Grow up now
Tips om je eindelijk écht als volwassene te gedragen
Scientias 17 februari 2023
Veel jonge mensen worstelen met de vraag: wanneer ben ik nou volwassen? Het is niet langer zo dat ouder worden automatisch verbonden is aan volwassen zijn. Sterker nog: het is niet eens verbonden aan volwassen keuzes maken. Wat is dat nou eigenlijk, volwassen zijn? Op social media zijn honderden video’s over adulting te vinden, over wat je als volwassene moet kunnen. Werkt het wel echt zo of gaat volwassenheid meer over hoe je je voelt dan om wat je allemaal kunt?
Doe je je belastingaangifte op tijd? Strijk je je kleding? Heb je het afgelopen jaar ongeveer driekwart van je planten in leven weten te houden? Ja? Gefeliciteerd, volgens social media ben jij volwassen! Is dat ook echt zo? Radboud Reflects besprak het begin februari tijdens een drukbezochte avond over adulting met verschillende wetenschappers.
Meten aan de hand van fysieke kenmerken
Psychologisch gezien eindigt je adolescentie op je 24e, maar ben je dan in een klap volwassen? We kunnen volwassenheid aan allerlei verschillende kenmerken meten, bijvoorbeeld aan groei, DNA, hormonen, maar ook eigenschappen van onze hersenen. Rogier Kievit, neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit, maakte duidelijk dat geen van die fysieke kenmerken in een vast verband staan met elkaar. We groeien allemaal op onze eigen manier, op een andere snelheid. Zelfs onze hersengebieden ontwikkelen zich los van elkaar: soms groeit het ene gebied sneller dan het andere. Ons lichaam biedt dus geen antwoord op de vraag of je nou volwassen bent, of niet.
Stap voor stap
Als de fysieke kant niet helpt bij het beantwoorden van de vraag, kunnen we volwassenheid dan bepalen door te kijken naar mijlpalen in het leven? Denk aan mijlpalen als: (1) uit huis gaan, (2) je opleiding afronden en (3) de arbeidsmarkt betreden. Maar er horen ook andere aspecten bij, zoals (4) gaan samenwonen en trouwen of bijvoorbeeld (5) een kind krijgen. Een boel om af te vinken. Ben je dan pas volwassen als je alle vinkjes bereikt hebt? Niet per se, stelt Lonneke van den Berg, socioloog aan de Radboud Universiteit.
Van den Berg geeft aan dat de mijlpalen langzaamaan steeds later in het leven plaatsvinden. We gaan later samenwonen, kopen later een huis en krijgen op een steeds latere leeftijd kinderen. Sterker nog: soms vinden die mijlpalen heel bewust niet plaats. Bijvoorbeeld als mensen kiezen voor een leven zonder kinderen.
Nieuwe doelen
Er zijn ook nieuwe vinkjes bij gekomen. Zo is het betreden van de arbeidsmarkt niet langer het einddoel, maar juist het vinden van je droombaan. Geluk en ontwikkeling staan hoog in het vaandel, net als bijvoorbeeld een grote reis maken. Filosoof Femke Takes bevestigt: je volwassenheid hangt samen met het gevoel van autonomie. Je mag dus je eigen doelen en mijlpalen bepalen en ook nog eens de volgorde waarop je die wil en kunt behalen. Onze doelen verschuiven niet alleen, ze zijn ook nog eens dynamisch en hebben geen vaste volgorde. Geen wonder dat veel dertigers geen idee hebben wanneer ze nou eindelijk volwassen zijn!
Gelukkig blijkt er binnen al deze onzekerheden toch ook wat houvast te ontdekken. Samengevat in ‘7 tips om volwassen te worden’:
1. Ga op je eigen tempo
Zelfs je lichaam ontwikkelt zich op verschillende snelheden, dus waarom zou jij dat niet mogen doen? Vergelijk jezelf niet te veel met anderen.
2. Maak fouten
Er is tijd om dingen uit te proberen, dus je mag fouten maken. We leven langer dan onze voorouders: je hebt de tijd om dingen uit te proberen en je mag falen, dus doe dat vooral. Misschien ontdek je een nieuwe passie.
3. Leef alleen
Als je bijvoorbeeld op kamers hebt gewoond, voel je je zelfstandiger. Je bouwt je eigen sociale kring op, leert meer verantwoordelijkheden nemen en je ontwikkelt vaardigheden. Extra handig: wie zelfstandig kan zijn, kan op latere leeftijd ook gemakkelijker voor zichzelf opkomen en bijvoorbeeld weggaan uit een slechte relatie.
4. Ontdek nieuwe dingen
Ga reizen: je leert op eigen benen te staan, los van alles wat je bekend is. Buiten alle structuur en vangnetten die je thuis wel hebt.
5. Maak bewuste keuzes
Je krijgt de vrijheid om je eigen bestaan vorm te geven. Dat is spannend, maar ook ontzettend leuk. Je hoeft niet te trouwen. Je hoeft geen kinderen te krijgen. Zoek naar wat je leuk lijkt en wat jij wil in het leven. Dus ga voor die droombaan, terwijl je in een tiny house rondtrekt, omdat dat koophuis nou eenmaal ver buiten bereik blijft. Kies wat jij wil! En je doelen mogen ook best gemakzuchtige keuzes zijn, als je er maar bewust voor kiest. Dus een avondje bewust op de bank is echt geen schande.
6. Laat je niet ontmoedigen
Al die keuzevrijheid kan je soms ook een beetje verlammen. Dat klinkt als een first world problem en dat is het ook. Omarm die luxe keuzevrijheid, want het feit dat je al die keuzes hebt, betekent dat je het goed hebt. Loop dus langzaam door, ergens kom je altijd.
7. En als laatste: neem jezelf niet te serieus
Je mag je gerust op sommige dagen meer volwassen gedragen dan andere dagen. Durf dus terug te vallen op je ouders, word blij van een afdruiprek, je airfryer, of de tegeltjes die je in de badkamer hebt laten plaatsen. En lach om jezelf als je op zondagochtend een keer met een kater wakker wordt.
Waarom is adulting een hype? De weg naar volwassenheid is veel onduidelijker geworden, er is meer onzekerheid. Er is zo veel tijd en ruimte om jezelf te ontdekken, alles zelf vorm te geven in je leven. Dat vraagt veel van jou. Wees gerust: volwassen worden gaat vanzelf, dus dat doe je nooit verkeerd.