijkt effectief te zijn in het verminderen van telefoongebruik en het verbeteren van de focus.
De mobiele telefoon: wie kan tegenwoordig nog zonder? Hoewel ze erg handig zijn, kunnen ze ook flinke afleidingen vormen. Veel leerlingen gebruiken hun telefoon zelfs tijdens de les, waardoor ze er hun aandacht minder bij hebben. Om deze reden zijn telefoons in veel klaslokalen verboden. Maar is een volledig verbod eigenlijk wel de beste oplossing?
Telefoonpauzes
In een nieuwe studie hebben onderzoekers bestudeerd of korte ‘telefoonpauzes’ waarin leerlingen even op hun mobiel mogen kijken, ook voordelen bieden. Dit is namelijk een meer positieve aanpak dan het instellen van een totaalverbod. “Telefoonpauzes zijn niet strafgericht,” legt onderzoeker Ryan Redner in gesprek met Scientias.nl uit. “We hanteren geen beperkingen of straffen voor het gebruik wanneer we dit beleid toepassen. We willen positieve versterkingsmethoden inzetten om gedrag te veranderen, omdat deze meestal aantrekkelijker en aangenamer zijn.”
Studie
Gedurende een heel semester heeft Redner samen met zijn collega’s de effectiviteit van telefoonpauzes geëvalueerd. De telefoonpauze duurde één, twee of vier minuten. En de bevindingen zijn redelijk positief. Wanneer er telefoonpauzes werden ingevoerd, gebruikten leerlingen hun telefoon over het algemeen minder vaak. “We tonen aan dat telefoonpauzes effectief kunnen zijn in het verminderen van telefoongebruik tijdens de les,” aldus Redner.
Eén minuut
Tijdens de lessen met telefoonpauzes van één minuut was het telefoongebruik het laagst. Hierdoor waren deze pauzes het meest effectief in het verminderen van de tijd die leerlingen gedurende de les aan hun telefoon besteedden. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit het geval is. “Een mogelijke verklaring is dat één minuut voldoende is om een paar berichten te lezen en te versturen,” verklaart Redner. “Als ze meer tijd hebben om veel berichten te verzenden, kunnen ze geneigd zijn om berichten te ontvangen en tijdens de les opnieuw te reageren. Zo zou het kunnen dat er tijdens een pauze van vier minuten veel meer berichten worden verstuurd. Tijdens een pauze van één minuut heb je simpelweg minder tijd om iets op je telefoon te doen.”
Betere toetsresultaten
De resultaten laten zien dat telefoonpauzes van één minuut genoeg zijn om leerlingen beter te laten focussen in de klas en hun toetsresultaten te verbeteren. In klassen waar de één-minuutpauzes werden toegepast, waren de testresultaten van leerlingen op hun best. Er werden regelmatig hogere gemiddelde scores (boven de 80 procent) vastgesteld. “De oorzaak lijkt te zijn dat leerlingen tijdens de les hun telefoon minder gebruiken,” licht Redner toe. “Elke afleiding, zoals het gebruik van telefoons, verstoort het leerproces; het is lastig om een les te volgen als er regelmatig onderbrekingen zijn. We hopen dat dit resultaat aangeeft dat leerlingen minder afgeleid waren tijdens de les, wat resulteert in betere prestaties.”
Verbod
De resultaten benadrukken de noodzaak om traditionele opvattingen over telefoongebruik in de klas te heroverwegen. In plaats van een totaalverbod op telefoons, kan het implementeren van korte pauzes een effectieve strategie zijn om leerlingen tegemoet te komen, zonder dat dit ten koste gaat van hun aandacht en betrokkenheid. Al valt er voor een verbod ook nog altijd wat te zeggen. “Het onderzoek laat zien dat een verbod op dit moment effectiever is,” zegt Redner. “Toen we een verbod testten, zagen we dat het telefoongebruik snel bijna tot nul daalde en dat de toetsresultaten ook verbeterden. Het verbod zorgde voor een grotere afname van het telefoongebruik dan de telefoonpauzes.”
Toch kunnen de bevindingen van waarde zijn voor docenten die op zoek zijn naar nieuwe manieren om het leren te verbeteren en de afleiding door mobiele telefoons te verminderen. Het is een stap in de richting van een flexibelere en meer aanpasbare leeromgeving die inspeelt op de huidige realiteit van technologiegebruik onder leerlingen. “We zoeken naar manieren om het telefoongebruik te verminderen zonder te straffen,” benadrukt Redner. “We zijn ervan overtuigd dat we een positieve aanpak kunnen ontwikkelen om het telefoongebruik te verminderen, al moet er aan de interventie nog wel wat worden gesleuteld. Uiteindelijk willen we een werkende manier vinden om het gebruik van telefoons in de klas beperken, omdat dergelijke onderbrekingen nou eenmaal een nadelige invloed op het leerproces hebben.”
Bronmateriaal
"One-minute phone breaks could help keep students more focused in class and better in tests" - Frontiers