Kinderen uit armere gezinnen zijn minder gevoelig voor beloningen dan kinderen uit rijkere gezinnen,

Hoe je hersenen reageren op een beloning hangt af van je sociaaleconomische achtergrond

Scientias 27 januari 2024

Kinderen uit armere gezinnen zijn minder gevoelig voor beloningen dan kinderen uit rijkere gezinnen, en dat kan invloed hebben op hun motivatie en leren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology.

Krijg je complimenten, aandacht, cadeautjes of een andere vorm van een beloning? Dan reageren je hersenen daar onder andere op door de neurotransmitter ‘dopamine’ aan te maken. Een stofje dat een cruciale rol speelt in de motivatie om te werken voor een beloning. Maar het beloningssysteem in de hersenen blijkt niet bij iedereen hetzelfde te werken. Daar zijn wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology achter gekomen. De gevoeligheid van de hersenen voor belonende ervaringen – wat een belangrijke factor is bij motivatie en aandacht – wordt beïnvloed door sociaaleconomische omstandigheden.

Dat concluderen de wetenschappers na het onderzoek waarin ze kinderen tussen de 12 tot 14 jaar oud met verschillende sociaaleconomische statussen (SES) een raadspelletje lieten spelen waarbij ze geld konden verdienen of verliezen. De jonge deelnemers kregen daarvoor steeds een getal te zien tussen één en negen. Van tevoren moesten ze raden of het getal groter of kleiner zou zijn dan vijf. Voor elke juiste gok zouden ze een dollar verdienen, bij elke verkeerde gok zouden ze vijftig cent verliezen.

Gevoeliger voor beloningen
Wat bleek? Kinderen met hogere SES-achtergronden reageerden zowel in hun gedrag als in hun hersenen veel actiever op een goede gok dan kinderen uit lagere SES-achtergronden. Met name de ‘nucleus accumbens’ was sterker actief, een hersengebied dat betrokken is bij het verwerken van positieve beloningen. Het onderzoek suggereert daarmee dat je achtergrond invloed heeft op je gevoeligheid voor beloningen. Op zich is dat niet heel gek, vertelt onderzoeker John Gabrieli: “Als je in een omgeving leeft waar veel middelen en beloningen zijn, dan stelt je brein zich daar op een bepaalde manier op af”, legt hij uit. Hetzelfde principe geldt als je in een omgeving leeft waar beloningen schaarser zijn. “In plaats van overgevoelig te zijn voor beloningen, lijkt het erop dat deze hersenen in deze situatie gemiddeld minder gevoelig zijn, omdat je niet verwacht dat de beloning echt komt of minder consistent is.”

John KistermannComment