Oefening om meer verbondenheid te voelen en om meer bewust te zijn van de natuur
Een oefening uit mijn dagelijkse praktijk als coach in de natuur die iedereen zelf kan uitvoeren zonder begeleiding. Ik zag de schoonheid in mijn foto tijdens de wandeling en ontdekte dit later ook meer te zien in mijn dagelijks leven. Bekijk hier de oefening.
Meer bewustzijn van de natuur
Besteed aandacht aan de natuur om gevoelens van verbondenheid te vergroten.
Duur: 10 minuten zo’n 1 keer per dag of 2 x per week wat mogelijk is
5-15 minuten per dag gedurende twee weken.
Uiteindelijk kunt u deze activiteit tot onderdeel van uw dagelijkse routine maken.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Uitleg van de oefening meer bewustzijn van de natuur (verbondenheid voelen)
in 5 stappen
1 Wees je bewust / geniet / houd rekening met de natuur. Schenk dagelijks speciale aandacht aan de natuurlijke elementen en objecten om je heen (bijvoorbeeld bomen, wolken, bladeren, de maan, bewegend water, dieren, enz.). Vraag jezelf af en merk op: hoe voel je je hierdoor? Welke emoties brengen ze naar boven? Neem even de tijd om jezelf de natuur om je heen ten volle te laten ervaren.
2 Maak een foto. Wanneer je een natuurlijk object of een natuurlijke scène tegenkomt die een sterke emotie bij je oproept, die je op de een of andere manier ontroert, maak er dan een foto van. Je kunt elk type camera of smartphone gebruiken dat beschikbaar is. Maak je niet al te veel zorgen over de kwaliteit van de foto of hoe creatief deze is. Onthoud dat afstemmen op wat je fotografeert belangrijker is.
3 Bewaar, deel en beschrijf je foto. Upload de foto indien mogelijk naar je social media, computer, deel hem met mensen of laat hem zelfs afdrukken. Schrijf bij de foto een korte beschrijving van waarom je de foto hebt gemaakt en hoe je je voelde bij de natuurscène. Dit kunnen een paar woorden of een paar zinnen zijn.
4 Herhaal deze opdracht. Je kunt zoveel foto's maken als je wilt, maar probeer in de loop van twee weken minimaal tien foto's te maken. Houd er rekening mee hoe jij je dagelijks voelt door de natuur die je tegenkomt, en probeer je foto's over verschillende dagen te spreiden.
5 Evaluatie. Wat valt je op nadat je deze oefening (een aantal keren) hebt uitgevoerd?
Waarom je deze oefening zou kunnen uitvoeren?
Onze omgeving kan ons welzijn ten goede of ten kwade beïnvloeden, maar we zijn ons niet altijd bewust van deze effecten. Deze oefening vraagt je om vooral aandacht te besteden aan de gevoelens die de natuur oproept. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een natuurlijke omgeving vaak positieve emoties voelen, zoals ontzag, verbondenheid en hoop. De tijd nemen om deze gevoelens te erkennen kan deze versterken.
Voor deze oefening hoef je geen extra tijd uit te trekken om buitenshuis door te brengen; merk gewoon de natuur op die al in je leven aanwezig is, of het nu een schilderachtig uitzicht vanuit je raam is, een park verderop in de straat of een kamerplant.
Waarom het effectief is?
Sommige onderzoekers geloven dat mensen geëvolueerd zijn om zich gehecht en aangetrokken te voelen tot natuurlijke taferelen. In onze drukke wereld kan de natuur ons helpen opladen door onze aandacht zachtjes en moeiteloos vast te houden, zoals we gebiologeerd zijn door de zonnestralen of verrukt zijn door het knisperen van herfstbladeren. Andere onderzoekers theoretiseren dat de kalmerende invloed van de natuur ons leed en ons gevoel van isolatie vermindert. Wanneer we de natuur om ons heen opmerken, kunnen we profiteren van de diepgaande voordelen ervan.
En je hoeft geen natuurliefhebber te zijn om van de voordelen te profiteren; Volgens onderzoek is deze oefening in de natuur net zo nuttig voor mensen die geen gevoel van verwantschap of verbondenheid met de omgeving voelen.
Bewijs van effectiviteit van de oefening
Passmore, H. A., & Holder, M. D. (2016). Noticing nature: Individual and social benefits of a two-week intervention. Journal of Positive Psychology, 12(6), 537-546.
Twee weken lang maakten sommige deelnemers foto's van natuurtaferelen die sterke emoties bij hen opriepen, en schreven vervolgens een beschrijving van die gevoelens; anderen maakten foto's van door mensen gebouwde omgevingen of gingen door met hun leven zoals gewoonlijk. Daarna beantwoordden ze enquêtevragen over hun gevoelens en waarden. Vergeleken met de andere groepen rapporteerden de deelnemers die zich op de natuur concentreerden de laatste tijd meer positieve emoties en verhevenheid te voelen (een gevoel van ontzag, inspiratie en transcendentie), vriendelijker en behulpzamer te zijn tegenover andere mensen, en een groter gevoel van verbondenheid met anderen te voelen. en de wereld om hen heen