Meer bewegen verhoogt je pijngrens
Nóg een reden waarom sporten goed voor je is: het verhoogt je pijngrens
Scientias J. Kras 27 mei 2023
Op allerlei manieren is lichaamsbeweging goed voor een mens. Het is gezond voor hart en vaten en bevordert de geestelijke gezondheid. Maar wist je dat het ook je pijngrens verhoogt? Toch maar naar de sportschool dus.
Uit Noors onderzoek onder meer dan 10.000 volwassenen blijkt dat wie sport een hogere pijngrens heeft dan de bankzitters onder ons. En daarbij geldt: hoe meer beweging, hoe beter de tolerantie voor pijn.
ADVERTENTIE
De vernieuwde Mazda CX-5 M Hybrid. Wat vind jij typerend voor de CX-5?
Inspired by
Hand in koud water
Eerder onderzoek wees al in die richting: meer fysieke activiteit zou chronische pijn kunnen verminderen of zelfs voorkomen doordat de pijngrens omhoog gaat. Maar tot nu toe waren de studies naar het onderwerp klein of gericht op een te beperkte groep mensen. Daarom besloten Anders Årnes en collega’s van het University Hospital in Tromsø het grootser aan te pakken en data te gebruiken van een langlopend bevolkingsonderzoek in hun land. De gegevens uit 2007-2008 en 2015-2016 omvatten informatie over fysieke activiteit en pijntolerantie, die gemeten werd doordat deelnemers hun hand zo lang mogelijk in koud water moesten houden.
De conclusie is duidelijk: de deelnemers die in beide onderzoeksrondes zelf rapporteerden fysiek actief te zijn, hadden een hogere pijngrens dan degenen die er een sedentaire leefstijl op nahielden. En wie in beide onderzoeksperiodes veel sportte, had een nog hogere pijngrens. “We vonden behoorlijke grote effecten”, vertelt onderzoeker Anders Årnes aan Scientias.nl. “De sedentaire proefpersonen konden ongeveer 60 seconden hun hand in het water houden, terwijl de actiefste deelnemers boven de 80 seconden uitkwamen.”
Meer is meer
Dit is vooral interessant voor mensen met chronische pijn. Zij zouden enorm gebaat kunnen zijn bij meer lichaamsbeweging. “Fysiek actief zijn en blijven gedurende lange tijd kan je pijngrens verhogen. Wat je ook doet aan beweging, het belangrijkste is dat je iets doet”, aldus de onderzoekers.
“De vuistregel daarbij is: meer is meer”, vertelt Anders Årnes verder. “Meer activiteit leidt tot een hogere tolerantie. Een groot aantal kleine studies heeft gekeken naar het directe effect van verschillende vormen van activiteit op de gevoeligheid voor pijn. Er zijn indicaties dat HIIT iets sterker verband houdt met een hogere pijntolerantie dan bijvoorbeeld gematigd intensieve duurtraining, maar wat we het meest consistent waarnemen is dat het beter is om actief te zijn dan inactief. En dat elke toename van lichamelijke activiteit positief is. Misschien is het nog wel het belangrijkst om actief te zijn op een niveau dat je vol kunt houden en kunt inbouwen in je dagelijks leven, aangezien het belangrijkste is dat je iets blijft doen. Kies daarbij voor iets dat je leuk vindt. Dan houd je het langer vol en associeer je het ongemak dat je ervaart tijdens het sporten met iets positiefs en plezierigs.”
Chronische pijn
De onderzoekers waren wel verbaasd over de sterke resultaten. “We waren verrast dat chronische pijn het effect van fysieke activiteit op de pijngrens niet verminderde. Als dat effect inderdaad ontstaat door het actief zijn dan zou je verwachten dat chronische pijn dit proces verstoort, maar het lijkt net zo sterk voor degenen met pijn als voor degenen zonder pijn.” Wat de onderzoekers ook opmerkelijk vonden, is dat er geen verschil was tussen mannen en vrouwen. “In het algemeen zien we kleinere effecten bij vrouwen als het gaat om pijntolerantie, maar dat was nu niet het geval.” Ook vrouwen profiteerden vol van het effect van fysieke activiteit op de pijngrens.
Verstoorde pijnverwerking
Maar meer onderzoek is nodig. Het kan bijvoorbeeld ook nog zo zijn dat actieve mensen zo hard kunnen sporten, omdát ze een hogere pijngrens hebben. Ze kunnen simpelweg meer fysieke narigheid doorstaan – of dat nu heel intensief sporten is of pijn.
“Maar de reden dat we dit eigenlijk onderzoeken is dat sommige theorieën erop wijzen dat chronische pijn mogelijk veroorzaakt wordt door een verstoord vermogen om pijnsignalen te verwerken, aangezien deze signalen anders lijkt te werken bij mensen met en zonder chronische pijn”, verklaart de wetenschapper. “Deze studie is een eerste kijk op hoe fysieke activiteit gedurende langere tijd gerelateerd is aan de pijngrens bij een hele bevolkingsgroep. In een vervolgstudie hebben we al gekeken naar hoe dit effect van fysieke activiteit op pijntolerantie invloed heeft op ons risico op chronische pijn. De vraag is dus of pijntolerantie een van de mechanismen kan zijn waardoor fysieke activiteit ons beschermt tegen chronische pijn?” klinkt het tot besluit.