Je krijgt een beter humeur als je dit eet

Je verwacht het niet maar 14 uur vasten per dag verbétert je humeur

Periodiek vasten, of intermittent fasting, is al lange tijd enorm populair. Je zou er niet alleen van afvallen, maar ook gezonder door worden. Veel bewijs was er echter tot nu toe niet. Is het dan niet gewoon een modegril, zoals zoveel diëten? Het antwoord: daar lijkt het niet op.

Scientias J. Kras 14 november 2023

Een nieuwe studie van King’s College London toont aan dat eten gedurende tien uur op een dag – en dus niets eten in de overige veertien uur – goed is tegen je hongergevoel, plus voordelen heeft voor je energieniveau én je humeur. En vooral dat laatste is natuurlijk wonderlijk: de meeste mensen worden toch op zijn zachtst gezegd een tikje chagrijnig van te weinig eten. Er is zelfs een Engelse term voor: ‘hangry’.

Tienduizenden mensen gingen vasten
Maar de mensen in het grootste onderzoek naar het onderwerp ooit hebben daar dus geen last van. Meer dan 37.000 deelnemers van de zogeheten ZOE Health-app deden mee aan de drie weken durende interventieperiode. Daarbij aten ze in de eerste week normaal en in de twee weken daarna vastten ze veertien uur en aten ze dus gedurende tien uur. Ruim 27.000 mensen hielden het nog een aantal weken langer vol. Daarbij bleek dat het beter is  om bijvoorbeeld iedere dag tussen 10.00 en 20.00 uur te eten dan dat je steeds voor een andere periode van tien uur kiest. Het voordeel was bovendien groter voor deelnemers die vóór de interventie juist heel veel uur op een dag aten.

Tien uur eten en veertien uur vasten is eigenlijk nog een hele ruime periode. Veel van de intermittent fasting-schema’s gaan uit van slechts acht of zes uur eten, bijvoorbeeld tussen 11.00 en 19.00 uur of 12.00 en 18.00 uur. Maar ook een minder streng dieet heeft al grote gezondheidsvoordelen, toonden de onderzoekers aan.

Beter humeur
“Dit is de grootste studie buiten het lab die aantoont dat periodiek vasten je gezondheid kan verbeteren in de echte wereld”, vertelt onderzoeker Sarah Berry van King’s College London. “En wat echt geweldig is, is dat de bevindingen aantonen dat je niet heel strikt hoeft te zijn om positieve resultaten te bereiken. Veertien uur vasten is al genoeg om verbeteringen te zien in humeur, energieniveau en hongergevoel. Ook hebben we voor het eerst aangetoond dat degenen die consistent iedere dag op hetzelfde tijdstip vasten meer voordelen ervaren dan degenen die minder toegewijd zijn.”

Wanneer je eet
Zo groeit het bewijs dat het niet alleen uitmaakt wat je eet, maar ook hoe je eet. “Bij eten draait het niet alleen om welke voedingsmiddelen je consumeert, maar ook om het tijdstip waarop je je maaltijden nuttigt en een vastendieet is een belangrijke manier om je gezondheid te verbeteren. We hoeven niet de hele tijd te eten. Veel mensen voelen zich prima verzadigd en vallen zelfs af als ze hun voedselconsumptie beperken tot tien uur per dag”, aldus onderzoeker Kate Bermingham van King’s College.

Onduidelijk is of mensen zich beter voelen door het vasten zelf of omdat ze bijvoorbeeld afvallen of omdat het hen lukt hun dieetdoel vol te houden. Met andere woorden: er is geen oorzakelijk verband aangetoond. Wel is duidelijk dat veel mensen zich beter voelen door het vastendieet.

Vasten heeft impact op alle genen
Eerder schreven we al over de positieve invloed van vasten dat het de expressie van 40 procent van de genen in de bijnieren, hypothalamus en alvleesklier veranderde. Deze organen spelen een rol bij de regulering van de hormoonhuishouding. Verstoringen daarvan worden in verband gebracht met verschillende aandoeningen, zoals diabetes en stressstoornissen. Periodiek vasten kan dus mogelijk worden ingezet om dergelijke ziektes te behandelen. Eerder al waren er studies die voorzichtig concludeerden dat intermittent fasting de gezondheid van mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten kan verbeteren.

Foto Aziatische eten tijdens vakantie 2023 Oostzee

John KistermannComment