Zorg dat de opvoeding van je kinderen positief verloopt en geef de eerste kinderjaren veel aandacht voor echte verbinding met je kind

Als opvoedondersteuner verbaas ik me nog steeds hoe weinig aandacht we schenken aan de eerste belangrijkse jaren voor een kind om echt verbinding te maken tussen ouder en kind en zijn er ook ouders die alleen denken aan hun te dure huis en beiden teveel werken en minder aandacht schenken aan opvoeden.

Vandaag de boeiende lezing Spui Amsterdam

MARILSE EERKENS OVER DE OPVOEDING VAN ONZE KINDEREN

‘Als ze maar gelukkig worden’

Donderdag 8 september UvA Amsterdam

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Opvoeden is zoveel meer dan het alleen het voorkomen van gedragsproblemen – het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken. We zijn als ouders immers allemaal een product van de individualistische samenleving én van onze eigen opvoeding. Dat haalt – onbewust – niet altijd het beste in ons naar boven.

Na een inleiding op haar boek gaat Marilse Eerkens in gesprek met kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers. Kuipers, oprichter van Stichting Kinderleven, ontdekte in haar praktijk als kindertherapeut al vroeg dat veel gedragsproblemen van kinderen zijn terug te voeren op verbindingsproblemen met de ouders, vaak ontstaan in de vroegste kindertijd. Deze middag buigen Eerkens en Kuipers zich over de vraag hoe ouders en professionals in de zorg bewuster kunnen leren omgaan met de belangrijke verbinding die ouders en kinderen met elkaar aangaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eigen hechtingsrelaties van ouders, het herkennen van noodsignalen van het kind en de maatschappelijke uitwerking van verstoorde ouder-kindrelaties.

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Ze was ruim vijf jaar als redacteur werkzaam bij het tijdschrift J/M Ouders en schreef tot 2019 als ‘Correspondent Kinderomgang’ voor De Correspondent. Artikelen van haar hand verschenen in onder meer de VolkskrantNRC HandelsbladFollow the Money en Psychologie Magazine. In 2012 publiceerde ze Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang.

Paulien Kuipers is kinderpsycholoog. Zij is momenteel als directeur verbonden aan het Kinderleven Opleidingscentrum en werkzaam als adviseur in de jeugdzorg. In 2015 verscheen haar boek Eerste hulp bij hechting bij Boom uitgevers.

Hubrecht & Geleijnse. Xander Hubrecht (1972) is vaste gitarist bij VanVelzen; Bastiaan Geleijnse (1967) is een van de makers van Fokke & Sukke. In 2017 maakten ze voor het eerst samen cabaret, aanvankelijk voor tussen de schuifdeuren, maar inmiddels mag iedereen komen kijken. Een aantal van hun liedjes is te vinden op spotify en youtube.

John KistermannComment