Besteed nu eens extra aandacht aan welzijn op het werk na de vakantie; hier 6 tips

Zes inzichten over welzijn op het werk in 2022

Een nieuw onderzoek suggereert dat Amerikanen hun baan over het algemeen leuk vinden, maar het identificeert ook waar we worstelen.

Good Science Center KIRA M. NEWMAN | 2 SEPTEMBER 2022

Wat heeft de pandemie ons geleerd over werk? Voor velen belichtte het hoe essentieel bepaalde banen zijn om onze samenleving draaiende te houden, en het wierp een licht op de verderfelijke burn-out die al vóór het eerste COVID-geval bestond onder gezondheidswerkers.

Het herinnerde ons eraan dat werknemers ook mensen zijn met een persoonlijk leven, dat ze niet altijd gescheiden kunnen houden van hun werkleven (of Zoom-videoschermen). En net zoals ziekte ons vermogen om ons werk gedaan te krijgen kan belemmeren, kunnen geestelijke gezondheidsproblemen dat ook.

Dus, bijna 2,5 jaar na de pandemie, hoe is onze geestelijke gezondheid op het werk? Dit voorjaar heeft de American Psychological Association (APA) een onderzoek laten uitvoeren onder meer dan 2.000 volwassenen in de VS die voltijds, deeltijds of als zelfstandige werkten. Ze beantwoordden vragen over hoe ze zich op het werk voelden en welke aspecten van hun werkomgeving hun welzijn hielpen of belemmerden.

Hun antwoorden wijzen op een paar belangrijke gebieden waarop organisaties zich zouden kunnen concentreren om hun werknemers beter te ondersteunen - en ze benadrukken hoe ongelijkheden het welzijn op het werk beïnvloeden.

1. Mensen willen geestelijke gezondheidszorg

Er kan enige recente vooruitgang zijn in de manier waarop geestelijke gezondheid op het werk wordt aangepakt, omdat meer dan 70% van de respondenten van mening was dat hun werkgever zich meer zorgen maakte over de geestelijke gezondheid van werknemers dan in het verleden.

Hopelijk blijft deze zorg bestaan, want het lijkt belangrijk te zijn voor de werknemers van vandaag. In feite zei 81% dat ze in toekomstige banen op zoek zouden zijn naar werkplekken die geestelijke gezondheid ondersteunen.

"Werkgevers moeten initiatieven op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg beschouwen als een manier om talent aan te trekken en te behouden", zegt het rapport.

Het soort geestelijke gezondheidszorg dat mensen willen, zijn onder meer flexibele uren en werken op afstand, een werkcultuur die vrije tijd respecteert en een vierdaagse werkweek.

2. Kantoormedewerkers doen het beter dan andere beroepen

De meeste respondenten van de APA-enquête vielen in drie categorieën: kantoormedewerkers, handarbeiders en servicemedewerkers (mensen die omgaan met klanten, cliënten of patiënten, waaronder voedsel- en winkelmedewerkers, leraren en gezondheidswerkers).

Terwijl slechts 15% van de kantoormedewerkers hun werkomgeving als giftig omschrijft, ligt dat aantal boven de 20% voor zowel handarbeiders als servicemedewerkers. En de pandemie lijkt te hebben geleid tot meer positieve veranderingen in kantooromgevingen in vergelijking met de andere gebieden.

Meer kantoormedewerkers zeggen dat hun werkschema's - inclusief hoeveel ze werken en hoe flexibel hun uren zijn - tijdens de pandemie zijn verbeterd, en meer handarbeiders en servicemedewerkers zeggen dat hun schema's slechter zijn geworden. Op het gebied van initiatieven op het gebied van geestelijke gezondheid, zo bleek uit het onderzoek, is er tijdens de pandemie relatief minder verbetering opgetreden in handenarbeid en hebben meer servicemedewerkers deze initiatieven zien verslechteren.

3. Mensen zijn vaak bang op het werk

Werk moet een veilige plek zijn, maar grote aantallen werknemers geven aan zich vaak bang te voelen op het werk. Deze cijfers zijn hoger voor zwarte (29%) en Latino (31%) volwassenen en voor jongere werknemers.

Wat maakt mensen bang? De dreiging van COVID-19 is een mogelijkheid. Ook "kan het zijn dat [zij] worden gebruikt in fysiek gevaarlijke banen, zoals eerstehulpverleners of bepaalde vormen van handarbeid waarbij hoogten, gevaarlijke apparatuur en materialen of andere gevaren betrokken zijn", zegt Dennis Stolle, senior directeur van APA voor toegepaste psychologie. "Of het kan zijn dat [ze] bang zijn voor het mogelijke gedrag van hun collega's, klanten of zelfs managers." Er is meer onderzoek nodig, zegt hij, vooral vanwege de verschillen in wie zich angstig voelt op het werk.

4. Bezorgdheid over compensatie kan het welzijn schaden

Nu de Amerikaanse inflatie tijdens de pandemie stijgt, maakt 71% van de werknemers zich zorgen dat de compensatie de inflatie niet heeft bijgehouden. En deze werknemers zullen - in vergelijking met degenen die zich geen zorgen maken - eerder zeggen dat werk hun welzijn schaadt, zich vaak gespannen of gestrest voelen en willen stoppen.

Lage lonen waren een belangrijke reden waarom Amerikaanse werknemers in 2021 hun baan opzegden, wat deze trend nog zorgwekkender zou moeten maken voor werkgevers.

5. Mensen voelen zich slechter als hun werkgever hen in de gaten houdt

Het monitoren van werknemers is gebruikelijk, waarbij meer dan de helft van de werkgevers van de respondenten computers, camera's en andere technologie gebruikt om hen in de gaten te houden.

De meeste mensen die worden gecontroleerd, voelen zich er ongemakkelijk bij en denken dat hun werkomgeving slecht is voor hun geestelijke gezondheid. In vergelijking met werknemers die niet denken dat ze worden gecontroleerd, voelen ze zich eerder gespannen of gestrest en beschouwen ze hun werkplek als giftig.

6. Toch zijn mensen grotendeels tevreden op het werk

Ondanks al deze uitdagingen op het werk, is een overweldigende 91% van de ondervraagde Amerikanen enigszins of zeer tevreden met hun baan.

Gevraagd naar specifieke aspecten van het werk, gaf meer dan 80% aan tevreden te zijn met hun werkschema's, mogelijkheden om innovatief of creatief te zijn, hoe goed hun werkplek hen voorbereidt op de toekomst van hun branche, de communicatie die ze van hun werkgever ontvangen en mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.

"Werkgevers . . . moeten zoeken naar mogelijkheden om verbeteringen aan te brengen en te luisteren naar feedback van werknemers”, aldus het rapport. Tegelijkertijd zijn de prioriteiten van de werknemers verschoven sinds het begin van de pandemie, wat betekent dat we allemaal nog steeds aan het uitzoeken zijn hoe werk er in de toekomst uit moet zien.

Foto’s team bs Lindegaerd (Innovo) die veel onderneemt omtrent welzijn op het werk

John KistermannComment